Βίαιες συγκρούσεις στην Αϊτή σε διαδηλώσεις που καλεί η αντιπολίτευση

(Κάντο όπως ο Γκουαϊδό)

Βίαιες ταραχές σημειώθηκαν την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Port-au-Prince καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Jovenel Moise. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για διαφθορά εξ αιτίας ενός επιδοτούμενου προγράμματος το λεγόμενο «Petrocaribe», το οποίο και χρηματοδοτείται από την Βενεζουέλα. Η μεγάλη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Αϊτής μετά τον σεισμό του 2010 προέρχεται από το ταμείο «Petrocaribe» της Βενεζουέλας, πολλά απ’ τα κεφάλαια αυτά που φτάνουν σε ύψος περίπου τα 2 δις δολάρια, φαίνεται πως είχαν ως τελικό αποδέκτη τον σημερινό πρόεδρο που εκείνη την εποχή ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, που αναλάμβανε μεγάλες κατασκευές χωρίς να υπάρχει καμμία υπογραφή σύμβασης έργου.

Τις διαδηλώσεις υποστηρίζει η αντιπολίτευση προς τον  Moise Jean Charles, που δηλώνει ότι εάν ο πρόεδρος δεν παραιτηθεί θα ορίσει η ίδια νέο μεταβατικό πρόεδρο, κάτι που θυμίζει τα πρόσφατα γεγονότα στην Βενεζουέλα. Να θυμίσουμε ότι το κράτος της Αϊτή ενώ για πάρα πολλά χρόνια είχε τις καλύτερες σχέσεις με αυτό της Βενεζουέλας τον τελευταίο καιρό, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ δεν στηρίζει πια τον Μαδούρο. Όποιες ομοιότητες, λοιπόν, δεν είναι καθόλου συμπτωματικές.

Πέρα αλλά και εξ αιτίας των κυριαρχικών παιχνιδιών, οι άνθρωποι στην Αϊτή ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ενδεικτικά ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 15% και η συνεχής υποτίμηση του εθνικού κρατικού νομίσματος έναντι του δολαρίου αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι τιμές των επί το πλείστων εισαγόμενων προϊόντων πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται στα ύψη.

Από τις διαδηλώσεις τουλάχιστον δύο άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από πυροβολισμούς των μπάτσων. Πολλά αυτοκίνητα κάηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα μεταξύ των οποίων και τέσσερα αστυνομικά αυτοκίνητα. Ενώ πολλοί δρόμοι σε όλη την χώρα έκλεισαν.

Σαλβαδόρ

Both comments and trackbacks are currently closed.