Πρόστιμο στην Bayer για ζιζανιοκτόνο

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Χονολουλού, η πολυεθνική Bayer θα καταβάλει 10,2 εκατ. δολ. στην πολιτεία, εξ αιτίας ζιζανιοκτόνου το οποίο περιείχε την απαγορευμένη ουσία (από το 2013 στις ΗΠΑ και το 2003 στην Ε.Ε) μεθυλο-παραθείο (Penncap-M). Το εν λόγω ζιζανιοκτόνο ψεκάστηκε το 2014 σε καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες και η εταιρεία προέτρεψε τους εργαζόμενούς της να επιστρέψουν στα χωράφια μόλις μία εβδομάδα αργότερα, ενώ γνώριζε ότι για 31 ημέρες στα χωράφια δεν θα πρέπει να εισέλθει κανείς λόγω της δράσης του ζιζανιοκτόνου.

Μετά από αυτήν την είδηση, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τι τρόφιμα βάζουμε σπίτι μας; Τι σημαίνει ασφαλής χρήση μετά από ένα Χ ορισμένο χρονικό διάστημα; Μήπως ως δια μαγείας το δηλητήριο εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη ή να αποθηκευτεί στα συστατικά του τροφίμου;

Οι προσφυγές κατά της εταιρείας για τη χρήση του Roundup και της δραστικής ουσίας του που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο, της γλυφοσάτης, έχουν φτάσει τις 42.700. Η Bayer μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί τρεις φορές και έχει αποδειχθεί η ενοχή της για τρεις περιπτώσεις καρκίνου. Αλλά τα δικαστικά μαγειρέματα έχουν μειώσει τις αποζημιώσεις στη δεύτερη φάση εξέτασης των υποθέσεων. Με τις εφέσεις που πρόκειται να ασκήσει η Bayer ίσως τελικά να πέσει στα μαλακά και να συνεχίσει να ταΐζει θάνατο στον κόσμο. Ούτως ή αλλιώς κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: