8 Φεβρουαρίου 1944. Η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους στην Καλαμάτα

Στις 8 Φεβρουαρίου το 1944 οι Ναζί εκτελούν στην πόλη της Καλαμάτας 153 πολίτες[1] (κατά άλλους 149) στο σημερινό χώρο της Τέντας και του Πανεπιστημίου. Ο ακριβής αριθμός των εκτελεσθέντων μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να διευκρινισθεί σε απόλυτο αριθμό, καθώς εκατοντάδες άτομα από τους συλληφθέντες παραμένουν αγνοούμενοι.  Δύο μέρες πριν, στις 6 Φεβρουαρίου οι Ναζί μαζί με ένοπλες ομάδες ελλήνων συνεργατών τους υπό την καθοδήγηση, του διορισμένου από τους Ναζί, νομάρχη Μεσσηνίας Περρωτή[2],  είχαν συλλάβει 1.800 άτομα στο μπλόκο της παλαιάς αγοράς (σημερινό ιστορικό κέντρο). Ανάμεσα στους έλληνες ένοπλους ήταν και ο μετέπειτα γνωστός Β. Μαγγανάς, ενώ κάποιοι από τους έλληνες ένοπλους είχαν ντυθεί με στρατιωτικές στολές των Ναζί. Από τα 1.800 περίπου άτομα οι ένοπλοι φημολογείται ότι ξεχώρισαν περίπου 520 άτομα (κατά άλλους 250 άτομα).  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο σημερινό χώρο του Πανεπιστημίου. Κάποιοι που είχαν χρήματα γλίτωσαν, πλήρωσαν τους Ναζί και τους συνεργάτες τους και απελευθερώθηκαν. Η εκτέλεση των συλληφθέντων του μπλόκου έγινε σε αντίποινα από επίθεση ανταρτών στα χωριά Άγιος Φλώρος και Καζάρμα με νεκρούς γερμανούς στρατιώτες και απώλεια οπλισμού.

Τις δύο μέρες που οι συγγενείς και οι φίλοι έψαχναν να βρουν τους δικούς τους οι Ναζί τους έλεγαν ότι τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου. Το βράδυ στις 8 του Φεβρουαρίου οι Ναζί έβαλαν μπρος τα οχήματα τους και μάρσαραν ώστε να μην ακούγονται οι ριπές από τα πυροβόλα όπλα που εκτελούσαν καθώς και οι κραυγές των μελλοθανάτων. Το ξημέρωμα οι άνθρωποι που έψαχναν ακόμα τους δικούς τους, αντιλήφθηκαν κηλίδες αίματος που ξεκινούσαν από το στρατόπεδο και κατέληγαν χιλιόμετρα μακριά στην παραλία της πόλης.

Λυντσάρισμα των αιχμαλωτισθέντων από τον ΕΛΑΣ, στην πλατεία της Καλαμάτας.

Μέτα την απελευθέρωση, τον Μάιο του 1945 κάποια σκυλιά άρχισαν να ξεθάβουν ανθρώπινα κόκαλα στην παραλία στην περιοχή των Σφαγείων και έτσι ανακαλύφτηκαν οι ομαδικοί τάφοι των εκτελεσμένων εκείνου του μπλόκου. Σύμφωνα με την έκθεση τεκμηρίωσης του Δήμου Καλαμάτας βρέθηκαν οι σωροί 153 ατόμων από αυτά που είχαν συλλάβει οι ένοπλοι του Περρωτή και του Μαγγανά.
Οι υπόλοιποι αγνοούνται ακόμα και σήμερα…

Ο πραγματικός αριθμός των εκτελεσθέντων αλλά και αυτών που ίσως κατέληξαν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης της κεντρικής Ευρώπης παραμένει άγνωστος. Η πρακτική αυτή ήταν γνωστή καθώς στα μέσα του Οκτωβρίου 200 άτομα που συνελήφθηκαν σε μπλόκο στην δυτική Καλαμάτα οδηγήθηκαν στο Νταχάου.
Στο σημείο εκτέλεσης δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην πόλη της Καλαμάτας από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Ελευθερόκοκκος

Πηγές:
Νίκος Ι. Ζερβής, “Καλαμάτα, κατοχή-αντίσταση-απελευθέρωση” τόμος Ε΄.
Καράμπελας Νίκος, Μεσσηνιακό βιογραφικό λεξικό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Νέστωρ, Καλαμάτα 1962.
Έκθεση τεκμηρίωσης του Δήμου Καλαμάτας για την ένταξή του στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων της περιόδου 1941 – 1945.
Εφημερίδες: Ελευθερία, Θάρρος
https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/02/10/gcw-907/comment-page-1/#comment-7138

[1] Τα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών προέρχονται από την τεκμηρίωση του δήμου Καλαμάτας για την ένταξή του στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων της περιόδου 1941 – 1945.

[2] Ο Περρωτής είχε συμβάλει στην ίδρυση του δημοσυντήρητου Τάγματος της Καλαμάτας ενώ πριν από την ίδρυση του είχε ένοπλες ομάδες που συνεργάζονταν με τους Ναζί. Δεν παραδόθηκε στην μάχη της Καλαμάτας με τον ΕΛΑΣ και διέφυγε με τους ταγματασφαλίτες του στον Μελιγαλά. Εκεί συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ. Παραδόθηκε από τους Ελασίτες στο πλήθος, που ήταν μαζεμένο στην πλατεία της Καλαμάτας, όπου και λυντσαρίστηκε μέχρι θανάτου.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: