Αντίσταση στην αποδάσωση και καταστροφή της γης

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Βολιβία από κοινότητες αυτοχθόνων ιθαγενών που διαμαρτύρονται για την κατάληψη και καταστροφή των εδαφών τους από πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρίες. Το κράτος της Βολιβίας έχει δώσει γη και ύδωρ σε όλες αυτές τις εταιρίες που καταστρέφουν την φύση και εκτοπίζουν τις αυτόχθονες κοινότητες στο όνομα του κέρδους.

Η πορεία ξεκίνησε τέλη Φεβρουαρίου από την πόλη Sucre για την πόλη La Paz, μια διαδρομή περίπου 415 χιλιομέτρων. H φυλετική ομάδα Ayllus που εντάσσεται στην ευρύτερη φυλή Qhara Qhara ανέλαβε την πρωτοβουλία και ενώθηκε με εκπροσώπους του Nation Uchupiamonas, που αγωνίζονται κατά ενός υδροηλεκτρικού έργου στο El Bala-Chepete. Μέλη των κοινοτήτων Rio Beni και Quiquibey, μαζί με μέλη της κοινότητας της Tariquía, έχουν προσχωρήσει στην πορεία. Η περιοχή Tariquía βρίσκεται στο τμήμα Tarija, όπου το κράτος επιδιώκει να διεξάγει έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα την αποδάσωση και την εξαφάνιση των άγριων ζώων. Η αντίσταση της κοινότητας Tariquía είναι ισχυρή και συνεχόμενη για πολλά χρόνια. Παρά την καταστολή του κράτους, που κατά διαστήματα είναι έντονη, η πορεία συνεχίζεται μέχρι την La Paz.

Η φυλή Qhara Qhara απορρίπτει την επιβολή κρατικής εξουσίας μέσω του INRA (Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Μεταρρύθμισης) που επιδιώκει να εξαλείψει τη συλλογική κατοχή γης, μετατρέποντάς την σε μεμονωμένες ατομικές ιδιοκτησίες.

Η παρακάτω δήλωση προέρχεται από ομάδα αναρχικών της Βολιβίας που στέκεται αλληλέγγυα στην μεγάλη πορεία των ιθαγενών κοινοτήτων:

«Το κράτος της Βολιβίας μας καταπνίγει επειδή είμαστε φτωχοί, ιθαγενείς ή άτομα με αναπηρία, θέλει να πλουτίσει σε βάρος της φύσης και αυτό το ονομάζει «φυσικούς πόρους». Για εμάς είναι προτιμότερο να μιλάμε για τη φύση, επειδή είμαστε μέρος της. Άλλωστε το κράτος δεν μοιράζεται τις οργανικές δομές των ιθαγενών λαών, είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε αγώνα που επιδιώκει να διατηρήσει τη συνύπαρξη με τη φύση. Επί πλέον, είμαστε αλληλέγγυοι με εκείνους που επιδιώκουν την εκδίωξη πολυεθνικών και εκμεταλλευτικών εταιρειών από το έδαφός τους. Αυτές οι εταιρείες έρχονται να μολύνουν και να καταστρέψουν, με την υποστήριξη του κράτους, της αστυνομίας και του στρατού.

Πολλοί πιστεύουν ότι στη Βολιβία ζούμε σε έναν παράδεισο επειδή έχουμε έναν υποτιθέμενο αυτόχθονα πρόεδρο ο οποίος μιλά για σεβασμό προς τη Γη ή ο οποίος στα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξε τα «δικαιώματα της μητέρας γης». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Evo Morales δεν είναι διαφορετική από αυτή των Maduro, Bolsonaro ή Macri. Είναι μια αστική κυβέρνηση που ζει με όλες τις πολυτέλειες, ενώ πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ή τη δουλεία κάτω από την οποία εργάζονται για να επιβιώσουν. Αυτά τα κράτη έχουν ως κοινό παρονομαστή κρατική καταπίεση και καπιταλιστική εκμετάλλευση, μέσω των οποίων επιδιώκουν να μας ελέγξουν και να μας κυριαρχήσουν. Ως εκ τούτου, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το αν οι κυβερνώντες είναι αυτόχθονες, λαϊκιστές, σοσιαλιστές, δεξιοί ή αριστεροί».

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: