Εξορύξεις υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο

Εκχώρηση γης, ύδατος και συνειδήσεων στα κυριαρχικά σχέδια

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη κινητικότητα στο τομέα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Στις 27 Ιουνίου υπογράφτηκε μεταξύ ελλαδικού κράτους και της κοινοπραξίας εταιρειών Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Έχουν προηγηθεί οι συμβάσεις με τις Total, Edison και ΕΛΠΕ στον θαλάσσιο χώρο της Κέρκυρας και του Ιονίου, καθώς και των Repsol-Energean Oil & Gas στα βουνά της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά των εξορύξεων τότε, υπέρ τώρα

Στην τελετή για την υπογραφή της σύμβασης για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο Τσίπρας δήλωσε περιχαρής ότι: «Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα» και συνέχισε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων». Τα παραπάνω ο Τσίπρας τρίβει στα μούτρα σε όσους ακόμα πιστεύουν ότι η αριστερή-κομμουνιστική κρατική διαχείριση είναι διαφορετική από μια νεοφιλελεύθερη – δεξιά διαχείριση. Όμως υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμα πολλοί που συνεχίζουν να πιστεύουν σε αριστερά και δεξιά παραμύθια ή σε ρητορικές περί λιγότερου κακού. Μέχρι να αναλάβει την εξουσία ο Σύριζα, ήταν πολέμιος των εξορύξεων, προβάλλοντας συνεχώς εμπόδια σε οποιαδήποτε σχέδια αφορούσαν τους υδρογονάνθρακες, «νιαούριζοντας» ότι οι συμβάσεις που έφερναν οι άλλες κυβερνήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές κλπ. Το σχέδιο, όμως, ήταν σαφές, εξαπατώντας και παίρνοντας με το μέρος του μεγάλο τμήμα του ελλαδικού πληθυσμό, ανέβηκε στην εξουσία και σιγά σιγά άρχισε να υπογράφει συμβάσεις με τις προ ολίγων χρόνων «μισητές» πετρελαϊκές εταιρείες, δίνοντας γη και ύδωρ και υποθηκεύοντας το μέλλον ενός πληθυσμού για άγνωστο εις την νιοστή χρόνο. Πόσο εκτός πραγματικότητας μπορεί να είναι η σκέψη, ότι οι παραπάνω συμβάσεις και συμφωνίες έγιναν χωρίς ανταλλάγματα; Ανταλλάγματα που βίδωσαν τον, βολικό για την κυριαρχία Σύριζα, στην εξουσία για σχεδόν πέντε χρόνια εκεί που οι κυβερνήσεις άλλαζαν όλα τα χρόνια από το 2010 και μετά η μια πίσω απ’ την άλλη. Πόσα «πλεονάσματα» μερίσματα και επιδόματα κερδήθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο άραγε; Οι συμφωνίες αυτές έχουν να κάνουν με ένα ευρύτερο κυριαρχικό σχεδιασμό πάνω στον ελλαδικό χώρο. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε  βέβαια στον ψεύτη Τσίπρα μια αλήθεια στην παραπάνω δήλωση, ότι ο σχεδιασμός είναι όντως πολλών χρόνων, τόσο πολλών που πρέπει να βάλουμε και τα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση.

Μάλιστα, η κυβέρνηση Σύριζα είναι τόσο πιστή στους εντολοδόχους της που τελείως ξεδιάντροπα μας ενημέρωσε, μέσω της επιστημονικής στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΥΠΕΝ, πως εάν δεν γίνουν οι εξορύξεις στην Ήπειρο θα πεθάνουμε από το μαράζι! Ναι, καλά ακούσατε: «οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία ενδέχεται να είναι αρνητικές και όχι ουδέτερες, καθώς, όπως υποστηρίζουν επιστημονικές έρευνες, κρισιακά φαινόμενα, όπως π.χ. η ανεργία, οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας στους πληθυσμούς που πλήττονται (π.χ. αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ.)». Θα πίνουμε τσίπουρο νύχτα μέρα και θα λέμε μοιρολόγια στα καφενεία, γιατί τελικά το Μέτσοβο δεν θα γίνει Ντουμπάι!

Η Κυριαρχία αναπτύσσεται

Η κριτική και οι αντιδράσεις ενάντια στις εξορύξεις δείχνουν ότι αρκετός κόσμος δεν τρώει τα μυθεύματα για θέσεις εργασίας και οικονομικής ευμάρειας. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες σχεδόν οι αντιδράσεις μιλάνε για καπιταλιστική ανάπτυξη και σχεδιασμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλα κυριαρχικά συστήματα ίσως είναι καλύτερα. Η προώθηση των κυριαρχικών σχεδιασμών, με οποιουσδήποτε πολιτικούς μανδύες, περνάει και μέσα από τα λεγόμενα ενεργειακά ζητήματα. Η ιστορία βρίθει από παραδείγματα πολέμων και σφαγών που συνδέονται άμεσα με ενεργειακά ζητήματα. Για το λόγο αυτό δεν ξεχωρίζουμε καπιταλιστική από σοσιαλιστική ή κομμουνιστική εξουσία, απολυταρχική ή δημοκρατική, αλλά θεωρούμε ότι όλες οι πολιτικές εκφάνσεις αλληλοσυμπληρώνονται και προέρχονται από την ίδια μήτρα της Εξουσίας. Οι κατά καιρούς συγκρούσεις μεταξύ τους είναι απλά οι διαφωνίες σε επιμέρους μοιρασιές για να υπάρξει αργά ή γρήγορα μια συμπόρευση. Στις διαφωνίες οι λαοί σφαγιάζονται, καλλιεργώντας μίση και μυθεύματα μεταξύ τους, ως αποτέλεσμα της στοίχισής τους πίσω από Κράτη και Κυριαρχίες.

Η απομύζηση του πλανήτη με σκοπό το κέρδος ορισμένων εξουσιαστών και την ταυτόχρονη υποδούλωση των ανθρώπων, φτάνει και περισσεύει χωρίς περαιτέρω βαρύγδουπες αναλύσεις για το λόγο που κάποιος οφείλει να είναι αντίθετος με τέτοιους σχεδιασμούς και πρακτικές. Τρυπώντας τον πλανήτη και αδειάζοντάς τον από τα ζωτικά του στοιχεία για τις εφήμερες και πολλές φορές πλαστές και «ακραίες ανάγκες» του ανθρώπου, συντελείται μια αρρώστια που τον οδηγεί σ’ένα αργό (;) θάνατο. Με την σειρά του ο άνθρωπος αρρωσταίνει και πεθαίνει, και συνήθως είναι αυτός που δεν έχει κανένα όφελος απ’ όλα αυτά, παρά ένα ξεροκόμματο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την μέρα του ως υποταγμένος.

Οι συνέπειες των εξορύξεων

Οι εξορύξεις στην Ήπειρο περιλαμβάνουν τουλάχιστον δέκα περιοχές Natura[1], χωρίς να λέει αυτό κάτι αφού αυτοί που σχεδίασαν το νομικό πλαίσιο για τις Natura δεν απαγορεύουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες! Οι εξορύξεις καλύπτουν περιοχές από τα Ζαγοροχώρια, τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, τα βουνά Τύμφη ή Γκαμήλα και φτάνουν μέχρι το Μέτσοβο, το Πάπιγκο και την Κόνιτσα. Αντιλαμβανόμαστε ότι το κόστος για το περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές θα είναι τεράστιο αφού θα πρέπει να αποψιλωθούν δάση, να ανοιχτούν δρόμοι  διαταράσσοντας το τοπίο και την βιοποικιλότητα της περιοχής, θα μολυνθούν τα πλούσια ποτάμια και οι πηγές όλων αυτών των περιοχών από τα βιομηχανικά λήμματα ή τις διαρροές και τα αναμενόμενα ατυχήματα. Η όχληση από τους βιομηχανικούς ήχους θα είναι μόνιμη ενώ παρθένα δάση θα μετατραπούν σε ένα βιομηχανικό τοπίο!

Πολλές δημοσιευμένες έρευνες συσχετίζουν τις εξορύξεις με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Η πόλη Zeerijp στην Ολλανδία, παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα που αποδεδειγμένα προκαλείται απ’ την εξόρυξη φυσικού αερίου. Μάλιστα, η υπεύθυνη εταιρεία Netherlands Petroleum Company, έχει καταδικαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις για μεγάλες ζημιές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και μνημεία, αλλά και για ψυχική οδύνη. Όλα αυτά στην Ολλανδία, φανταστείτε εδώ με την Αφρικανική πλάκα και τα πολλά ρήγματα κάτω απ’ τα πόδια μας που κουνιόμαστε χωρίς να τρυπήσουμε! Ο σεισμολόγος Μ. Χουλιάρας σημειώνει: «Προσωπικά με ανησυχούν οι οικολογικές επιπτώσεις της όλης προσπάθειας, καθώς μέσα στην κοιλότητα του εδάφους που βρίσκεται το πετρέλαιο εισχωρεί μεγάλη ποσότητα νερού από την γεώτρηση και βγαίνει κάτι πολύ βρόμικο που αν περάσει στο περιβάλλον θα προκαλέσει σοβαρά οικολογικά προβλήματα… Θα πρέπει επίσης να γίνουν και ειδικές μελέτες επικινδυνότητας. Οι πλατφόρμες που θα στηθούν θα είναι πάνω σε μια ενεργά σεισμική περιοχή με μεγάλες πιθανότητες ισχυρού σεισμού ακόμα και δημιουργίας τσουνάμι. Τότε φαντάζεστε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη καταστροφή». Πέρυσι είχαμε την βύθιση δεξαμενόπλοιου στην Σαλαμίνα και την μόλυνση μιας τεράστιας περιοχής, φανταστείτε το δυστοπικό σενάριο ατυχήματος σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Επίσης, η θαλάσσια ζωή ακόμα και στην φάση των ερευνών απειλείται, αφού οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «ηχητικές βόμβες» που προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις απολαβές σε επίπεδο Δημοσίου, γιατί έτσι θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα γιατί οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου οφείλουν να πληρώνουν ακριβά βασικά αγαθά της ζωής τους ώστε να είναι εξαρτημένοι και υποταγμένοι και κάποιοι άλλοι, όπως πετρελαϊκές εταιρείες να δίνουν φιλοδωρήματα! Για παράδειγμα, η σύμβαση της Ηπείρου προβλέπει φορολόγηση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα με 20% επί των δηλωμένων κερδών και 5% περιφερειακό φόρο, ποσά που θα καταβάλλονται όταν και εάν ξεκινήσει η εξόρυξη. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα! Ενώ το ενοίκιο της γης είναι 10 ευρώ ετησίως ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και 15 ευρώ ετησίως ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη δεύτερη φάση ερευνών. Έτσι γίνεται σαφές για το ποιος πρέπει και για το ποιος δεν πρέπει να πληρώνει. Αλήθεια, τι μπορεί κάποιος να νοικιάσει με ένα 10 ευρώ τον χρόνο, ίσως τον Τσίπρα με γραβάτα να λέει ανέκδοτα ή ένα εκατοστό γης. Τέλος, για την φάση της εξόρυξης το ενοίκιο θα είναι στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο δηλαδή για μια γεώτρηση μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο η εταιρεία θα πληρώσει στο Δημόσιο 200 ολόκληρα ευρώ τον χρόνο! Αλήθεια πόσα πληρώνει κάποιος για ΕΝΦΙΑ ή ενοίκιο το χρόνο; 200 ευρώ φτάνουν;

Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρες χερσαίες περιοχές που τώρα είναι νεκρές οικονομικά και κάποτε είχαν έναν αγροτικό χαρακτήρα και μια σχετική οικονομική αυτονομία, θα μετατραπούν σε  ζώνες «βιομηχανικής μονοκαλλιέργειας», πλήρως εξαρτημένες από τον όποιο μισθό των πετρελαϊκών εταιρειών, σε ένα τόπο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον τόπο των παππούδων του.

Παραμύθια

Η Κυριαρχία εφευρίσκει πολλά παραμύθια, όπως της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της ανακύκλωσης και γενικώς μιας εναλλακτικής περιβαλλοντικής συνείδησης, όπως και το παραμύθι της προσωπικής ευθύνης για την προστασία του πλανήτη. Όλα τα παραπάνω είναι δημιουργήματα κατ’ επίφαση συνείδησης που σκοπό έχουν να αποκρύψουν τους πραγματικούς καταστροφείς του πλανήτη και όλων των μορφών ζωής σ’ αυτόν. Την ίδια στιγμή που κυριαρχεί η συζήτηση για περιορισμό του πλαστικού και αναζήτησης άλλων μορφών ενέργειας, νέες εστίες άντλησης υδρογονανθράκων φυτρώνουν σε θάλασσες και δάση και νέοι πόλεμοι προετοιμάζονται. Για την Κυριαρχία τα παραπάνω δεν είναι καθόλου οξύμωρα, αφού η ίδια θα έχει εκμεταλλευτεί και απομυζήσει όλο το εσωτερικό του πλανήτη συνεχίζοντας όμως την εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο, συγχρόνως θα προετοιμάζεται για την μετά πετρελαίου εποχή η οποία ήδη έχει μελετηθεί και είναι έτοιμη, αλλά με όρους εξάρτησης που δεν θα διαφέρουν απ’ τους σημερινούς.

Οι λεγόμενες επενδύσεις, με τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας, είναι εδώ και θα μείνουν για όσο χρειαστεί. Είναι εδώ γιατί αυτός ο τόπος πρέπει να μοιραστεί και ο πληθυσμός του να είναι υποταγμένος με αντάλλαγμα ένα μισθό. Μετά από χρόνια ανεργίας και τεχνητής κρίσης, πολλοί θα είναι αυτοί που θα πιστέψουν τα αφηγήματα της οικονομικής ανάπτυξης. Όσοι, όμως, πιστεύουν σε τέτοια αφηγήματα ας έχουν υπ’ όψιν τους, ότι παρέα με τον μισθό εκχωρούν συνείδηση και προαιώνια γη που δεν ανήκει σε κανέναν και που ανέθρεψε γενεές και γενεές ανθρώπων. Όσοι δεν τα πιστεύουμε ας είμαστε συνεπείς σε μια ακόμα μάχη ενάντια στα κυριαρχικά σχέδια. Με λόγο και πράξεις!

Ελευθερόκοκκος

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 195, Ιούλιος-Αύγουστος 2019
  1. Χωρίς αυτό να λέει κάτι, αφού πρώτον η φύση χωρίζεται σε οριοθετημένες περιοχές προστασίας ή όχι και δεύτερον ανά πάσα στιγμή έχει αποδειχτεί πως όταν θέλει το Κράτος, μπορεί να παρέμβει όπως θέλει σε τέτοιες περιοχές.

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: