ΤΑ ΣΥΧΑΡΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ…

Τα συχαρίκια του για την κύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βαρδαρίας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και τον τρισμέγιστο κομμουνιστή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα.

«Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει τη θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ο Τραμπ στην επιστολή του αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «Ελπίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι άλλα απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον».

Και για όσους δεν θυμούνται η «συμφωνία» του Ντέιτον πήρε το όνομά της από την στρατιωτική βάση του Ντέιτον στο Οχάιο των ΗΠΑ. Μια «συμφωνία» που επιβλήθηκε στον Σέρβο ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στον Κροάτη Φράνιο Τούτσμαν και στον Βόσνιο μουσουλμάνο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς και έθετε τους όρους για τον τερματισμό του τετραετούς εμφυλίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που μετρούσε ήδη εκατό χιλιάδες νεκρούς και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Η συμφωνία έδινε το 51% των εδαφών στους Κροάτες και τους μουσουλμάνους και το 49% στους Σέρβους, κατασκευάζοντας ένα προτεκτοράτο.

Μόνο που τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον και συγκεκριμένα την 24η Μαρτίου του 1999, εκτοξεύονται κατά της Γιουγκοσλαβίας προφανώς για την ευημερία της περιοχής και για την επίτευξη ενός «λαμπρότερου μέλλοντος» οι πρώτοι πύραυλοι από τα νατοϊκά πολεμικά πλοία, που είχαν καταφθάσει, για να ακολουθήσουν 78 ημέρες καταιγιστικών βομβαρδισμών στην μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εβδομάδων πραγματοποιούνται 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιούνται 1130 πολεμικά αεροσκάφη, από τα οποία εκτοξεύονται συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Κρούζ (Cruise).

Οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν επί πλέον 37.000 βόμβες διασποράς, που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, –2700 παιδιά υπολογίζονται ότι σφαγιάστηκαν– όπως επίσης και βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό (μόνο στην Σερβία εντοπίστηκαν 14 σημεία τα οποία βομβαρδίστηκαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου). Εκτός από τις καταστροφές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις δίκτυα μεταφορών κ.ά. σοβαρότατες καταστροφές πάντα με στόχο «ένα λαμπρότερο μέλλον» υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, ενώ η σερβική κυβέρνηση εκτίμησε τις υλικές ζημιές που υπέστη η χώρα σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι μακελάρηδες κάτι θα γνωρίζουν παραπάνω…

Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντως
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: