ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΣΑΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΙ

του RICK GEARY

Εκδόσεις ΧΑΡΑΜΑΔΑ

Μάιος 2019 για την ελληνική έκδοση

ΚΟΜΙΚ

 «Ο Rick Geary εξετάζει την πιο πολύκροτη δίκη του 20ου αιώνα. Οι αναρχικοί Σάκο και Βαντσέτι κατηγορούνται για ληστεία και δολοφονία αλλά τα υποτιθέμενα ακλόνητα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι τόσο αμφισβητήσιμα, που η καταδίκη τους πυροδοτεί μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με ψυχραιμία, ο Geary μας παρουσιάζει τη δίκη, τις ανατροπές και τα ύποπτα στοιχεία, αφού πρώτα μας δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο των δύο ανδρών, που άλλοι δαιμονοποίησαν και άλλοι ηρωποίησαν». (Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

Το εξαιρετικό αυτό κόμικ του Rick Geary περιλαμβάνει στις πρώτες σελίδες της έκδοσης χάρτη της ανατολικής Μασαχουσέτης με τις σημαντικότερες τοποθεσίες, που σχετίζονται με την υπόθεση των Σάκο και Βαντσέτι, σχεδιάγραμμα του τόπου της ληστείας και των φόνων που διαπράχθηκαν την 15η Απριλίου του 1920 και για τους οποίους κατηγορήθηκαν, καθώς και των σημείων, όπου βρίσκονταν οι βασικοί μάρτυρες και επίσης τα γεωγραφικά σημεία του παγκόσμιου χάρτη, όπου καταγράφονται οι απεργίες, οι διαμαρτυρίες, οι ταραχές, αλλά και οι βομβιστικές ενέργειες, που πραγματοποιούνται στο διάστημα 1926-1927 σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο καταδικασμένους σε θάνατο ιταλούς αναρχικούς.

Το κόμικ χωρίζεται σε έξι μέρη· το πρώτο μέρος τιτλοφορείται ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, το δεύτερο ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ, το τρίτο ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ, το τέταρτο ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ, το πέμπτο Η ΝΟΜΙΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ και το έκτο και τελευταίο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Η βιβλιογραφία στην οποία βασίστηκε ο Rick Geary παρατίθεται στο τέλος της έκδοσης και είναι η κάτωθι:

Blumenfield, Harold, Sacco and Vanzetti, Murderers or Murdered? (New York, Scholastic Book Services 1972).

Franfurter, Marion Denham and Garnder Jackson, eds, The Letters of Sacco and Vanzetti (Secaucus NJ, Citadel Press, 1956).

Mappen, Marc, Murder and Spies, Lovers and Lies: Settling the Great Controversies of American History (New York, Avon Books, 1996).

Russel, Francis, Tragedy in Dedham, The Story of the Sacco and Vanzetti Case, (New York, Mc Graw-Hill Book Company, 1971).

Temkin, Moshic, The Sacco and Vanzetti Affair: America on Trial. (New Haven CT, Yale University Press, 2009).

Watson, Bruce, Sacco and Vanzetti (New York, Penguin Books, 2007).

Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: