Η αποψίλωση του Αμαζονίου υλοποιείται από εγκληματικά δίκτυα

Η αποψίλωση της ζούγκλας του Αμαζονίου της Βραζιλίας, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που υλοποιείται απ’ το κράτος σε συνεργασία με εγκληματικά δίκτυα που με την σειρά τους απειλούν και δολοφονούν υπερασπιστές των δασών, καθώς και αυτόχθονες ιθαγενείς που προσπαθούν να τους σταματήσουν. Το τελευταίο διάστημα, 28 φόνοι έχουν συνδεθεί με παράνομες αποψιλώσεις. Στα θύματα συγκαταλέγονται αρκετοί αυτόχθονες κάτοικοι και ακτιβιστές και μόνο δύο υποθέσεις υποβλήθηκαν σε δίκη. Την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 300 δολοφονίες σημειώθηκαν στον Αμαζόνιο, εκ των ο­ποίων μόλις 14 πήγαν στο δικαστήριο. Ο Bolsonaro πι­στεύει ότι οι προηγούμενες χορηγήσεις γης στους ιθαγενείς ήταν υπερβολικές. Περίπου το 14% της Βραζιλίας είναι αυτόχθονες περιοχές, υποστηρίζει ότι οι ιθαγενείς κατέχουν τεράστιες περιοχές ενώ αριθμητικά είναι λίγοι.

Ήδη πολλές ιθαγενείς κοινότητες, προσπαθούν να βρουν τρόπο να αμυνθούν απέναντι στην καταστροφή της ζούγκλας. Οι άνδρες της αυτόχθονης κοινότητας Tembé, περιπολούν τις δασικές περιοχές τους οπλισμένοι με βέλη και βαμμένοι με τα πολεμικά χρώματα της φυλής τους. Σε μια τέτοια περιπολία εντόπισαν καταπατητές με αλυσοπρίονα, φορτηγά και τρακτέρ, με σκοπό να κόψουν δέντρα. Αφού έπιασαν τους καταπατητές, τους έκαψαν τα οχήματα και τους άφησαν να φύγουν. Οι Tembé είναι περήφανοι για το θρίαμβό τους, αλλά ανησυχούν για αντίποινα. «Κάθε μέρα που περνάει, η εισβολή έρχεται πιο κοντά στο χωριό μας», δήλωσε ο αρχηγός, Sergio Muxi Tembé. «Δεν θέλουμε να σκοτωθούμε με σφαίρες», είπε. «Θέλουμε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της και να εγγυηθεί το δικαίωμα να ζήσουμε στις χώρες μας, να ζήσουμε ειρηνικά». Η πατρίδα τους, η περιοχή με την ονομασία Alto Rio Guama των 1.080 τετραγωνικών μιλίων (2.766 τετραγωνικά χιλιόμετρα) προστατεύεται επισήμως, αλλά στην πραγματικότητα, είναι υπό πολιορκία από καταπατητές και εμπόρους ξυλείας.

Οι γυναίκες της φυλής Tembé ανησυχούν ότι οι άνδρες τους θα χάσουν την ζωή τους αν έρθουν σε μάχη με καταπατητές που ενδέχεται να έχουν πυροβόλα όπλα. Το μόνο που ελπίζουν είναι κάποιος να μπορέσει να προσφέρει στους άνδρες τους αλεξίσφαιρα γιλέκα. «Οι σύζυγοι μας περιπολούν μέσα και έξω από τα εδάφη μας και αυτό είναι το μόνο μας όπλο», δήλωσε η Anailde Tembé, σύζυγος του οπλαρχηγού.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: