Τα Κίτρινα Γιλέκα συνεχίζουν…

Για τέταρτο μήνα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στην χώρα όπου το 2018 πέθαναν εξ αιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης στους δρόμους 566 άστεγοι, εκ των οποίων οι 13 ήταν ανήλικοι. Το 2017 είχαν πεθάνει 511 άστεγοι. Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια κοινωνική κρίση που με την σειρά της γεννάει αυτές τις αντιδράσεις που όχι μόνο δεν πρόκειται να σβήσουν αλλά έχουν έρθει για να μείνουν. Την ώρα που στο Παρίσι γινόταν χαμός, ο πρόεδρος Μακρόν απολάμβανε το σκι και το φαγητό στα Πυρηναία.

Ειδικότερα η κινητοποίηση στις 16 Μαρτίου στο Παρίσι σημαδεύτηκε από σφοδρές μάχες με την αστυνομία, πυρπολήθηκε μια τράπεζα, καταστήματα με είδη πολυτελείας, καθώς και το διάσημο εστιατόριο Fouquet’s το οποίο αποτελεί χώρο εστίασης ευπόρων. Μετά από τις ιδιαίτερες σκληρές συγκρούσεις ο Μακρόν αποφασίζει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στο Παρίσι στην περιοχή των Ηλισίων Πεδίων και των γύρω περιοχών καθώς και σε πολλές μεγάλες πόλεις, ενώ ο στρατός καλείται να ενισχύσει τους αστυνομικούς για τις διαδηλώσεις στις 23 Μαρτίου. «Όλοι οι διαδηλωτές που θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων θα θεωρούνται από εδώ και στο εξής ταραχοποιοί», δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια Λοράν Νουνέζ.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 23 Μαρτίου, παρά τις απαγορεύσεις τα Κίτρινα Γιλέκα ξανακατεβαίνουν στους δρόμους της Γαλλίας. Τα μεγάλα καταστήματα στο Παρίσι γίνονται φρούρια με σιδερένιες προσθήκες. Διαδηλώσεις γίνονται στην Λιλ, στο Παρίσι στην περιοχή Sacré Cœur ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης ταραχές στην λεωφόρο Στρασβούργου. Ταραχές, επίσης, σημειώθηκαν στο Μοντπελιέ, στη Μετζ, στη Τουλούζη, στη Λυών και στη Νίκαια. Φαίνεται πως η κοινωνική ένταση στην Γαλλία δεν πρόκειται να σωπάσει, όση καταστολή και να εφαρμόσει ο Μακρόν σε μια ή περισσότερες πόλεις· θα ξεπηδούν νέες εστίες ταραχών σε άλλες πόλεις. Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν την ικανότητα να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα συνεχώς νέα δεδομένα της καταστολής, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ταραχές κάθε φορά σε άλλες πόλεις.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: