ΤΗΣ «ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ» ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ…

Μερικές φορές χρειάζονται χρόνια για να καταλάβουμε απλά πράγματα.

Απλά πράγματα, καθημερινά, καθησυχαστικά και επαναλαμβανόμενα, που σχεδόν δεν τα προσέχουμε, όπως τον καφέ, που μας αρέσει να απολαμβάνουμε σε διάφορα κομψά καφενεία της πόλης. Και τί πιο ήσυχο, φιλειρηνικό και βαρετό από τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», που ξαφνικά τη θυμήθηκαν όλοι και έγινε ξανά η «πολύφερνος νύφη»!

Μα τι υποτιμητικός όρος! Προσδιορίζεται, όχι ως αυτό που είναι, αλλά ως κάτι που βρίσκεται ανάμεσα σε μια ανώτερη και μια κατώτερη κάστα.

Και ποιός παρακαλώ θέλει να λέγεται μεσαίος; Σε ποιούς αρέσει η αισθητική και η μετριοπάθεια του «νοικοκυραίου»;

Ας σηκώσει το χέρι! Τα «άκρα» είναι επικά, έχουν πάντα πολύ πάθος, είναι αγεφύρωτα, έχουν φανατικούς εχθρούς και φίλους, έχουν τραγουδηθεί, έχουν γίνει αντικείμενο μυθοπλασιών και σεναρίων για τον κινηματογράφο.

Αντίθετα, τα λίγα τραγούδια, που γράφτηκαν για τους «μεσαίους» είναι μόνο κοροϊδευτικά. Και πόσο εύκολο είναι να κοροϊδέψεις αυτή την κοινωνική κατηγορία-μη κατηγορία, που υπάρχει για να γεφυρώνει, για να συγκρατεί το κρατικό οικοδόμημα!

Οι μέντορες της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης (και της κοινωνιολογίας σε μεγάλο βαθμό) έχουν τόση ανασφάλεια, που αισθάνονται υποχρεωμένοι να αποδείξουν την κάθε αυθαιρεσία τους με νούμερα. Στο φρούδο κυνήγι της χίμαιρας, που λέγεται «κοινωνική τάξη», η λεγόμενη μεσαία τάξη αποτελεί το δυσκολότερο και πιο πολύτιμο θήραμα και αυτοί οι επιστήμονες νομίζουν ότι το εγκλώβισαν με τα δίχτυα των αριθμών και των ποσοστών.

«Από 70-150% του μέσου διάμεσου εισοδήματος», λέει. Φέξε μου και γλίστρησα. Ο υδραυλικός και ο καθηγητής πανεπιστημίου, ο μπακάλης και ο Ζήκος, ο κρατικός υπάλληλος και ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, όλοι μαζί στη «μεσαία τάξη».

Βλακεία, ε; Αφού δεν σας άρεσε το σόφισμά μας, έχουμε κι άλλο, να την υποδιαιρέσουμε σε «υποτάξεις». Να κόψουμε σε τρία κομμάτια τον Μορμόλη;

Και δεν τον κόβουμε; Τρεις οι Μορμόληδες! Να και οι μικρομεσαίοι, να και η ανώτερη μεσαία τάξη κλπ.

Σταματούμε για την ώρα εδώ, επειδή πρέπει, στοιχειωδώς, να διαφυλάξουμε το επιστημονικό κύρος των σχολίων μας…

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: