Εννέα χρόνια μετά την διαρροή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon το πετρέλαιο βρίσκεται ακόμα στις ακτές του κόλπου του Μεξικό

Περισσότερο από εννέα χρόνια μετά τη διαρροή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, το πετρέλαιο μπορεί να βρεθεί ακόμα θαμμένο βαθιά στην άμμο κατά μήκος εκατοντάδων μιλίων από την ακτή του κόλπου του Μεξικό. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτές οι συστάδες πετρελαίου και άμμου θα μπορούσαν να πάρουν τουλάχιστον 30 χρόνια για να αποσυντεθούν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η έρευνα, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, διενήργησε τριετή μελέτη για το πετρέλαιο που θάφτηκε στη λευκή άμμο του Pensacola Beach στη βορειοδυτική Φλόριντα. Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι μικρά σταγονίδια πετρελαίου στην ξηρά, αποσυντίθενται μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Όμως, μεγαλύτερες, μάζες πετρελαίου, χρειάζονται περίπου τρεις δεκαετίες για να αποσυντεθούν πλήρως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Ενώ οι ακόμα μεγαλύτερες συστάδες θα διαρκέσουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μετά τη διαρροή του Deepwater Horizon, βρέθηκαν ιζήματα πετρελαίου στην παραλία Pensacola που ήταν στο μέγεθος ενός εκτυπωτή γραφείου και ακόμη μεγαλύτερα, δήλωσε ο Markus Huettel καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Μετά την ταφή, αυτά θα παραμείνουν στην παραλία πολύ περισσότερο από τα συγκροτήματα μεγέθους μπάλας του γκολφ». Ο Huettel και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι, παρόμοιο μέγεθος πετρελαιοκηλίδας εάν δεν καταλήξει σε κάποια ακτή, θα χρειαστούν περισσότερο από τρεις δεκαετίες για να αφομοιωθεί από την θάλασσα. «Η παραλία, που αναπνέει σε παλιρροϊκό ρυθμό, μπορεί να συγκριθεί με έναν μεγάλο οργανισμό που χωνεύει αερόβια την οργανική ύλη –συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου– εισπνέοντας οξυγόνο και διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο Huettel. «Η εμφανής καθαριότητα της άμμου που όλοι απολαμβάνουμε όταν πηγαίνουμε στην παραλία είναι μια αντανάκλαση της αποτελεσματικής διαδικασίας βιοκαταλυτικής αποσύνθεσης στην παραλία που αφαιρεί το αποικοδομήσιμο υλικό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς θα είναι μια εικόνα απ’ το μέλλον στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο και καλό είναι να τα μαθαίνουν όσοι ακόμα είναι υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων, γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι σε τέτοιου είδους καταστροφές.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.