Τί είναι η πολιτική;

Η πολιτική είναι ένα εργαλείο των ΙΣΧΥΡΩΝ, ένα δυνατό όπλο στα χέρια τους. Κάποιοι, καλόπιστοι νομίζουν πως μπορούν να την χρησιμοποιήσουν προς όφελος των ΑΔΥΝΑΤΩΝ. Υπάρχουν βέβαια και οι πονηροί που νομίζουν πως χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή θα μπορέσουν να «περάσουν» τα σχέδια τους και κάποιοι ακόμα πως θα γίνουν δυνατοί ή θα αποκτήσουν προνόμια μέσα στο σύστημα.

Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, λένε. Όμως αυτή η τεχνική δεν μπορεί να ξεπεράσει τη σχέση κυρίαρχου – κυριαρχούμενου. Πολιτική είναι η αναγνώριση από τον Αδύνατο της ισχύος του Δυνατού. Πολιτική είναι τρόπος με τον οποίο επιβεβαιώνεται η ισχύς του Δυνατού πάνω στον Αδύνατο.

Πολιτική είναι η τέχνη του να εξαπατάς, εκμεταλλευόμενος την εικόνα ή την ψευδαίσθηση που καλλιεργείς ή που έχουν οι άλλοι πως είσαι «δικός του», να μεταστρέφεις την πραγματικότητα, να πολεμάς έναν εχθρό και στο όνομα αυτού του πολέμου να ανοίγεις διάπλατα πόρτες και καρδιές σε έναν άλλο. Σα να λέμε να υποδέχεσαι με χαρές το Στάλιν επειδή σου έκανε κακό ο Χίτλερ. Πολιτική είναι να βρίσκεις διαφορές στους εχθρούς της ελευθερίας για να μπορείς να κάνεις πιο «ανεκτή» την εξουσία. Πολιτική είναι να επαινείς την παλικαριά και τη νίκη του Αδύνατου απέναντι σε κάποιον Ισχυρό έχοντας ήδη κάνει συμφωνίες με τους «κολλητούς» του Ισχυρού, που θα σου δώσουν περισσότερα προνόμια ώστε να μοιραστούν μαζί σου την καταπίεση των «νικητών». Πολιτική είναι να χάνουν οι νικητές και να κερδίζουν οι νικημένοι. Είναι όλος αυτός ο παραλογισμός που έχει απλωθεί σαν ένα τεράστιο δίχτυ πάνω στις εξουσιαζόμενες κοινωνίες, που προσπαθεί να καταπνίξει τις πηγαίες ανθρώπινες εκφράσεις, τον ενθουσιασμό την ειλικρίνεια το πάθος, την αυτοθυσία, την ανθρωπιά.

Πολιτική είναι η μπαμπεσιά απέναντι στη λεβεντιά, ο θρίαμβος της αδυναμίας πάνω στην ανθρώπινη ενέργεια και δημιουργικότητα. Πολιτική με μια λέξη είναι το ΤΙΠΟΤΑ απέναντι στο ΟΛΟΝ.

Κ. Σ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: