Άγριες ταραχές στην Ζιμπάμπουε

Άγριες ταραχές επικρατούν τις τελευταίες τρεις βδομάδες στη Ζιμπάμπουε. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε την αύξηση 150% της τιμής των καυσίμων. Ο πληθωρισμός της χώρας έχει φτάσει στο 40%, οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι απαγορευτικές για πάρα πολλούς κατοίκους και η ανεργία βρίσκεται στο 95%. Ο μέσος κάτοικος της Ζιμπάμπουε βιώνει καθημερινά την έλλειψη τροφής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει περισσότερο από 3 δολάρια, ενώ το κόστος βασικών προϊόντων, όπως το αλεύρι, έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας την επιβίωση μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τον κόσμο της Ζιμπάμπουε.

Οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς από την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση σταμάτησε την παροχή διαδικτύου σε όλους τους πολίτες της Ζιμπάμπουε μέχρι νεωτέρας! Μετά από πιέσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας η παροχή επανήλθε μερικώς διατηρώντας πολύ αυστηρές σαρώσεις σε πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω των social media.

Οι μεγαλύτερες ταραχές σημειώνονται στην πρωτεύουσα Harare καθώς και στην πόλη Buawayo. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές της τελευταία δεκαετίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν για τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς διαδηλωτές από πυρά του στρατού και της αστυνομίας, ενώ σίγουρα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκατοντάδες άτομα βρίσκονται στα νοσοκομεία με τραύματα από πυροβόλα όπλα ενώ οι συλλήψεις σύμφωνα με αγωνιζομένους και δικηγόρους είναι περίπου στις 700 αλλά ο ακριβής αριθμός να παραμένει άγνωστος. Άγνωστος, πιθανόν, θα παραμείνει και ο ακριβής αριθμός των νεκρών!

Πολλά μαγαζιά λεηλατήθηκαν αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι, πλέον, πολλοί αυτοί που αφήνουν τα λεηλατημένα προϊόντα στους δρόμους από τον φόβο συλλήψεων. Η αστυνομία εισβάλει στα σπίτια και ψάχνει εάν υπάρχουν προϊόντα που προήλθαν από λεηλασίες συλλαμβάνοντας τους ενοίκους. Στην πόλη Buawayo πάνω από 50 σπίτια έχουν δεχθεί επιδρομές των αστυνομικών, ενώ ο στρατός καλεί τους πολίτες να έχουν ανοιχτά τα φώτα των σπιτιών τους μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Καταστάσεις όπου η Εξέγερση αποτελεί την μόνη λύση.

Σαλβαδόρ

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: