Η εξέγερση στη Χιλή συνεχίζεται

Τουλάχιστον 15 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι. Ο στρατός στους δρόμους, πυροβολεί στο ψαχνό και οργανώνει λεηλασίες σε καταστήματα.

Ο αρχικός ξεσηκωμός στη Χιλή για τις ενδεχόμενες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξελίχτηκε σε μια εξέγερση που γενικεύτηκε σε όλη την χώρα και ειδικά σε 9 περιφέρειες της Χιλής.

Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός Πινέρα απέσυρε τις αυξήσεις η εξέγερση δεν κόπασε, γιατί τα αίτια της δεν βρίσκονταν στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά στην άθλια καθημερινότητα.

Ο Πινέρα, μη μπορώντας να ελέγξει την κατάσταση, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και κατέβασε στρατό στους δρόμους, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το καθεστώς Πινοτσέτ. Μέχρι την Τρίτη οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 15 οι συλλήψεις τις 2.643 ενώ υπάρχουν και πολλοί αγνοούμενοι. Ο στρατός, πυροβολεί στο ψαχνό, απαγάγει και βασανίζει.

Υπάρχουν πολλά βίντεο που αποδεικνύουν την βαρβαρότητά του. Βίντεο με αιχμαλώτους που πετιούνται από στρατιωτικά τζιπ εν κινήσει στο δρόμο, πυροβολημένους σε στάση λεωφορείων και αιχμαλώτους που αφήνονται να τρέξουν μετά από άγριο ξυλοκόπημα μόνο και μόνο για να γίνουν ζωντανοί στόχοι.

Επίσης υπάρχουν πολλές καταγγελίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός είναι πίσω από πολλές λεηλασίες καταστημάτων.

Μάλιστα σ’ ένα σούπερ μάρκετ φαίνεται συγκεντρωμένο πλήθος να εισέρχεται στο εσωτερικό του συντονισμένα  με παρουσία στρατού. Το εν λόγο κατάστημα λίγη ώρα μετά θα καιγόταν με αρκετούς νεκρούς και οι στρατιώτες θα έβγαζαν φωτογραφίες με φόντο τις φλόγες.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται αξιωματικός του στρατού να συντονίζει το πλήθος για την λεηλασία.

Φαίνεται πως κάποιοι περίμεναν για χρόνια να έρθει η σειρά τους, οι κοινωνικές «ρωγμές» και οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι και δεν θα τελειώσουν παρέα με την εξέγερση.

Ελευθερόκοκκος

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: