Περισσότερο από ένα μήνα ο κόσμος της Χιλής αναπνέει μέσα απ’ την εξέγερση

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου δεν λέει να σβήσει στη Χιλή. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που έχουν συλληφθεί, 222 άνθρωποι που έχασαν τα μάτια τους λόγω καταστολής, σχεδόν τριάντα θανάτοι, περισσότεροι από 2.400 τραυματίες, εκατοντάδες βασανισθέντες και φυλακισμένοι και δεκάδες άτομα που έχουν βιαστεί από μπάτσους και στρατιωτικούς.

Στην γενική απεργία στις 30 Οκτωβρίου ο στρατός δεν υπήρχε στους δρόμους της Χιλής, αφού ο Πινέρα απέσυρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της μαζικής απεργίας που εξαπλώθηκε σε όλη τη Χιλή, η κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις.

Η βοήθεια, όμως, δεν ήρθε καθώς ο στρατός, μετά την παγκόσμια κατακραυγή, τους ελέγχους από τον ΟΗΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μηνύσεων του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αστυνομία και τον στρατό για 88 υποθέσεις βίας και βασανιστηρίων, καθώς και βιασμών, ζήτησε εγγυήσεις ατιμωρησίας που δεν δόθηκαν απ’ την κυβέρνηση.

Με τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ουσιαστικά η τρομοκρατία του κράτους καλά κρατεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ποτέ δεν άρθηκε. Ο στρατός όταν πραγματικά χρειαστεί θα βγει στους δρόμους, μέχρι τότε υπάρχει η αστυνομία. Επίσης, η ατιμωρησία είναι δεδομένη και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι πάντα διαθέσιμοι. Το κράτος και η καταστολή του έχει συνέχεια και δεν τιμωρείται από κανένα φορέα του.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: