Η Ισλανδία «κήδεψε» έναν παγετώνα της

Ο παγετώνας Όκγιεκουλ, ο οποίος το 1890 εξακολουθούσε να καλύπτει επιφάνεια 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το 2012 είχε πλέον έκταση μόλις 700 τετραγωνικά μέτρα και το 2014 οι γεωλόγοι πήραν την απόφαση ότι ο Όκγιεκουλ ήταν πλέον ένας νεκρός πάγος χωρίς να έχει τα χαρακτηριστικά παγετώνα, δηλαδή να είναι περίπου 40-50 μέτρα πάχος και η παραγόμενη πίεσή του να του δίνει μια πλαστικότητα ώστε να μπορεί να μετακινείται.

Έτσι, λοιπόν, στο σημείο που υπήρχε κάποτε ο Όκγιεκουλ οι Ισλανδοί τοποθέτησαν μια αναμνηστική πλάκα με τίτλο «Επιστολή στο Μέλλον» που γράφει τα επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (415 ppm CO2) του Μαΐου του 2019 καθώς και ότι: «Μέσα στα επόμενα 200 χρόνια, όλοι οι παγετώνες μας θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Στόχος αυτού του μνημείου είναι να δείξει ότι γνωρίζουμε τί συμβαίνει και τί χρειάζεται να γίνει. Μόνο εσύ γνωρίζεις αν το πράξαμε».

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Γη, έχει περάσει στο προαιώνιο παρελθόν της πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις απ’ την σημερινή, ο κύκλος της έντασης και της ισορρόπησης βρισκόταν, υπάκουε εξ’ ολοκλήρου σε φυσικές διεργασίες. Η διαφορά σ’αυτή τη φάση είναι ο παράγοντας άνθρωπος που έχει βάλει το λιθαράκι του στο κύκλο της καταστροφής και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα αφήσει την Γη να ανακάμψει όπως έκανε για αιώνες. Έτσι, όσο ο κόσμος εμπιστεύεται τις ζωές του και το μέλλον του πλανήτη σε κάθε λογής εξουσιαστές, τόσο αυτές οι συμβολικές τελετές θα πληθαίνουν στο μέλλον και θα μένουν μόνο στον συμβολισμό. Οι εξουσίες αρέσκονται σε τελετές και συμβολισμούς, φολκλοροποιώντας το πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: