Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το αναρχικό διήμερο που οργανώνεται από την Αναρχική Αρχειοθήκη. Καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου υπήρχαν, επί της οδού Πατησίων και στην γωνία προς την οδό Στουρνάρα, τραπεζάκια με έντυπο αναρχικό υλικό. Στο σημείο αυτό υπήρχε αναρτημένο πανώ στο οποίο είχε γραφεί η φράση:
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ, ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Σε αίθουσα του ισογείου επί του κτιρίου Τοσίτσα, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του αναρχικού διημέρου το οποίο περιελάμβανε προβολές, συζητήσεις και έκθεση φωτογραφιών.
Εντός και εκτός του χώρου των εκδηλώσεων υπήρχαν αναρτημένα πανώ στα οποία αναγράφονταν οι κάτωθι φράσεις:
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2019. 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ,ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. ΣΕ ΑΝΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΚΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ
ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΔΙΚΑΙΕΣ, ΕΙΝΙΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Κατά την διάρκεια του διημέρου υπήρχε στον χώρο των εκδηλώσεων έκθεση φωτογραφικού υλικού με τα εξής θέματα:
α) Πολυτεχνείο 1973 και
β) Από τα εγκλήματα της εξουσίας
Οι συζητήσεις ξεκινούσαν μετά το πέρας των προβολών.
Την πρώτη ημέρα συζητήθηκε το θέμα: Το λυκόφως της παλαιάς τάξης πραγμάτων και οι εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου αναπτύχθηκαν απόψεις σε σχέση με την κατάσταση στο Αιγαίο μετά την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση –που δεν είναι παρά η σύγχρονη όψη των διαδικασιών ενοποίησης της κυριαρχίας– την μεταβολή των όρων κυριαρχίας που σχετίζεται με την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ των κυρίαρχων και των επί μέρους εξουσιών, την κεντροποίηση των ενώσεων κρατών-ομοσπονδιών με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση επί μέρους τμημάτων τους,τα οποία περιέρχονται σε κατάσταση μετάπτωσης, σε περιφερειακούς εξαρτώμενους και κατευθυνόμενους μηχανισμούς, όπως συμβαίνει ήδη με πολλά από τα πάλαι ποτέ εθνικά κράτη.
Συζητήθηκε, επίσης, ο ρόλος του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος σε σχέση τόσο με τις γεωπολιτικές καταστάσεις και ανακατατάξεις όσο και με την επίδραση στις κοινωνίες υποδοχής.
Κατά την δεύτερη ημέρα συζητήθηκε το θέμα: 1967-1973, Δικτατορία-Πολυτεχνείο: Αλήθειες και ψέμματα. Στην διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν σκέψεις και εξετάσθηκαν τα ψεύδη με τα οποία η εξουσία διαχειρίσθηκε προς όφελός της τα γεγονότα και η οποία εξαπόλυσε έναν διαρκή βομβαρδισμό προπαγάνδας και ψευδολογιών, τόσο σε σχέση με τις επιδιώξεις και τις ευθύνες αναφορικώς με την Κύπρο και την κατάκτηση ενός μέρος της νήσου από το τουρκικό κράτος, όσο και με τα πραγματικά περιστατικά της κατάληψης και της μη ελεγχόμενης εξέγερσης στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και την συνδιαλλαγή της συντονιστικής επιτροπής με τις Αρχές που οδήγησε στη κοινή αποδοχή της χρήσης του άρματος για το γκρέμισμα της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου.
Συζητήθηκε, ακόμη, η κατασκευή του αντιαμερικανισμού με την ένταξη της όλης κατάστασης –που εκτυλίχθηκε από το 1967 έως το 1973– στο δίπολο της διαμάχης Ανατολής-Δύσης.
Αναρχική Αρχειοθήκη