Συγκρούσεις μαθητών με ΜΑΤ στο μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Στο τέλος της πορείας ρίχτηκαν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ έξω από την βουλή, ενώ η αστυνομία έκανε μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές, ενώ βρέθηκε σακίδιο με μολότοφ στην Ομόνοια.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου συνεχίζουν το ράβε ξήλωνε από των εκάστοτε κυβερνήσεων στο χώρο της Παιδείας. Παρά τις εκάστοτε διαφορές τους, στην ουσία είναι πανομοιότυπες, αφού το μόνο που διδάσκεται και αξιολογείται στις σχολικές αίθουσες είναι η παπαγαλία και η πίστη σε ένα σύστημα σκληρού ανταγωνισμού, όπου το τι «σου αρέσει» αντικαθίσταται με το «τι πρέπει» να κάνεις για να επιβιώσεις και να βγάλεις λεφτά.

Σε αυτό, λοιπόν, το σύστημα είτε θα υπάρχουν τράπεζες θεμάτων από την Α΄ λυκείου κάνοντας το σχολείο επί πλέον ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, είτε οι βαθμοί από την Α΄ λυκείου θα παίζουν ρόλο για το εάν θα περάσει κάποιος μαθητής ή μαθήτρια στο Πανεπιστήμιο, είτε η βάση θα είναι το 10 για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια η ουσία παραμένει ίδια, το σχολείο δεν θα μορφώνει ούτε θα παράγει Παιδεία αλλά μόνο θα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας που υφίσταται. Μιας κοινωνίας με ανισότητες, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το χρήμα. Μιας κοινωνίας μπουκωμένης από εξουσία και κοινωνικό κανιβαλισμό. Μιας κοινωνίας ημιμάθειας, χωρίς να γνωρίζει άλλη αξία εκτός από αυτή του χρήματος.

Σε όλα αυτά δεν οφείλουν να εξεγερθούν όλοι οι μαθητές, αλλά όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να αναπνέουν ελεύθερα, γνωρίζοντας τον εαυτό τους, τους άλλους αλλά και το περιβάλλον γύρω τους.

Ελευθερόκοκκος

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: