Αιματηρές επιθέσεις σε διαδηλωτές στο Νέο Δελχί

Από το βράδυ της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν δολοφονικές επιθέσεις ινδουιστών μελών του κυβερνώντος εθνικού κόμματος στο βορειοανατολικό τμήμα του Νέου Δελχί. Όλα ξεκίνησαν εξ αιτίας διαδήλωσης μουσουλμάνων, για τον νόμο περί ιθαγένειας της ινδικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο καθίσταται ευκολότερη η απόκτηση της ιθαγένειας στην Ινδία από μη μουσουλμάνους μετανάστες, που έφτασαν στη χώρα, πριν από το 2015, από τρεις μουσουλμανικές γειτονικές χώρες, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές.

Από τις επιθέσεις 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν. Ομάδες προσκείμενες στην κυβέρνηση, επί δύο ημέρες σκότωναν και έκαιγαν αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα και ιερούς μουσουλμανικούς χώρους. Η αστυνομία κατηγορείται για αδράνεια και σε πολλές περιπτώσεις για συμπαιγνία με τους κυβερνητικούς διαδηλωτές.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου διεξάγονται διαμαρτυρίες σε πολλά σημεία στο Νέο Δελχί κατά του CAA (Εθνικού Μητρώου των Πολιτών και του Εθνικού Μητρώου Πληθυσμού), για το οποίο πολλοί μουσουλμάνοι φοβούνται ότι θα καταλήξουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι ο νόμος θα επηρεάσει τα φτωχά κοινωνικά στρώματα όλων των θρησκειών. Σε όλη αυτή την περίοδο, υπήρξε μια διαρκής εκστρατεία από ινδουιστικές εθνικιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata, για την πολιτογράφηση του λαού.

Οι εθνικιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς ηγέτες του BJP, κινητοποιήθηκαν ενάντια στους μουσουλμάνους διαδηλωτές. Ο Kapil Mishra, ηγέτης του BJP, απείλησε δημόσια ότι σύντομα θα καθαρίσει τους δρόμους από τους μουσουλμάνους. Ξεκινώντας από το Maujpur στο βορειοανατολικό Δελχί, οι εθνικιστές άρχισαν να επιτίθενται σε πολλαπλά σημεία, όπου πραγματοποιούνταν διαμαρτυρίες απ’ το βράδυ της Κυριακής. Η αστυνομία συντάχθηκε με τους εθνικιστές και χτύπησε μουσουλμάνους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Στην περιοχή Hauz Rani, πολλές γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν.

Η τεταμένη κατάσταση συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, επιδεινούμενη σε πολλές περιοχές. Στις περιοχές Maujpur, Jaffrabad και Chand Bagh, πολλά καταστήματα και οχήματα κάηκαν. Την Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη, συνεχίστηκαν οι επιδρομές από τους εθνικιστές.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: