Χρονικό γεγονότων και κινητοποιήσεων των ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ (Μέρος Β΄ 7/12-22/12/18)

7 Δεκεμβρίου: Παρά τις μεγάλες επαναστατικές εξαγγελίες από τα συνδικάτα και τους εργατοπατέρες για απεργίες διαρκείας κτλ στις 7 του Δεκέμβρη ανακοινώνουν άρση της απεργίας στις μεταφορές γιατί μετά από προφορική (!) διαβεβαίωση του υπουργού μεταφορών ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους σχετικά την αμοιβή των υπερωριών τους. Έτσι έλαβε τέλος άλλη μια επαναστατική γυμναστική.

30 κίτρινα γιλέκα με τα χέρια στα κεφάλια και γονατιστοί με σαφή αναφορά στον τρόπο σύλληψης των 147 μαθητών, συγκεντρώνονται έξω από εργοστάσιο κατασκευής δακρυγόνων και εξοπλισμών για τις αστυνομικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης, με πανώ που αφορούσε το σταμάτημα της καταστολής.

Πολλοί εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι της μετριοπαθούς πτέρυγας των Κίτρινων Γιλέκων καλούν τον κόσμο να μην ταξιδέψει στο Παρίσι για την κινητοποίηση στις 8 Δεκέμβρη αλλά να εκφραστεί στις περιφέρειες. Η «εκ των έσω» καταστολή έχει ήδη αρχίσει!

8 Δεκεμβρίου: 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε όλη την χώρα για την καταστολή των προγραμματισμένων διαμαρτυριών. Στο Παρίσι βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί, από νωρίς το πρωί πετούν περισσότερα από 100 αστυνομικά drones, ελικόπτερα, ενώ 15 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση μάχης. Ένα ελικόπτερο είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Μακρόν θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο είναι κλειστοί ενώ από τα ξημερώματα όλα τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στο Παρίσι ελέγχονται. Οι δρόμοι γύρω από το προεδρικό και πρωθυπουργικό μέγαρο είναι σφραγισμένοι με σιδερένιους φράχτες. Εκατοντάδες οι προληπτικές συλλήψεις στο Παρίσι από τα ξημερώματα. Παρ’ όλη την πρωτοφανή καταστολή 136.000 διαδηλωτές βρίσκονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. 10.000 περίπου στο Παρίσι.

Δεν αργούν να ξεκινήσουν οι συμπλοκές. Οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε πολλά σημεία του Παρισιού αφού τα Κίτρινα Γιλέκα λόγω της αυξημένης καταστολής στο κέντρο σπάνε σε πολλές μικρές ομάδες και συγκρούονται περιφερειακά. Η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την έκταση των ταραχών ενώ σημειώνονται πολλά πλιάτσικα σε μεγάλα καταστήματα σε όλη την χώρα.

Οι φλόγες των αναταραχών εκτός από το Παρίσι καίνε το Μπορντώ (όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας σε κρίσιμη κατάσταση), το Σεν Ετιέν, την Λυόν, την Τουλούζη, την Νάντη και άλλες μικρές και μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Οι προσαγωγές σε όλη την χώρα φτάνουν τις 2.000, 974 υπό κράτηση και 118 τραυματίες. Οι καταστροφές στην επαρχία και στο Παρίσι παρ’ όλη την τερατώδη καταστολή είναι πιο σημαντικές από το προηγούμενο Σάββατο και αυτό γιατί οι συγκρούσεις, λόγω του ασφυκτικού αστυνομοκρατούμενου κέντρου, επεκτάθηκαν περιφερειακά.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτές οι συγκρουσιακές κινητοποιήσεις εκπορεύονται από την απέχθεια των διαδηλωτών στο πρόσωπο και στην πολιτική του και ψάχνει με το ζόρι εξωτερική παρέμβαση μήπως και κρατηθεί λίγο ακόμα στον προεδρικό θώκο. Η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Ασφάλειας θα ερευνήσει τυχόν ξένη παρέμβαση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι Times ήδη έστρωσαν κλίμα αναφέροντας εκατοντάδες λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τη Ρωσία.

9 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ δηλώνει: « Οι ταραχές είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας».

10 Δεκεμβρίου: Ο Μακρόν λίγο πριν κάνει ανακοινώσεις για μέτρα ελάφρυνσης, συναντιέται με εργοδοσία, πολιτικούς και συνδικάτα.

Στο διάγγελμά του κηρύττει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης και ανακοινώνει αύξηση βασικού μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα. Επίσης, απαλλάσσει τους συνταξιούχους, που παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα, από την εισφορά αλληλεγγύης και την μη φορολόγηση των υπερωριών για το 2019. Δεν αναφέρει τίποτα για τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους αγρότες, τους μαθητές λυκείου και τους φοιτητές. Στις ανακοινώσεις του δεν υπάρχει καμία αναφορά για συνεισφορά της εργοδοσίας και των εύπορων.

Σε αυτό το διάγγελμα έπαιξε με τις λέξεις. Η λεγόμενη αύξηση του βασικού μισθού δεν είναι τίποτα άλλο παρά αύξηση ενός προνοιακού επιδόματος που είχε προαναγγείλει ότι θα γίνει σταδιακά και απλά θα γίνει άμεσα. Το συγκεκριμένο επίδομα το παίρνουν όσοι ο μισθός τους δεν αγγίζει τον κατώτατο. Άρα άνθρακας ο θησαυρός, oh la la.

11 Δεκεμβρίου: Ένοπλος ανοίγει πυρ σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο σκοτώνοντας 5 ανθρώπους. Ο ένοπλος είναι γνωστός στις αρχές ως ακραίος ισλαμιστής και συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης Fiches των υπηρεσιών πληροφοριών. Είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης στη Γαλλία και στη Γερμανία και το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την επίθεση, σχεδιαζόταν να συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πως ένα τόσο στοχοποιημένο άτομο «ξέφυγε» από την αστυνομία, δίνοντας ένα απίστευτο δώρο στον στριμωγμένο Μακρόν είναι απορίας άξιον!

13 Δεκεμβρίου: Σε κεντρικό οδικό άξονα ομάδα από Κίτρινα Γιλέκα ανοίγουν τα διόδια.

Ο δράστης της επίθεσης στο Στραβούργο εκτελείται από αστυνομικούς. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με το πρόσχημα του ασύλληπτου δράστη η κυβέρνηση έθεσε την χώρα σε «κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση» ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας σε όλη την χώρα και κάνοντας δηλώσεις για την αναβολή των διαδηλώσεων για λόγους ασφαλείας. Επιχείρησαν μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός της επίθεσης να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.

14 Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση παρά την εκτέλεση του δράστη, αυξάνει το επίπεδο του συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης με ενισχυμένες επιτηρήσεις και αυστηρότερους έλεγχους κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων. Με αυτό τον τρόπο θέλει προφανώς να ενισχύσει τον φόβο στον κόσμο ώστε να κάτσει στα σπίτια του την αυριανή μέρα της κινητοποίησης.

15 Δεκεμβρίου: Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακριβώς ίδιες με το προηγούμενο Σάββατο. Τα Κίτρινα Γιλέκα στους δρόμους του Παρισιού είναι σαφώς λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Οι διαδηλωτές είναι περίπου 4.000 και έχουν περιοριστεί στην λεωφόρο των Ηλισίων την οποία και σε λίγες ώρες την εγκαταλείπουν και διασκορπίζονται σε παρακείμενους δρόμους δημιουργώντας πολλές εστίες αναταραχών έξω από το κέντρο. Η αστυνομία έκανε 175 προσαγωγές και 104 συλλήψεις.

Πολλοί διαδήλωσαν στις πόλεις τους και άλλοι προτίμησαν να κλείσουν δρόμους. Αναταραχές, έκτος από το Παρίσι, σημειώθηκαν σε Μπορντώ, Νάντη, Λυών, Μπεζανσόν και Τουλούζη. 66.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Γαλλία, το κλίμα φόβου που δημιούργησε η κυβέρνηση φαίνεται πως λειτούργησε.

18 Δεκεμβρίου: Το αφεντικό πάντα πριμοδοτεί αυτόν που του κάνει την βρώμικη δουλειά και τον προστατεύει. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση ευχαριστεί τους 111.000 αστυνομικούς και τους στρατιώτες που είχαν υπηρεσία κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων και δίνει 300 ευρώ μπόνους στον καθένα τους. Με αυτό τον τρόπο συν τοις άλλοις επιχειρεί να εκτονώσει και την δυσαρέσκεια τους για τις περικοπές στα σώματα ασφαλείας στο προϋπολογισμό του 2019.

19 Δεκεμβρίου: Τα συνδικάτα της αστυνομίας προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τις περικοπές στους μισθούς τους.

20 Δεκεμβρίου: Μετά από μια μέρα (!) τα συνδικάτα της αστυνομίας έρχονται σε συμφωνία με τον υπουργό εσωτερικών και καταφέρνουν να πάρουν αύξηση στο μισθό τους από 120- 150 ευρώ. Σε αντίθεση με τα ψίχουλα που κέρδισαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Γαλλία μέσα σε ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων!

Οι αστυνομικοί διαλύουν τα μπλόκα από τους δρόμους και αμέσως μετά από κάθε διαλυόμενο γεννιέται ένα νέο σε άλλον δρόμο.

22 Δεκεμβρίου: Περίπου 40.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη την χώρα. Δεκάδες κινητοποιήσεις στην επαρχία, ενώ μπλόκα υπήρχαν στα σύνορα με την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία. Τα ΜΜΕ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν αυτή την έκτη τους κινητοποίηση με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά που έμειναν ανοιχτά, μέχρι το μεσημέρι να κλείνουν άρον άρον. Για μια ακόμα φορά ο κόσμος στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις συγκρούστηκε με τους αστυνομικούς. Υπήρξαν οδομαχίες στην περιοχή της Όπερας, στα Ηλύσια Πεδία και σπάστηκαν πολλά πολυεθνικά καταστήματα. Ομάδα διαδηλωτών έτρεψε σε φυγή μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί για μια στιγμή να εγκλωβιστούν. Κατάφεραν να διαφύγουν όταν ένας από τους αστυνομικούς έβγαλε όπλο και σημάδεψε τους διαδηλωτές.

Πολλοί διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκεντρωθούν έξω από την εξοχική οικία του Μακρόν στο Τουκέ. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία μέχρι νωρίς το βράδυ είχε προσαγάγει 220 άτομα από όλη την χώρα.

Συνεχίζεται;;;

Ανρύ

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 189, Ιανουάριος 2019

Σημείωση: Αρκετές πληροφορίες πάρθηκαν από την δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά

Both comments and trackbacks are currently closed.