Υεμένη, ο θάνατος δεν ξεχνά αυτό τον τόπο

Πώς σε μια χώρα που έχει κυριολεκτικά διαλυθεί από τον πόλεμο και ο θάνατος είναι παντού, μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα και να αντιμετωπίσει τον κορωναϊό; Η διαλυμένη Υεμένη, που μαστίζεται από λιμό, χολέρα, έναν πόλεμο και ένα σύστημα υγείας διαλυμένο, παρουσιάζει μέχρι τα τέλη του Μαΐου 240 κρούσματα κορωναϊού και 44 νεκρούς. Είναι, όμως, έτσι; Επιστήμονες που βρίσκονται στην Υεμένη εξηγούν ότι είναι απίστευτα δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για τα ποσοστά του ιού στην χώρα. Το 85% των θανάτων στην πόλη Άντεν συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου. Οι ίδιοι μελετούν και προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα, σχεδόν στα τυφλά, για παράδειγμα από την αύξηση των τάφων που ανοίγονται στη χώρα από την έναρξη της επιδημίας. Στο μεγαλύτερο νεκροταφείο του Άντεν, το Radwan, τον τελευταίο μήνα αναφέρεται πενταπλάσια αύξηση στις καθημερινές ταφές.

Ο επιδημιολόγος Abdulla Bin Ghouth, καθηγητής κοινοτικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Hadhramout, έχει συγκεντρώσει δεδομένα χρησιμοποιώντας αρχεία αδειών ταφής από το Άντεν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις πρώτες 17 μέρες του Μαΐου έχουν καταγραφεί 950 θάνατοι στην πόλη.

Ο θανατηφόρος ιός της κυριαρχίας που εξαπολύει, πολέμους, λιμούς και χολέρες σε ένα τόπο ώστε να εδραιώσει τα διάφορα οικονομικά του συμφέροντα, είναι αυτός που ευθύνεται για τους θανάτους στην Υεμένη. Σ’ αυτή την ζοφερή κατάσταση αυτής της περιοχής έχουν εμπλακεί αρκετά κράτη. Ακόμα και το ελλαδικό κράτος προσπάθησε να πουλήσει όπλα στην Σαουδική Αραβία. Όταν, λοιπόν, ο θάνατος κάνει υπερωρίες, σε μα χώρα, μέσω του πολέμου, ένας ιός απλά θα κάνει τα «ρεπό» του. Ας μην συνηθίσουμε τον θάνατο και την δυστυχία που προκαλεί η κυριαρχία.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: