ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ «ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΩΝ», ΤΑ «ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ» ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…

Συνεχίζεται στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί του νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των «ταραχοποιών στοιχείων» σε διαδηλώσεις ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ. Τί προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο; Ασφυκτικός έλεγχος και επιτήρηση των διαδηλώσεων, απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, δημιουργία ενός αρχείου, στο οποίο θα καταχωρούνται τα «επικίνδυνα» άτομα, στα οποία θα απαγορεύεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, ενώ τέλος προβλέπεται η επιβολή προστίμων στους «ταραξίες». Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να εγκρίνουν την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης κατά την διάρκεια των έξι ωρών που προηγούνται, ενώ σε μια «περιορισμένη περίμετρο» γύρω από τη διαδήλωση μπορεί να γίνεται σωματική έρευνα και έλεγχος τσαντών και σακιδίων. Αυστηροποιείται ο ήδη υπάρχων νόμος περί κουκούλας, μετατρέποντας την κάλυψη των χαρακτηριστικών σε αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους και 15.000 ευρώ πρόστιμο.

Η ιδέα του «φακελώματος» των «ανεπιθύμητων», σ’ ένα «Εθνικό Μητρώο Ταραχοποιών» αποτελεί αντιγραφή της σχετικής νομοθεσίας, που αφορούσε την δράση των «χούλιγκαν» στα γήπεδα, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται και ορισμένοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργάνων αστυνομικών που δηλώνουν ότι «Άλλο γήπεδο, όμως, και άλλο οι δρόμοι μιας πόλης». Βάσει, λοιπόν, του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ο νομάρχης, δηλαδή η διοίκηση, αποκτά τη δυνατότητα να ειδοποιεί τους «φακελωμένους», ακόμα και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ότι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν, ενώ στη περίπτωση ανυπακοής προβλέπεται εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο εναντίον των «Κίτρινων γιλέκων», αλλά εναντίον «των ταραχοποιών που δεν ακούν παρά την δίψα τους για το χάος». Το επίμαχο νομοσχέδιο περιέχει πάνω από 200 τροπολογίες και η τελική του ψήφιση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατέθεσε εχθές αίτημα να ακυρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που «απειλεί την δημοκρατία», όπως σημείωσε, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Τρέμουν, λοιπόν, γιατί γνωρίζουν ότι όταν η ορμή όσων ξεσηκώνονται δεν καταλαγιάζει, γίνεται ποτάμι ορμητικό που παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Προσφεύγουν στην ωμή καταστολή όταν οι προσπάθειες υποτίμησης και κατασυκοφάντησης ή κατακερματισμού αποδεικνύονται κούφιες και δίχως το παραμικρό αποτέλεσμα.

Ποιος είναι αυτή τη φορά ο «εχθρός», ποιοι είναι οι «ύποπτοι»; Οι «χαμένοι της παγκοσμιοποίησης», οι «μικροαστοί και τα λαϊκά στρώματα της περιφέρειας», που δεν μπορούν να τα καταλάβουν η δεξιά και η αριστερά κατά πόσον μάλλον να επανενσωματώσουν. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο γεωγράφος Κριστόφ Γκιλουί στην ιταλική Repubblica: «Επί χρόνια εξηγώ πως υπάρχει ένας άρρωστος ελέφαντας στο μέσο ενός καταστήματος υαλικών. Πολλοί απαντούσαν πως επρόκειτο απλά για ένα σπασμένο φλιτζάνι. Να, όμως, που ο ελέφαντας υπάρχει, είναι η μεσαία τάξη, είναι οι αγρότες και οι γεωργοί, οικογένειες ημι-αστικών περιοχών, μικρέμποροι και μικρεπιχειρηματίες που δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα. Μετά το Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία, όλοι βλέπουν το πρόβλημα αλλά έχουμε φτάσει ήδη σε ένα σημείο εξέγερσης».

Και οι εξεγέρσεις δεν καταστέλλονται μ’ όσα διατάγματα, όσους νόμους και όσα φιρμάνια και αν εξαγγέλλουν και ψηφίζουν. Καινούργια οδοφράγματα θα στηθούν, νέες φωτιές θα πυρπολήσουν τους δρόμους, κι άλλα χέρια θα προστεθούν σ’ εκείνα, που μέχρις χθες ξήλωναν τα καλντερίμια, και άλλοι ταραχοποιοί «θα ρίξουν τα μαλλιά τους πίσω και θα φορέσουν το πρόσωπο ανάποδα και θα βγουν στους δρόμους και στις πλατείες» και «θα ριζιλέψουν το οπαδούς του συρματοπλέγματος».

Και ας ψάχνει η αριστερά να βρει για μιαν ακόμη φορά «ευκρινείς δρόμους» για να πορευτεί… Και όσο δεν τους βρίσκει, όλα συνεχίζονται…

Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντως

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: