Συγκρούσεις στα προάστια του Παρισιού

Η κατάσταση στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού από την έναρξη του υποχρεωτικού εγκλεισμού είναι αρκετά διαφορετική, σε σχέση με την υπόλοιπη Γαλλία. Στα προάστια λειτουργούν κοινωνικά δίκτυα αλληλοβοήθειας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωναϊού.

Από την Δευτέρα 20/04 και για πέντε συνεχείς νύχτες, τα προάστια του Παρισιού βρέθηκαν σε αναβρασμό. Αφορμή στάθηκε ο τραυματισμός μοτοσυκλετιστή από αστυνομικό όχημα χωρίς διακριτικά. Καθημερινά εξελίσσονταν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ πολλά αυτοκίνητα και δημόσια κτήρια έχουν πυρποληθεί. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αστυνομίας για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αρκετοί τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς σοβαρά. Οι μπάτσοι, εδώ και δεκαετίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν στρατό κατοχής.

Ήδη στις πρώτες μέρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας υπήρχαν επανειλημμένα αψιμαχίες στα προάστια. Καλά οργανωμένες ομάδες προκάλεσαν εμπρησμούς, επιτέθηκαν στους μπάτσους που απάντησαν άμεσα. Μετά από μια σωρεία τέτοιων επιθέσεων, δόθηκε η εντολή να επιβληθεί, πλέον, η απαγόρευση κυκλοφορίας με κάθε δυνατό μέσο. Μ’ όλα αυτά, η αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειές της. Οι αστυνόμοι κυνηγούν μοτοσικλετιστές στους δρόμους επειδή βρίσκονται σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, έχουν λάθος χρώμα δέρματος ή δεν φορούν κράνος.

Κινητοποιήθηκαν περίπου χίλιοι αστυνομικοί στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού. Ελικόπτερα και όλα τα τεχνολογικά μέσα είναι επί ποδός. Τίποτα από όλα αυτά δεν τους έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής απέναντι σε μερικές εκατοντάδες παιδιά…

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: