Ξηρασία στην πόλη Chennai της Ινδίας

«Αν το νερό δεν έρθει, οι άνθρωποι θα έχουν μόνο αίμα, στη θέση των δακρύων, για να κλάψουν»

Η ανεπαρκής βροχόπτωση για δεκαοκτώ μήνες έχει αφήσει την πόλη των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων Chennai στη νότια Ινδία με σοβαρές ελλείψεις νερού. Η υπόθεση του νερού έχει μετατραπεί σε ένα μόνιμο καθημερινό άγχος για τους κατοίκους. Η πόλη Chennai συνήθως αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τέσσερις μεγάλες γειτονικές δεξαμενές. Ο κακός μουσώνας του περασμένου έτους δεν γέμισε αυτές τις δεξαμενές. Η έλλειψη βροχοπτώσεων είναι η κύρια αιτία της κατάστασης που βιώνει η συγκεκριμένη πόλη στην Ινδία, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κρίση επιδεινώνεται λόγω μιας ολοένα και πιο αστικοποιημένης κοινωνίας με αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, χωρίς ιδιωτικές δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Ορισμένα εστιατόρια προτιμούν να σερβίρουν φαγητό σε παραδοσιακά φύλλα μπανάνας, για να εξοικονομούν νερό που καταναλώνεται σε πιατικά. Την νύχτα οι βρύσες των σπιτιών  παρέχουν κάποιες λιγοστές σταγόνες νερού και έτσι κάποιοι κάτοικοι ξυπνούν και αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές ώστε μετά από ώρες να έχουν γεμίσει ένα μπουκάλι νερό. Την αυγή οι κάτοικοι χαμηλού εισοδήματος σχηματίζουν ουρές στα σημεία με αντλίες που μπορούν ακόμα να δώσουν νερό. Η αναμονή ξεπερνάει τις έξι ώρες. Σε μια άλλη πόλη του Ταμίλ Ναντού, μια οικογένεια δολοφόνησε ένα άτομο επειδή είχε πάρει πάρα πολύ νερό.

Η κατάσταση στην πόλη Chennai δεν φαίνεται να έχει επιστροφή στο άμεσο μέλλον. Όλοι περιμένουν τον επόμενο μουσώνα  που ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: