(Έτσι παρέρχεται η (μάταιη) δόξα σ’ αυτόν τον κόσμο…)
«Κανένας αποχαιρετισμός στον κόσμο δεν είναι τόσο βαρύς, όσο ο αποχαιρετισμός της δύναμης της εξουσίας». (Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών)
«Θα αναλάβουμε και την ευθύνη μας σε όλα» είπε ο πάλαι ποτέ κομισσάριος του διαστήματος και εκ των διακεκριμένων κρατικών αξιωματούχων του καθεστώτος Τσίπρα ο Νίκος Ο Παππάς (με κεφαλαία ψωριάρηδες αντικαθεστωτικοί, έτσι για να μαθαίνετε τρόπους) προσθέτοντας ότι «δεν φτάνει να κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη ο αντίπαλος, Θα πρέπει να δούμε και τα μηνύματά μας για τα διακυβεύματα που αφορούν τη ζωή του κόσμου». Μιλώντας δε για τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, σημείωσε ότι «θα κάνει τα πάντα για να κρυφτεί» και «ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει προσπάθεια να το παίξει άχρωμος και άοσμος».
Δηλαδή αν συλλαμβάνουμε με τον σωστό τρόπο και δεν είναι εύκολο, το αναγνωρίζουμε, την αεροδιαστημική σκέψη του Παππά, ο Μητσοτάκης έκανε την μια γκάφα μετά την άλλη, αλλά παρ’ όλα αυτά κέρδισε τις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες διαφορά. Δηλαδή, ο «λαός» αποφάσισε να διαλέξει τον «γκαφατζή» Μητσοτάκη παρά να αντέξει άλλο την «εθνοσωτήριον» κυβέρνηση του Τσίπρα, που το μόνο της «λάθος» είναι ότι απλά πρέπει να επανεξετάσει την επικοινωνιακή της μέθοδο για τα «διακυβεύματα που αφορούν τη ζωή του κόσμου». Φθάνει, λοιπόν, αυτό για να μπει στην θέση του αυτό το ελεεινό ερπετό της ακροδεξιάς, που τώρα είναι έτοιμο να κρυφθεί στην τρύπα του για να μην μυρίζει… Έλεος, και πάλι έλεος…
Στρατηγική σκέψη δίχως άλλο, βαθιά αναλυτική, μεστή, γεμάτη από τα διδάγματα της πολιτικής, αλλά και των αγώνων του ευρύτερου κινηματικού χώρου. Είναι αυτό που ακουγόταν συχνά κάποτε σε συνελεύσεις και φυσικά με το ανάλογο περισπούδαστο κινηματικό ύφος: «Σύντροφοι πρέπει κάπως να το επικοινωνήσουμε…».
Εδώ που τα λέμε, μια συνεπής, μια πραγματική, αλλά και φωτισμένη πρωτοπορία δεν κάνει πάρα «λάθη στρατηγικής», δηλαδή, όχι συχνά, αλλά τέλος πάντων όποτε θυμάται, έχει «ανάγκη» να επικοινωνήσει με τον καθυστερημένο λαό, που δεν έχει συνείδηση της τάξης του, αλλά αντίθετα μιας ολοκληρωμένης καθοδήγησης.
«Έχουμε κάνει πολλά κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που δεν είναι γνωστά ακόμη και σε μέλη μας. Σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, κανονιστικά πλαίσια, ανακουφιστικά και αναπτυξιακά μέτρα που δεν έχουν διαχυθεί ως γνώση γόνιμη στην κοινωνία, δεν τα γνωρίζουν. Πολλά έγιναν την τελευταία χρονιά, καθώς βγαίναμε από το μνημόνιο. Αυτά δείχνουν τι έχεις κάνει και τι πρέπει να γίνει. Αυτό φτιάχνει μία πολιτική σχέση με τον κόσμο», σημείωσε με την σειρά του και ο Ξυδάκης.
Ορίστε και ο μυστικισμός. Βρε κουτά, δεν καταλάβατε πόσα έχουν γίνει για το καλό σας επειδή τα κρατήσανε μυστικά, ούτε καν τα μέλη του Συριζα πήραν χαμπάρι την ανακούφιση την οποία θα έπρεπε να νιώθουν, γιατί δεν έχει «διαχυθεί ως γνώση γόνιμη στην κοινωνία».
Και γιατί δεν σας παρείχαν την πληροφόρηση αυτή; Γιατί βρε κουτεντέδες θα σας ερχόταν κάπως απότομη τόση ευτυχία, δεν θα την αντέχατε μπαμ και κάτω… Άλλωστε είναι και το άλλο. Είναι αυτή η κομμουνιστική σεμνότητα που δεν επέτρεψε τις θριαμβολογίες, και τα εξαντλητικά ωράρια που παρ’ ολίγον να ξεκάνουν τον αεικίνητο μέγιστο ηγέτη Τσίπρα, που με το ζόρι έβρισκε «λίγες στιγμές» ξεκούρασης σε θαλαμηγούς και αυτό ακόμη πάει να του βγει ξυνό.
Την ίδια γνώμη, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση πέτυχε μεν πολλά αλλά δεν κατάφερε να τα επικοινωνήσει σωστά στους πολίτες, εξέφρασε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αποτιμώντας τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές: «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα με σχέδιο χωρίς να χάσει το βηματισμό της. Πέρασε τέσσερις αξιολογήσεις και όλα γίνονταν γρήγορα και αποφασιστικά και όταν τελείωσε αυτό, το παρουσιάσαμε στην κοινωνία αλλά δεν το παρουσιάσαμε σωστά. Η σκληρή δουλειά που κάναμε δεν επικοινωνήθηκε καλά από τους υπουργούς», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Η «σκληρή» δουλειά, λοιπόν, δεν εκτιμήθηκε, παρ’ ότι έγινε «χωρίς να χαθεί ο βηματισμός» και «γρήγορα», γεγονός που «αξιολόγησαν» με ενθουσιασμό οι «θεσμοί» που κάποτε τους ονόμαζε το «παλιό και διεφθαρμένο» πολιτικό προσωπικό τρόικα. Με τους «θεσμούς», απ’ ότι ομολογούν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος Τσίπρα, πρόβλημα «επικοινωνίας» δεν υπήρχε ούτε στο ελάχιστο…
Και τώρα τι θα γίνει; Προλαβαίνουν να γίνουν «μερεμέτια»;
«Όπως στα πλοία, υπάρχουν βλάβες που είσαι υποχρεωμένος να τις επισκευάσεις εν πλω, κατεβαίνουν οι μηχανικοί και τις επισκευάζουν, μέχρι να πιάσουν λιμάνι. Το λιμάνι μας είναι οι επόμενες εκλογές, πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να ξαναδώσουμε κουράγιο σε όλο τον κόσμο, που τις εμπιστεύτηκε το 2012 και το 2015, που εξακολουθεί να ελπίζει σε εμάς. Εν πλω θα κάνουμε τις επισκευές. Και μετά το λιμάνι, θα δούμε εάν θα γίνει δεξαμενισμός», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης αφήνοντας άφωνους τους πάντες για τις ναυτικές του γνώσεις και την άνεσή του να χρησιμοποιεί παραβολές.
Λ.