«Με το ναι και με το γιες, πονηρές συναλλαγές»…

Στην πρόσφατη επίσκεψή της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και συνεχάρη θερμά για την «λύση» του «Μακεδονικού».

Ας δούμε, όμως, ορισμένα σχόλια και εκτιμήσεις του διεθνούς τύπου που καταγράφηκαν αμέσως μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg: «Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Όσο για τους New York Times, «Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση. Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Όσο για την γερμανική εφημερίδα Νeue Zürcher Zeitung τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα: «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να σφυρηλατήσει αυτόν τον συμβιβασμό είναι σχεδόν ειρωνικό. Το πρώην «τρομερό παιδί» που είχε γίνει συνώνυμο του λαϊκισμού κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ρεαλιστή. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αλλαγή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εταίρο. Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι κακές. Σε κάθε περίπτωση ως εγγυητής του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο μέλλον».

Σύμφωνα πάλι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».

«Η δημοσιονομική ορθότητα και η διπλωματική επιτυχία με τη «Μακεδονία» αλλάζουν τη διεθνή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Ο Αλέξης Τσίπρας για το Νόμπελ; Η ιδέα που διατυμπανίστηκε από μερικούς μπορεί να φαίνεται υπερβολική». Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «ο 44χρονος Έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα αναγνωρίζεται ως ο αριστερός υποκινητής που απειλούσε με καταγγελία της διάσωσης της Ελλάδας, με απαγόρευση προς τους Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν την Ελλάδα και με έξοδο της χώρας από το ευρώ, αν οι πιστωτές απέρριπταν τα αιτήματά του για απαλοιφή του χρέους. Τέσσερα χρόνια μετά από την εκλογική του νίκη, ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η κυβέρνησή του δημιουργεί πλεόνασμα προϋπολογισμού, το οποίο οι πιστωτές θα έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους. Έχει επανεμφανιστεί ως πραγματιστής της νότιας Ευρώπης με τη δέσμευση ότι θα είναι συνεργάσιμος εταίρος της Ε.Ε., ενώ εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας».

Στο ίδιο μοτίβο, για να μην κουράζουμε, έρχονται και οι δηλώσεις τόσο του  Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά ο Τσίπρας πηγαίνει για Νόμπελ, μπορεί και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, γιατί οι πιστωτές δεν πίστευαν να δουν τα «επιτεύγματά του» ούτε στα όνειρά τους, χαρακτηρίζεται ως ο «πραγματιστής της νότιας Ευρώπης», ο καλύτερος φίλος των αμερικανών και βέβαια αναγνωρίζεται αδιαφιλονίκητα μάλιστα «ως ένας σημαντικός παράγοντας στο μέλλον»;

Φθάνει πια, σταματήστε να κατεβούμε.

Τόσος κομμουνισμός δεν αντέχεται ρε αδέλφια…

Λ.

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: