Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ… ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ!!!

Με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από το καταστροφικό τσουνάμι, ύψους  άνω των 17 μέτρων, που το  πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2004 έπληξε κράτη που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, ισοπέδωσε χωριά και σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή, δημοσιεύουμε σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 36, φύλλο Φεβρουαρίου 2005.

Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές έμελλε να γίνει με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί (υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τις 300.000), εκατομμύρια οι άστεγοι, ολόκληρα νησιά εξαφανίστηκαν, παραλίες σαρώθηκαν από ισχυρά παλιρροϊκά κύματα.

Κι όμως είχε προηγηθεί ένας μεγάλος σεισμός 9 βαθμών σύμφωνα με την κλίμακα ρίχτερ.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε, αυτούς που ήξεραν, να παριστάνουν τους ανήξερους για το επερχόμενο γεγονός.

Μετά, είπαν, πως ένα καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Αλλά δυστυχώς οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί άνθρωποι από τους οποίους το 1/3 είναι παιδιά δεν θα μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό που έπαθαν.

Για τον περισσότερο κόσμο αυτοί που χάθηκαν μετατράπηκαν σε αριθμούς που αυξάνονταν συνέχεια. Ένα απρόσωπο μέτρημα, όπως απρόσωπη και απάνθρωπη θέλουν να είναι η εγκληματικότητα αυτών που διαφεντεύουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σ’ αυτόν τον πλανήτη.

«Μα», θα μπορούσε να πει κάποιος, «πως είναι δυνατό να συνδέσουμε την εξουσία με ένα απλό φυσικό φαινόμενο»;

Όλοι μας δεχόμαστε πως υπάρχουν φυσικά φαινόμενα και αλλοίμονο σ’ όποιον προσπαθεί να συνδέσει, με το ζόρι ένα φυσικό φαινόμενο με τα κράτη και τις εξουσίες.

Αναφέρθηκε κάπου στα παραλειπόμενα των ειδήσεων πως σε κάποια από τα νησιά οι κάτοικοι ορισμένων χωριών, μετά το σεισμό, είδαν τα ζώα να μετακινούνται προς το εσωτερικό του νησιού. Έκαναν κι αυτοί το ίδιο κι όταν ήρθε το κύμα δεν τους βρήκε. Σώθηκαν όλοι. Τώρα, λέει, οι επιστήμονες προσπαθούν να ερευνήσουν αυτό το φαινόμενο για να βγάλουν συμπεράσματα! Εδώ είναι πλέον που η κοροϊδία πάνω στα νεκρά και βασανισμένα κορμιά των ανθρώπων της περιοχής που έγινε η καταστροφή, γίνεται σαρκασμός. Η επιστήμη θα έρθει να εξηγήσει αυτό που οι άνθρωποι γνωρίζουν μέσα από την παρατήρηση και την εμπειρία τους: Ότι τα έμβια όντα αντιλαμβάνονται τις επερχόμενες φυσικές μεταβολές και προσπαθούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις από τις καταστροφές που θα προκληθούν.

Πώς, όμως, μπορεί να παρατηρήσει τις μετακινήσεις των ζώων και να κινηθεί ανάλογα εκείνος ο φτωχός χωρικός που βρίσκεται σε μια αποψιλωμένη παραλία, σε μια εκτεταμένη περιοχή όπου ο πολιτισμός έχει επιβάλλει την «καλαισθησία» του; Είναι εκεί όπου το νερό εγκλωβίζεται στις πισίνες, τα ψάρια στις γυάλες και τα πουλιά στα κλουβιά. Εκεί όπου τα δέντρα φυτεύονται αραιά για να μπορούν να χτιστούν τα πολυτελή ξενοδοχεία, που θα στεγάσουν τις παιδεραστικές ορέξεις των τουριστών. Αυτών των ανθρωπόμορφων που συνέχιζαν τις διακοπές τους δίπλα στα ξεβρασμένα πτώματα γιατί είχαν πληρώσει και δεν εννοούσαν να χαρίσουν το χρόνο τους και τα χρήματα (που ποιος ξέρει πως απέκτησαν) στον καιρό, και να δώσουν έστω για λίγο μια ευκαιρία στην ανθρωπινότητα. Περίμεναν ακόμα μια φουρνιά ανυπεράσπιστων ανήλικων για να επιδείξουν τη σωματική τους «ανωτερότητα».

Είναι αξιοσημείωτο πως ένα καινούργιο φαινόμενο πήρε διαστάσεις με την ενεργή συμμετοχή των ΜΜΕ και των κρατικών μηχανισμών. Κι αυτό είναι η μη αναφορά, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, των ονομάτων των τουριστών που βρέθηκαν ή χάθηκαν στις περιοχές των καταστροφών. Βέβαια, πως μπορεί να εξηγηθεί το ότι έχει ξεκινήσει κάποιος για διακοπές στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, και να βρεθεί στην Ταϋλάνδη; Ή κάποιοι άλλοι να έχουν δηλώσει σαν χώρα προορισμού του ταξιδιού τους τη Γερμανία ή τη Γαλλία και να βρεθούν στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και την Κεϋλάνη; Τα κράτη είναι πάντα οι μεγάλοι προστάτες. Εξ άλλου το συνηθέστερο είναι να διαπομπεύονται και να διώκονται οι πόρνες, να μπαίνουν σε καραντίνα και να κλείνουν τα πορνεία, αλλά σπανίως διαπομπεύτηκαν (συνήθως για πολιτικές σκοπιμότητες) και ουδέποτε διώχτηκαν οι εντιμότατοι πελάτες.

Ας επιστρέψουμε στο γεγονός. Αφού, λοιπόν, αποψιλώθηκαν οι παραλίες από την φυσική άμυνα απέναντι στα παλιρροϊκά κύματα που είναι η πυκνή βλάστηση, αφού εκδιώχθηκαν τα διάφορα ζώα στο βάθος του νησιού (στην καλύτερη περίπτωση), αλλού στήθηκαν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις κι αλλού εκατομμύρια άνθρωποι σπρώχτηκαν στα παράλια για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε άθλιες συνθήκες έρμαια στην οργή της φύσης και την βαρβαρότητα των εχθρών του ανθρώπινου γένους.

Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχοντας απογυμνωθεί από τις δυνατότητες να παρατηρούν τον φυσικό κόσμο γύρω τους και να αντιδρούν μέσα από τις εμπειρίες τους θα έλεγε κανείς πως θα ‘πρεπε να περιμένουν από το κράτος να ειδοποιηθούν για τον επερχόμενο κίνδυνο και να απομακρυνθούν. Θα αρκούσαν μερικά ελικόπτερα με μεγάφωνα να ενημερώσουν και να διευκολύνουν τον κόσμο να μετακινηθεί. Αυτά τα ελικόπτερα που είναι πρόθυμα να απογειωθούν αμέσως σε περιπτώσεις κοινωνικών εξεγέρσεων, τώρα παρέμειναν καθηλωμένα. Ενώ οι επιστήμονες που θα σκίζονταν να σώσουν τον κάθε ελεεινό μεγαλοσχήμονα, μόνο εκ των υστέρων και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (από τη Σουηδία π.χ.) βγήκαν να αναγνωρίσουν πως ήταν σχεδόν αναμενόμενο το παλιρροϊκό κύμα μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ.

Η επιστήμη ήταν ανέκαθεν στην υπηρεσία του κράτους και της κάθε εξουσίας. Όλα όσα υποστηρίζουν για τις προόδους που έχουν κάνει δεν είναι παρά εργαλεία για τη στήριξη της εξουσίας. Η ιατρική έχει εξελιχθεί για να μπορούν να κυκλοφορούν φακελάκια, να πουλούν φάρμακα πανάκριβα —και για αρρώστιες που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει— και που είναι απαγορευτικά για τους φτωχούς, να πληθαίνουν τα ράντσα στα νοσοκομεία, να φτιάχνονται φάρμακα για ντοπάρισμα. Η γνώση γύρω από το DNA έρχεται να βοηθήσει στο κυνηγητό όσων συνεχίζουν να αγωνίζονται για ένα κόσμο λεύτερο από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Οι σεισμολογικές μελέτες και τα ινστιτούτα έρχονται να αποκομίσουν γνώσεις για να μπορούν να προκαλούν τεχνητούς σεισμούς ή να ειδοποιούν τις εξουσίες για να προφυλάξουν τις εγκαταστάσεις, τους μηχανισμούς και τα τομάρια των εξουσιαστών.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι φτωχοί είναι αναλώσιμα, είναι εικόνες στις προπαγανδιστικές εκστρατείες όπου μαζεύονται χρήματα που θα πάνε για να ενισχύσουν τα κράτη στα οποία έγιναν οι καταστροφές. Με 300.000 νεκρούς περιορίζεται το πρόβλημα της φτώχειας στις πληγείσες περιοχές, ενώ μέσω της οικονομικής βοήθειας απλώνεται ένα καινούργιο δίχτυ οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής επέκτασης από τους υπόλοιπους συνεταίρους της παγκόσμιας κυριαρχίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Κοντολίζα Ράις, ότι το τσουνάμι είναι η ιδανική ευκαιρία για την αμερικάνικη διπλωματία.

Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας και άρχισαν να στήνονται διάφορα σχήματα και να γίνονται συναντήσεις για το πώς θα διατεθεί η βοήθεια. Οι νεκροί, οι φτωχοί, έχουν ήδη ξεχαστεί. Κι αυτοί που καλοπροαίρετα πρόσφεραν για να βοηθηθούν οι άνθρωποι, που επέζησαν της καταστροφής, μπορεί να είναι βέβαιοι πως τα χρήματα θα πάνε για καλούς σκοπούς. Θα φτιαχτούν καινούργια ξενοδοχεία στη θέση των προηγούμενων που καταστράφηκαν, θα αποψιλωθεί κι άλλο η περιοχή, η Ινδία, η Κίνα και οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν τις θαλάσσιες πυρηνικές δοκιμές επιταχύνοντας ένα σεισμό που θα μετακινήσει την Ινδονησία πέντε χιλιόμετρα, οι κρατικές και λοιπές συμμορίες θα οργανώσουν τις αγοραπωλησίες, τις απαγωγές και τα σκλαβοπάζαρα ανήλικων προς τέρψιν των ανά τον κόσμο αποκτηνωμένων, η ακατάπαυστη και αλόγιστη άντληση δισεκατομμυρίων τόνων πετρελαίου θα διευρύνει τα υπόγεια χάσματα. Το επόμενο παλιρροϊκό κύμα πρέπει να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 514 μέτρων ύψους (όπως αυτό στο σεισμό της Αλάσκας στις αρχές του ’60).

Η επιστήμη, η τεχνολογία και ο πολιτισμός είναι μαζί σας.

Ευτυχείτε!!!

Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: