ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ: «Η πόρτα του ψυγείου της Γης έχει μείνει ανοιχτή»…

Μ’ αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία ο Ντέιβιντ Χόλαντ, μελετητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις συνθήκες που επικρατούν στη Γροιλανδία. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, τονίζει ότι οι πάγοι χιλιάδων ετών πιθανότατα θα έχουν εξαφανιστεί σε ένα με δύο χρόνια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν λιώσει ή σπάσει περί τους 440 δισ. τόνοι (400 δισ. μετρικοί τόνοι) από το τεράστιο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε πέντε ημέρες, από τις 31 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, περισσότεροι από 58 δισ. τόνοι πάγου έλιωσαν στην επιφάνεια.

Δορυφόρος της NASA διαπίστωσε ότι το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας έχασε περίπου 255 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πάγου ετησίως μεταξύ του 2003 και του 2016, με το ρυθμό απώλειας να επιδεινώνεται την περίοδο αυτή.

«Το μέλλον της Γης ίσως να διαγράφεται στους λιωμένους πάγους της περιοχής»…

Και ενώ το σύνολο των μελετητών της κλιματικής αλλαγής συμφωνούν ότι βρίσκεται προ των πυλών η κατάρρευση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, με τεράστιες περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες, δηλαδή πείνα, ασθένειες, νέους πολέμους και εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, ο Τραμπ και το συνάφι του οσφραίνονται σαν τις ύαινες καινούργιες ευκαιρίες…

Ήδη από το 2014, έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά κατέγραφε αυτήν την …ευκαιρία καταδεικνύοντας τις νέες θαλάσσιες οδούς, που «ανοίγει» η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, τονίζοντας το πώς αυτές μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απόσταση, που διανύουν τα πλοία από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, από την Ευρώπη ή την ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής στην Ανατολική Ασία, αναφέροντας, επίσης, την μείωση του χρόνου μεταφοράς προϊόντων, το κόστος των καυσίμων, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα…

Φυσικά, «θησαυρός» της περιοχής θεωρούνται τα κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου, λιθάνθρακα, χαλκού, ψευδάργυρου, σπά­νιων γαιών, ακόμη και πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η σταθερή μείωση του πάγου της θάλασσας ανοίγει νέους διαδρόμους και νέες ευκαιρίες για εμπόριο», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τον Μάιο στη Φινλανδία, εκφράζοντας την βαθιά του ικανοποίηση για την καταστροφή που συντελείται εξ αιτίας του λιωσίματος των πάγων προσθέτοντας ότι:

«Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής θα μπορούσαν να γίνουν η Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά του 21ου αιώνα».

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: