Κάποιες σκέψεις για τον ιό κορώνα

Τελικά από πού προέρχεται ο κορωναϊός; Από την αγορά της πόλης, τις νυχτερίδες (κι αράχνες) ή από τον μυρμηγκοφάγο; Μήπως, όμως, όλα αυτά είναι «προφάσεις ἐν ἀμαρτίαις» και ο ίός έκανε την εμφάνισή του από παρακείμενα εργαστήρια; Είναι μία εκδοχή η οποία καλύπτεται από μία συμφωνία πλήρους σιωπής και ούτε ίχνος υπαινιγμού. Στο τέλος η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, επειδή «οὐδὲν κρυπτὸν ὑπὸ τὸν ἥλιον».

Ακολουθεί κείμενο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φ.201, Φεβρουάριος 2020.

Ακούγοντας αυτές τις ημέρες στα Ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης ειδήσεις σχετικά με την Κίνα και τον ιό κάποιος που δεν γνωρίζει θα μπορούσε να θεωρήσει ότι μια σοβαρή, θανατηφόρα πανδημία σαρώνει αυτήν την χώρα και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τον υπόλοιπο κόσμο. κατακλύζουν οι φήμες για τον νέο κορωναϊό, γνωστό και ως 2019-nCoV, και οι θεωρίες συνωμοσίας παγκοσμίως του τύπου: «πρόκειται άραγε για ένα βιο-όπλο;», «η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και χρησιμοποιεί φόβο και πανικό για να επιβιώσει», «οι Κινέζοι καλύπτουν την πραγματικότητα και τον αριθμό των μολυσμένων και νεκρών», «ο ιός οφείλεται στις βάρβαρες πρακτικές που εφαρμόζουν οι Κινέζοι στα ζώα», κ.λπ., κ.λπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κορωναϊός ανήκει στον τύπο του ιού SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), που ξεκινά ως ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και εξελίσσεται σε πνευμονία στις σοβαρές περιπτώσεις. Επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους πιο ευάλωτους οργανισμούς, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους που είχαν προηγουμένως εξασθενίσει από άλλες ασθένειες. Το πρώτο ξέσπασμα του SARS ήταν στις 16 Νοεμβρίου 2002, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (Guangdong) της Νότιας Κίνας, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ.

Τότε το αρχικό περιστατικό αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τις κινεζικές αρχές σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2003 και φυσικά επέσυραν σοβαρή κριτική για την καθυστέρηση. Αυτή τη φορά αντέδρασαν διαφορετικά. Η ασθένεια γνωστοποιήθηκε στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ως κάποια περιστατικά πνευμονίας στην πόλη Wuhan που προκαλούνται από έναν νέο, άγνωστο ιό. Μια εβδομάδα αργότερα οι Κινέζοι είχαν εντοπίσει τον ιό, γνωστό τώρα ως νέο κορωναϊό. Είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός που μεταδίδεται με την αναπνοἠ. Οι Κινέζοι συνεργάζονται στενά με τους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως προσπαθώντας να ελέγξουν τη συγκράτηση/αναχαίτιση της νόσου και να δώσουν συμβουλές στους ανθρώπους σχετικά με τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Αυτός ο πρόσφατος τύπος του ιού θεωρείται ότι αποτελεί συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες ο οποίος (πράγμα σπάνιο) μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους. Ο πιθανός ένοχος διάδοσης είναι μια υπαίθρια αγορά στο Wuhan, όπου «αποθηκεύονται» και πωλούνται ζωντανά ζώα.

Ήδη από το 2006, ο Γιανγκ Νανσάν, ο γιατρός που εντόπισε τον Sars και ηγείται της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης στο Wuhan, είχε δηλώσει ότι είναι σημαντικό να καθαρίσουν οι αγορές άγριων ζώων της Κίνας, στις οποίες τα ζώα ήταν το ένα πάνω στο άλλο και οι οποίες, επειδή επικρατούσε «κακή διαχείριση και υγιεινή», αποτελούσαν «επικίνδυνη πηγή πιθανών νέων λοιμώξεων».

Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, οι αναφορές από το Wuhan δείχνουν ότι η μετάδοση από ζώο σε ζώο και από αυτά στον άνθρωπο αποτελεί ξανά το επίκεντρο του νέου ξεσπάσματος του ιού. Μια αγορά στο Wuhan, η οποία έκλεισε την ίδια ημέρα που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά, θεωρείται ότι έχει πουλήσει ζώα συμπεριλαμβανομένων ζωντανών αρουραίων, λύκων και αγριόγατων· τα συγκεκριμένα είδη έχουν συνδεθεί με προηγούμενες πανδημίες στο παρελθόν.

Η πατροπαράδοτη χρήση και κατανάλωση άγριων ζώων για παρασκευή παραδοσιακών φαγητών ή φαρμάκων έχει μέχρι τώρα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες για την εξυγίανση του εμπορίου ζώων. Βέβαια, για μια αγορά που αναγνωρίζεται και πάλι ως πηγή εστίας της μολυσματικής ασθένειας, ακόμη και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης κινητοποιούν εκκλήσεις κατά του εμπορίου άγριων ζώων και δημοσιεύσεις (που παρουσιάζονται στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης) που παρακινούν τους ανθρώπους να υποστηρίξουν την απαγόρευση της αγοράς αγρίων ζώων.

Πράγματι, εάν η επιδημία αυτή οδηγήσει σε περιορισμό του εμπορίου ζωντανών άγριων ζώων, τότε θα έχει υπάρξει τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα (όχι ως προς την επιδημία αλλά ως προς το εμπόριο των ζώων).

Πριν χρόνια, το ξέσπασμα του SARS οδήγησε σε μεγαλύτερη διαφάνεια, αύξηση των δαπανών για την υγεία και στην διαπίστωση ότι: «Η Κίνα … έχει αναπτύξει εξαιρετικά συστήματα επιτήρησης ασθενειών από το Sars, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης σε επείγουσες περιπτώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις σοβαρές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, έτσι ώστε να συμβάλει στην ταχεία ανεύρεση νέων περιπτώσεων», δήλωσε στο Reuters ο Raina MacIntyre, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος βιοασφάλειας στο Kirby Institute του Sydney.

Οι Κινέζοι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της προσπάθειας, τοποθετώντας σε καραντίνα τις πληγείσες περιοχές και εξετάζοντας τους πάντες με συστήματα μαζικής διέλευσης.

Ωστόσο, στα επικρατέστερα παγκοσμίως Ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης το ξέσπασμα αυτής της επιδημίας χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη επιδημία κατηγορώντας τις κινεζικές αρχές ότι δεν γνωστοποιούν τον αριθμό των προσβεβλημένων και των νεκρών. Οι ασυνάρτητες ειδήσεις άλλοτε προβάλουν συνέντευξη στο ΒΒC που δηλώνει ότι υπάρχει ήδη εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοτε κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό και ότι η δοκιμή του εμβολίου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες… Έτσι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωναϊό…

Καθώς γράφεται αυτό το κείμενο (2/2/2020) περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης στην Κίνα να ανέρχεται στις 14.000. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αναφέρονται σε άλλες 37 χώρες. Σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνει κάθε χρόνο η γρίπη, ο κορωναϊός δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρός. Αλλά αν πράγματι είναι έτσι, και δεν είναι τόσο σοβαρός, τότε γιατί αυτή η διάχυση φόβου και πανικού; Ας αποκτήσουμε μια μικρή άποψη για να δούμε γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα και ότι η υπόθεση του ιού φαίνεται να αντιμετωπίζεται ορθά από τους Κινέζους, αλλά, σίγουρα, όχι ορθά από τα ΜΜΕ.

Παραθέτουμε εδώ κάποιους ενδεικτικούς αριθμούς:

Περίπου 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μολυσματικές ασθένειες. Πολλές από αυτές θα μπορούσαν να προληφθούν ή να θεραπευτούν αν διατίθετο μόνο ένα δολάριο για τον καθένα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην έκθεση World Health Report 1996.

Τουλάχιστον 30 νέες ασθένειες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια και τώρα απειλούν μαζί την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Για πολλές από αυτές τις ασθένειες, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο.

«Είμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας κρίσης στις μολυσματικές ασθένειες. Καμία χώρα από αυτές δεν είναι ασφαλής. Καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή τους», αναφέρει στην έκθεση ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Hiroshi Nakajima.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ορισμένες σοβαρές ασθένειες, όπως η χολέρα, η ελονοσία και η φυματίωση, επανέρχονται με θανατηφόρα αποτελέσματα σε πολλά μέρη του κόσμου, παρά το γεγονός ότι μπορούν να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες, όπως το HIV/AIDS και ο διαβόητος αιμορραγικός πυρετός Ebola –και οι δύο ανίατες– εμφανίζονται και δημιουργούν πρόσθετες απειλές. Οι φόβοι αυξάνονται όσον αφορά την πιθανή σχέση μεταξύ της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών («ασθένεια των τρελών αγελάδων») και μιας παραλλαγής της ανίατης νόσου Creutzfeldt-Jakob, λόγω ενός μολυσματικού παράγοντα που προσβάλλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και ούτω καθεξής…

Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Γιατί δεν υπάρχει πανικός για τους πάνω από 50.000 θανάτους την ημέρα από άλλες μολυσματικές ασθένειες;

Ακολουθούν μερικοί επί πλέον αριθμοί:

Σε μια περυσινή έκθεση από την Κίνα, σημειώθηκαν 2804 θάνατοι από μολυσματικές ασθένειες τον Δεκέμβριο του 2018. (Ένας παρόμοιος αριθμός θανάτων σημειώθηκε τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.) Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αριθμοί αυξάνονται καθώς προχωρεί ο χειμώνας. Από την ίδια έκθεση, υπήρχαν 712.581 περιπτώσεις αναφερόμενων λοιμωδών νοσημάτων τον ίδιο μήνα, με διαφορετικές ταξινομήσεις:

  1. – Καμία περίπτωση δεν αναφέρεται, που να περιλαμβάνει τη χολέρα και την πανώλη (τα πραγματικά θανατηφόρα λοιμώδη και ιδιαίτερα μολυσματικά νοσήματα).
  2. – Αναφέρθηκαν 289.613 λοιμώξεις, που περιλαμβάνουν ηπατίτιδα, φυματίωση, σύφιλη, οστρακιά και γονόρροια, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 93% αυτών των περιπτώσεων. Υπήρξαν 2788 θάνατοι από τέτοιες ασθένειες, που αντιστοιχούσαν στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.

Γ.– Το υπόλοιπο των αναφερόμενων περιπτώσεων, που περιλαμβάνει τον αφθώδη πυρετό, τη γρίπη και τη λοιμώδη διάρροια, αντιπροσωπεύει και πάλι το 93% των περιπτώσεων των λοιμωδών νοσημάτων.

2.804 θάνατοι τον Δεκέμβριο του 2018: Μπορεί να φαίνεται ότι είναι λίγοι θάνατοι μέσα σε ένα μήνα. Αλλά, στη συνέχεια, ας το εξετάζουμε και από μία άλλη άποψη. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός και, σε ένα έθνος που προσεγγίζει το μέγεθος της Αυστραλίας ή των ΗΠΑ – πιο συγκεκριμένα αφορά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζουν πολύ κοντά, σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο. Η λοιμώδης νόσος γίνεται πιο έντονη και εξαπλώνεται ταχύτερα στους χειμερινούς μήνες, αυτήν την χρονική περίοδο που οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους ή στο σπίτι τους. Αλλά και η μαζική μετακίνηση, επίσης, συντελεί στην εξάπλωση ασθενειών, για τον ίδιο λόγο.

Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς αριθμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες:

Υπήρξαν 6.515 θάνατοι από τη γρίπη στις ΗΠΑ το 2018. Κάνετε σύγκριση με τους 49.157 θανάτους από πνευμονία, 5.698 από AIDS/HIV, και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής υπήρξαν 80+ θάνατοι από αυτόν τον ιό, μέσα σε περίπου ένα μήνα.

Γιατί, λοιπόν, δημιουργείται αυτή η εικόνα; Γιατί τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μας τρομάξουν με αυτόν τον τρόπο;

Πριν συνεχίσουμε, πρέπει να ανησυχούμε; Ναι, σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να φοβόμαστε; Όχι, καθόλου. Πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις; Αν ταξιδέψουμε στην Κίνα, φυσικά. Αξίζει να είμαστε λογικοί. Η καλύτερη άμυνα εναντίον αυτής της νόσου είναι η καλή υγεία, έτσι ώστε ακόμα και αν συμβεί –αν και αυτό δεν είναι τόσο πιθανό– να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Το Κέντρο MRC για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νόσων στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατή η συγκράτηση του ιού στην Κίνα. Λένε ότι η μετάδοση του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι η «μόνη εύλογη εξήγηση» για την κλίμακα της επιδημίας. Υπολογίζουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο το διαβιβάζει, κατά μέσο όρο, σε άλλα 2,5 άτομα. Το κέντρο επαίνεσε τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών, αλλά δήλωσε ότι η μετάδοση του ιού πρέπει να μειωθεί κατά 60% για να ξεπεραστεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

Παλαιότερα υπήρξε η πρόβλεψη ότι η συκοφαντική ρητορική κατά της Κίνας έπαιρνε την κατιούσα. Αυτό συνέβη μετά την συνάντηση της λέσχης Bilderberg του 2019. Η επιδημία εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του νέου έτους. Αυτή η περίοδος είναι η πιο έντονη περίοδος διακοπών στην Κίνα. Πολλά έσοδα από τον τουρισμό χάνονται από αυτό. Μεγάλο μέρος του δυτικού τύπου ελέγχεται άμεσα από τις ΗΠΑ. Και δεν είναι μυστικά τα σημερινά συναισθήματα της Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο.

Αλλά και ο Πρόεδρος Xi Jinping δίνει μεγαλύτερη προσοχή στη διεθνή εικόνα της Κίνας από τους προκατόχους του και έχει συγκεντρώσει πολύ περισσότερη δύναμη από αυτούς… Επομένως, ο,τιδήποτε μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Κίνας τον ευαισθητοποιεί. Ο ιός είναι άγνωστος και όπως σε κάθε άλλη περίπτωση νέου ιού, δεν υπάρχει εμβόλιο, με αποτέλεσμα την απώλεια επενδύσεων στην Κίνα από την εκστρατεία φόβου που δημιουργήθηκε από δυτικά μέσα ενημέρωσης…

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος Xi δήλωσε ότι η ασθένεια παρουσιάζει μια «σοβαρή κατάσταση». Γιατί το έκανε αυτό, αφού αυτοί οι αριθμοί θανάτων από τον κορωναϊό είναι τόσο μικροί σε σύγκριση με τους θανάτους από άλλες μολυσματικές ασθένειες; Μπορούμε να σκεφτούμε κάποιους λόγους: πραγματική ανησυχία για την υγεία του λαού; Υπερηφάνεια για τα προηγούμενα κινεζικά επιτεύγματα στην εξάλειψη των θανάτων από μολυσματικές ασθένειες; Εάν η κατάσταση είναι «σοβαρή», τότε πόσο κακή είναι αυτή η ασθένεια; Μήπως πρόκειται για μία εκτεταμένη πρόβα ελέγχου και πειθάρχησης τεράστιων αριθμητικά πληθυσμών μέσω τοῦ φόβου; Μήπως πρόκειται για μία πρόβα για μελλοντικές συνθήκες απομόνωσης πολύ περισσότερων εκατομμυρίων ανθρώπων; Καθόλου απίθανο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας κατέχει παγκοσμίως τα πρωτεία στην εξόντωση του πληθυσμού του, στον έλεγχο και την  καταστολή…

Αναρχία και Ζωή

Πηγή: ΠΟΥ, Κέντρο ΜRC, Διαδίκτυο

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: