Καίγεται και ο Αμαζόνιος! Άλλος ένας πνεύμονας της Γης καταστρέφεται.

Εδώ και τρεις βδομάδες πολλές φωτιές κατακαίουν μέρος της ζούγκλας του Αμαζονίου. Για τόσο καιρό κανένα ΜΜΕ δεν προέβαλε αυτή την τόσο σημαντική είδηση αποκρύπτοντάς την. Το γεγονός ότι οι καπνοί που κάλυψαν και το Σάο Πάολο έκαναν την μέρα νύχτα στάθηκε η αφορμή ώστε η είδηση να αρχίζει να διαδίδεται.

Οι φωτιές καίνε παρθένο δάσος που τροφοδοτεί τον πλανήτη με 20% του οξυγόνου του και συγχρόνως απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Οι φωτιές έχουν εξαπλωθεί στις επαρχίες Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ και φθάνουν ως τα τριπλά σύνορα Βραζιλίας- Βολιβίας και Παραγουάης. Μία από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Ροντόνια και μόνο έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 10.000 στρέμματα ζούγκλας. Χιλιάδες άγρια ζώα έχουν χάσει την ζωή τους, ιθαγενείς έχουν εκτοπιστεί απ’ τις εστίες τους αν και ακόμα δεν υπάρχει πλήρη ενημέρωση για να γνωρίζουμε το μέγεθος των καταστροφών, το βέβαιο είναι ότι πρόκειται από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην χώρα και αυτό φαίνεται απ’ το τεράστιο νέφος καπνού που έχει σκεπάσει πολλές περιοχές της Βραζιλίας.

Από 1 Ιανουαρίου ως 15 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία 71.947 φωτιές. Η ζούγκλα του Αμαζονίου, λόγω του ότι στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει υγρή από την πυκνή βλάστηση, είναι σχεδόν απίθανο να αναφλεγεί με φυσικά αίτια και πάντα η πηγή των πυρκαγιών είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι φωτιές λοιπόν, προήλθαν από διάφορους καταπατητές και μεγαλοϊδιοκτήτες γης που εκμεταλλευόμενοι την τρίμηνη ξηρασία, προκάλεσαν συνεχιζόμενους εμπρησμούς στη ζούγκλα ώστε να μεγαλώσουν την ιδιοκτησία τους. Επίσης οι φωτιές είναι γνωστή τακτική πολλών εταιρειών εξορύξεων και υλοτομίας, ώστε να εκδιώξουν τους ιθαγενείς από τον τόπο κατοικίας του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την υποστήριξη του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο που από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του οι αποψιλώσεις στη ζούγκλα του Αμαζονίου έχουν σημειώσει αύξηση κατά 88%. Τα παραπάνω προέκυψαν από τον πρόεδρο της διαστημικής εταιρίας της χώρας την λεγόμενη INPE ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις, όπως ήταν αναμενόμενο, απολύθηκε. Επίσης ο Μπολσονάρο έχει επιτρέψει εξορύξεις σε περιοχές ιθαγενών.

Όσο οι άνθρωποι θα εμπιστεύονται τις ζωές τους, σε στυγνούς εξουσιαστές που νοιάζονται μόνο για τα χρήματα και εχθρεύονται όχι μόνο το μέρος που ζουν και αναπνέουν αλλά και κάθε μορφή ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, ο πλανήτης σε λίγα χρόνια θα μοιάζει με κρανίου τόπο και τα μέρη που αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε θα έχουν μείνει ανέπαφα μόνο στις αναμνήσεις μας.

Τα Κράτη και η κάθε μορφής Εξουσία γενούν, συντηρούν και πολλαπλασιάζουν την καταστροφή, την εκμετάλλευση και την δυστυχία σ’ αυτό τον πλανήτη.

Ελευθερόκοκκος

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: