Γαλλία, απεργίες και συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά

Μια σύνοψη των δύο τελευταίων μηνών:

Η οργή είναι μεγάλη. Κάθε μέρα, ένα χτύπημα, μια απεργία, μια εξέγερση στη χώρα. Προκειμένου οι πολλές πρωτοβουλίες να μην πέσουν στη λήθη και να δώσουν μια εικόνα της κοινωνικής κατάστασης η παρακάτω αναφορά είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι απεργίες και οι ενέργειες που έλαβαν χώρα στη Γαλλία από τις 5 Δεκεμβρίου:

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Η RATP (δημόσια συγκοινωνία στο Παρίσι) απεργεί για 45 συνεχείς ημέρες. Το Παρίσι ουσιαστικά παρέλυσε κατά τις επίσημες αργίες. Οι καθημερινοί αποκλεισμοί των σταθμών λεωφορείων, συχνά καταστέλλονται. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων πολλαπλασιάζουν τις ενέργειες τους σε όλη τη χώρα. Η απεργία διακόπτεται στις 20 Ιανουαρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου, η γραμμή TGV Paris-Lyon-Marseille υπέστη σαμποτάζ. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η κυκλοφορία στις γραμμές της ανατολικής Γαλλίας επιβραδύνθηκε σημαντικά από την απεργία. Αρκετοί σταθμοί δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, ιδιαίτερα στο Savenay, στο Bordeaux και στο Παρίσι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πραγματοποιούνται διάφορες διακοπές κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, κυρίως στο Νομό Νάντ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και στο αστυνομικό τμήμα του Μπορντώ. Τον Ιανουάριο συσκοτίστηκαν η αγορά Rungis, στο CFDT, στο αεροδρόμιο του Orly κ.λπ. Η ηλεκτροδότηση διακόπτεται κατά τη διάρκεια των ωρών χαμηλής κατανάλωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Στις 15 Ιανουαρίου, ο πυρηνικός σταθμός Gravelines μπλοκαρίστηκε από τους υπαλλήλους, με πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται μπροστά από τα κτίρια. Πολλοί άλλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής απειλήθηκαν να κλείσουν. Στα διυλιστήρια, από τον Δεκέμβριο πραγματοποιούνται κυλιόμενες απεργίες.

ΛΙΜΑΝΙΑ: Στις 15 Ιανουαρίου, στη Χάβρη, οι λιμενεργάτες επιτέθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς των εργοδοτών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ρίχνοντας μεγάλα πυροτεχνήματα και καπνογόνα. Οι εορτασμοί ακυρώθηκαν. Έγιναν αρκετοί αποκλεισμοί στο Montoir de Bretagne και το Fos. Ακόμη στη Χάβρη, οι απεργοί εισέβαλλαν στο δημαρχείο και σκόρπισαν τα γλυκά και τις σαμπάνιες που προορίζονταν για τη δεξίωση του νέου δημάρχου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Οι χώροι της ακαδημαϊκής επιθεώρησης του Alès κτίζονται από τους φοιτητές. Τα παλαιά βιβλία ρίχνονται στα γραφεία του πρύτανη. Πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές καταλαμβάνοντας τα σχολεία τους. Σε πολλές σχολές, οι καθηγητές εμπόδισαν τους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η Όπερα των Παρισίων έδωσε σειρά συναυλιών δρόμου. Τα Χριστούγεννα έγιναν υπαίθριες παραστάσεις της «Λίμνης των Κύκνων» με ορχήστρα και μπαλαρίνες. Η χορωδία του Ραδιοφώνου της Γαλλίας διέκοψε την ομιλία του νέου αφεντικού της στις 8ης Ιανουαρίου, με την παράσταση της «Χορωδίας των Στρατηγών» του Βέρντι. Στις 17 Ιανουαρίου, τεχνικοί και καλλιτέχνες διέκοψαν το πρόγραμμα της Όπερας της Ρουέν και έκαναν συναυλία στο δρόμο. Το Λούβρο έκλεισε για κάποιο διάστημα. Οι εργαζόμενοι στο κάστρο των Βερσαλλιών επίσης κήρυξαν απεργία, όπως και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Οι δικηγόροι σπρώχτηκαν με τους αστυνομικούς μπροστά από το δικαστήριο στο Bobigny στις 15 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι του Παρισιού κατέστρεψαν τους φακέλους τους στο «comparution immédiate» (πρακτική άμεσης παρουσίασης σε ποινικό δικαστή σε περίπτωση σύλληψης). Άλλοι πέταξαν τις τηβέννους τους. Στη Rennes οι δικηγόροι ζητούν την απελευθέρωση όλων των αλλοδαπών που φυλακίζονται σε στρατόπεδα φυλάκισης. Η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης για το νέο έτος στο Caen διακόπηκε. Τα 164 σωματεία των δικηγόρων βρίσκονται σε απεργία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Παύση εργασιών και απεργίες. Στις 17 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της αεροναυπηγικής στο Clermont-Ferrand πέταξαν τις φόρμες τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους στις 5 Δεκεμβρίου. Σχεδόν 2 εκατομμύρια στις 17 Δεκεμβρίου. Στις επόμενες ημέρες της γενικής απεργίας, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις. Το Δεκέμβριο έγιναν σοβαρές συγκρούσεις στο Παρίσι, στη Ρεν και στη Νάντη. Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν πολλοί εμπρησμοί αυτοκινήτων. Στις 7 Ιανουαρίου, η πολυεθνική BlackRock δέχεται επίθεση από εργάτες των σιδηροδρόμων. Στις 9 Ιανουαρίου πολλοί συνδικαλιστές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια άγριας καταστολής στο Παρίσι. Πολλά γραφεία της En Marche (La République en Marche, κόμμα του Μακρόν) δέχτηκαν επιθέσεις.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν απομακρύνθηκε από θέατρο του Παρισιού στις 17 Ιανουαρίου υπό το φόβο λυντσαρίσματος. Εξ αιτίας του παραπάνω γεγονότος ένας δημοσιογράφος συλλαμβάνεται και εκατοντάδες χιλιάδες γαλλικοί λογαριασμοί στο Twiter μπλοκάρονται για ώρες επειδή δημοσίευσαν βίντεο το οποίο δείχνει τον Μακρόν στο θέατρο. Το εστιατόριο La Rotonde όπου συχνάζει ο Μακρόν καίγεται την ίδια νύχτα. Την επομένη, η διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων δέχεται βάρβαρη καταστολή στο Παρίσι, στις 18 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου, ο Μακρόν προσκαλεί διάφορα στελέχη διεθνών ομίλων στις Βερσαλλίες. Δύο εργαζόμενοι αρνούνται να υπηρετήσουν τον πρωθυπουργό στην δεξίωση και απολύθηκαν επί τόπου. Σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω απ’ τις Βερσαλλίες, προκαλώντας μεγάλη ένταση στην οργάνωση της τελετής.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: