Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

«Να μοιάζεις με το αθώο λουλούδι
 αλλά να είσαι το φίδι από κάτω του». (
Γουίλιαμ Σαίξπηρ)

Το χρονικό διάστημα της εποχής του κορωναϊού, έχουμε αναφερθεί εκτενώς με αναλύσεις μας ότι o Covid 19 δεν παράγει κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά και εν γένει εξουσιαστικά αποτελέσματα, όπως τεχνηέντως προσπαθούν να μας πείσουν. Η πανδημία επιταχύνει τις διαδικασίες, δεν τις δημιουργεί. Η σύγκρουση στο διπλωματικό πεδίο ή στο πεδίο της μάσκας, που διεξάγεται μεταξύ των κρατών-πρωταγωνιστών της παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας, παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. ΗΠΑ και ΚΙΝΑ καθημερινά προσπαθούν, για πολλούς λόγους, να νικήσουν στον πόλεμο των εντυπώσεων. Να παρασύρουν και να παραπλανήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στα δίχτυα της προπαγάνδας τους. Πιστεύουμε, ότι χρειάζεται να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες λογικές και να αποκαλύπτουμε το ψέμμα κάτω από τις μάσκες τους.

Με αφορμή τους εξουσιαστικούς εορτασμούς των 75 χρόνων από το τέλος της δεύτερης παγκόσμιας ανθρωποσφαγής διαδραματίστηκε ακόμη ένα κεφάλαιο στον πόλεμο της μάσκας.

Εν αρχή είναι η αμφισβήτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είναι έτοιμος να στείλει ιατρική βοήθεια στην Μόσχα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού, αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση, που διένειμε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ μετά το τέλος της συνομιλίας των δύο ηγετών, μεταδίδει το TASS από την Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η συνομιλία έγινε σε σχέση με τον εορτασμό της 75ης επετείου από την Νίκη. «Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να παράσχουν βοήθεια στους Αμερικανούς και είναι, επίσης, έτοιμες να παράσχουν βοήθεια σε όποια χώρα την χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας», επεσήμανε ο Ντιρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αυτή η ανακοίνωση γίνεται στις 7 Μαΐου 2020 και υποδηλώνει την πρόθεση των ΗΠΑ, μέσω του προέδρου της Ντόναλντ Τράμπ, να στείλει βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορωναϊού στην Ρωσία.

Την ίδια στιγμή η Κίνα δηλώνει μέσω του Βου Κεν: «Είμαστε ανοιχτοί σε μια διεθνή έρευνα. Υποστηρίζουμε την ανταλλαγή ερευνών μεταξύ των επιστημόνων». Η δήλωση έγινε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ενώ πρόσθεσε: «Αλλά απορρίπτουμε το να βάζουν την Κίνα στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς στοιχεία υποθέτοντας ότι είναι ένοχη και στη συνέχεια αναζητώντας αποδείξεις μέσω μιας αποκαλούμενης διεθνούς έρευνας».

Την επόμενη μέρα, 7/5/2020, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λία Γκάμπριελ, συντονίστρια του κέντρου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την ανάλυση και καταπολέμηση της ξένης προπαγάνδας, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι «Πριν από την κρίση της Covid-19, είχαμε ήδη παρατηρήσει κάποιο επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προπαγάνδα», προσθέτοντας ότι «Αλλά με αυτήν την πανδημία, η συνεργασία επιταχύνθηκε γρήγορα».

Σύμφωνα με την αξιωματούχο των ΗΠΑ, αυτή η «σύγκλιση είναι το αποτέλεσμα του πραγματισμού των δύο παραγόντων, που θέλουν να διαμορφώσουν την ανάγνωση της πανδημίας Covid από την κοινή γνώμη προς το συμφέρον τους».

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Νεμπέζνια, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή 8 Μαΐου, ημέρα που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας από την Σοβιετική Ένωση και έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Νίκης και με αφορμή την συμπλήρωση των 75 ετών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήλωσε «οι παρούσες διαταραγμένες διεθνείς σχέσεις παρουσιάζουν κάποιες τάσεις, παρόμοιες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εξουσιαστικούς πόλους της παγκοσμιοποίησης κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο. Η πανδημία Covid 19 επιταχύνει τις εξελίξεις και στο πεδίο επίλυσης ενδοεξουσιαστικών διαφορών, αλλά και σύμπλευσης ακόμη και μεταξύ των φαινομενικά ετερόκλητων.. Δεν θα μας εκπλήξει, το επόμενο διάστημα και όσο θα βαθαίνει η ρήξη, το επόμενο αφήγημα της κυριαρχίας να είναι ο «φόβος», ενός τρομοκρατικού χτυπήματος βιολογικού πολέμου ή ακόμα και η χρήση ενός τέτοιου γεγονότος.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να έχουμε το νου μας.

Απάτσι

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: