Χρονικό γεγονότων και κινητοποιήσεων των ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ (Μέρος Α΄ 17/11-6/12/18)

Τα Κίτρινα Γιλέκα γεννήθηκαν αυθόρμητα μέσα από τα social media στα μέσα Οκτώβρη του 2018. Υπάρχουν όμως και πολλοί που υποστηρίζουν ότι η πρώιμη δημιουργία τους εντοπίζεται σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα συλλογής υπογραφών ενάντια στην αύξηση των καυσίμων στα μέσα Μαΐου.

Η ιδέα του κίτρινου γιλέκου είναι πραγματικά μια πάρα πολύ έξυπνη σκέψη. Προσδίδει στους διαδηλωτές μια ομοιογένεια παρά το ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετικοί, να προέρχονται από πολλά διαφορετικά στρώματα αντιλήψεις κλπ, αλλά μπροστά στις διεκδικήσεις να είναι όλοι ίδιοι να είναι οι καταπιεζόμενοι ενάντια στους καταπιεστές. Για το λόγο αυτό το σώμα που κρύβεται κάτω από ένα Κίτρινο Γιλέκο μπορεί να είναι άνεργου, φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενου, εργάτη, αναρχικού, αριστερού, δεξιού αριστερού και ακροδεξιού. Για το λόγο αυτό επίσης βλέπουμε ότι υπάρχουν και ενδογενείς συγκρούσεις ανάμεσα στα Κίτρινα Γιλέκα, πράγμα απολύτως λογικό. Από την πρώτη στιγμή ο Μακρόν έψαχνε εναγωνίως αντιπροσώπους αυτού του κύματος οργής ώστε να μπορέσει να το ελέγξει. Μάταια όμως. Αντιπρόσωποι δεν υπάρχουν, δυστυχώς για του γάλλους εξουσιαστές, ευτυχώς για όλους εμάς. Κάποιοι εντελώς άγνωστοι που εμφανίστηκαν στα κανάλια ως αντιπρόσωποι ήταν εντελώς ξένο σώμα, μάλιστα κάποιοι είχαν και υπηρετικό προσωπικό για να τους κρατάει την ομπρέλα όταν έκαναν δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Όλες οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα. Ένα χαρακτηριστικό τους είναι ότι χωρίς μολότοφ έχουν καταφέρει να συγκρούονται αποτελεσματικά απέναντι σε πάνοπλους αστυνομικούς, να έχουν αλληλοεπικαλύψεις, να κρατάνε και να εξαπλώνουν την σύγκρουση. Πάνω από ένα μήνα μέσα από απίστευτη καταστολή τα Κίτρινα Γιλέκα παραμένουν στους δρόμους της Γαλλίας φέρνοντας πονοκέφαλο στον Μακρόν αλλά και στους γύρω ευρωπαίους εξουσιαστές, καθώς φαίνεται πως εάν επεκταθεί όλη αυτή η δυναμική και εκτός συνόρων τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα γι αυτούς.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, ότι σιγά-σιγά η καταστολή θα μεγαλώνει και ότι ίσως επέλθει κάποια κόπωση. Αλλά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων συγκρουσιακών κινητοποιήσεων, γκρεμίζει την βουβή ευθεία γραμμή στην χώρα των λωτοφάγων είτε λέγεται Γαλλία, είτε Ιταλία, είτε Ισπανία, είτε Ελλάδα, γκρεμίζει τον μύθο ότι όλα γίνονται μέσα από συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις, «τάξεις», κόμματα και κάλπες. Γκρεμίζει, επίσης, το μύθο της διαπραγμάτευσης και των αντιπροσώπων.

Τέλος, καταρρίπτει το μύθο ότι αυτά τα Κίτρινα Γιλέκα είναι από ύφασμα. Ένα μήνα και κάτι μετά την πρώτη τους κινητοποίηση και μετά από τόση καταστολή μπορούμε να πούμε ότι είναι αλεξίσφαιρα!

Ακολουθεί το χρονικό των γεγονότων και των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων:

17 Νοεμβρίου: Έγιναν οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. 282.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε περισσότερες από 1.500 συγκεντρώσεις σε όλη την Γαλλία. Οι διαδηλώσεις περιορίστηκαν σε αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεων σε πλατείες. Μάλιστα εκείνη την ημέρα στην Σαβουά μια διαδηλώτρια έχασε την ζωή της καθώς παρασύρθηκε από πανικοβλημένη οδηγό που έπεσε πάνω στο μπλόκο. Συνολικά εκείνη την ημέρα λόγω των εντάσεων τραυματίστηκαν 227 άτομα.

Στο Παρίσι υπήρχαν διαδηλώσεις στην Λεωφόρο των Ηλυσίων στο ύψος της Αψίδας του θριάμβου ενώ πολλοί διαδηλωτές κινήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο όπου το απόγευμα σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία. Εντάσεις με την αστυνομία υπήρχαν και στην Place de la Concore (πλατεία Ομονοίας).

Η κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να συνδέσει σκόπιμα τα Κίτρινα Γιλέκα με το κόμμα της Λεπέν. Η σύνδεση αυτή κατέρρευσε. Ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, Φρανσουά Ασελινό επιχειρεί να υποβιβάσει τις μεγάλες διαδηλώσεις της ημέρας χαρακτηρίζοντας τα Κίτρινα Γιλέκα «ακίνδυνα και χωρίς μέλλον». Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι ότι οι διαδηλωτές αποτελούνται κυρίως από άτομα που ρίχνουν λευκό, άκυρο ή απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Ενώ πολλές εφημερίδες δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν καμμία σχέση με τον συνδικαλισμό και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν διαδηλώσει.

24 Νοεμβρίου: Μια βδομάδα μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα συγκεντρώνονται ξανά σε ολόκληρη την χώρα. Οι συγκεντρώσεις υστερούν σε όγκο από αυτές της 17ης Νοέμβρη αλλά υπερτερούν σε συγκρούσεις. Συνολικά στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 230.00 άτομα σε 1.619 σημεία. Ακόμα και ο υπουργός εσωτερικών Καστανέ, διαπιστώνει ριζοσπαστικοποίηση στις κινητοποιήσεις παρά τον λιγότερο κόσμο που τις πλαισιώνουν.

Στο Παρίσι η αστυνομία είχε δώσει έγκριση για τις συγκεντρώσεις μόνο σε τρία σημεία. Στα σημεία αυτά η καταστολή των διαδηλώσεων θα ήταν ελεγχόμενη. Περίπου 8.000 διαδηλώνουν στο Παρίσι. Από το πρωί αρχίζουν οι πρώτες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να ξηλώνουν οδοστρώματα και να φτιάχνουν οδοφράγματα. Η οργή είναι μεγάλη. Η κατάσταση στα Ηλύσια Πεδία γίνεται ανεξέλεγκτη για τις αστυνομικές δυνάμεις όπου άρον άρον σηκώνουν ακόμα και σιδερένιους φράχτες ώστε να εμποδίσουν πάσει θυσία τους διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο. Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές με την αστυνομία να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα καταστολής ώστε να τις περιορίσει. Στους δρόμους βγαίνουν αύρες, ενώ αστυνομικοί βάλουν κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν την προσπάθεια αποδόμησης των Κίτρινων Γιλέκων ενώ η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού εσωτερικών κάνει λόγω για αποδυναμωμένες κινητοποιήσεις θυμίζοντας λίγο Μαρία Αντουανέτα. Οι διαδηλωτές τα βάζουν και με τους δημοσιογράφους. 300 άτομα συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Midi Libre στην πόλη Beziers κατηγορώντας το μέσο ως πουλημένο, ενώ στην Τουλούζη διαδηλωτές επιχείρησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να βρει εκπροσώπους.

1η Δεκεμβρίου: Τρίτη πράξη για τα Κίτρινα Γιλέκα. Ολόκληρη η Γαλλία αστυνομοκρατείται ενώ το κέντρο του Παρισιού είναι απροσπέλαστο με 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους. Σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου. Πυρπολούνται αυτοκίνητα και χρησιμοποιούνται για οδοφράγματα. Ένοπλοι αστυνομικοί με το δάχτυλο στην σκανδάλη είναι διασκορπισμένοι στους δρόμους γύρω από το κέντρο ενώ στις ταράτσες των κτηρίων γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας όπου το συνδικάτο των αστυνομικών ζητάει την παρέμβαση του στρατού.

Το βράδυ πυρπολείται κτήριο στο κέντρο του Παρισιού ενώ ο Μακρόν από την μακρινή Αργεντινή είπε να πει την άποψή του ότι δηλαδή οι διαδηλωτές θέλουν χάος και ότι δεν θα αποδεχτεί την βία και άλλα τέτοια όμορφα και συνέχισε την βόλτα του στο γραφικό Μπουένος Άιρες.

Οι ζημιές σύμφωνα με τον δήμαρχο του Παρισιού αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Μασ­σαλία. Μάλιστα μια ογδοντάχρονη γυναίκα έχασε την ζωή της από δακρυγόνο καθώς έκλεινε τα παράθυρα του σπιτιού της.

Συγκεντρώσεις, επίσης, υπήρξαν σε Ολλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Γερμανία.

3 Δεκεμβρίου: 2 πανεπιστήμια και 200 λύκεια τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές με την σειρά τους μπαίνουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις με αιτήματα που σχετίζονται με το απολυτήριό τους. Διαδηλώνουν στου δρόμους. Στους δρόμους και οι οδηγοί ασθενοφόρων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει Uber το επάγγελμά τους. Το βράδυ έξω από το κοινοβούλιο έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα.

4 Δεκεμβρίου: Ο Μακρόν ανακοινώνει αναστολή έξι μηνών της αύξησης στην τιμή των καυσίμων.

Για δεύτερη μέρα οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ταραχές σημειώθηκαν στην Ορλεάνη. 3 πανεπιστήμια στο Παρίσι τελούν υπό κατάληψη.

Ο Μακρόν επισκέπτεται το κτίριο της καμένης νομαρχίας του νομού Puy-En-Velay και εισπράττει έντονες αποδοκιμασίες από το πλήθος που φωνάζει «Μακρόν Παραιτήσου». Οι διαδηλωτές κυνηγούν την αυτοκινητοπομπή του για εκατοντάδες μέτρα.

Στις κινητοποιήσεις μετά τους μαθητές και τους φοιτητές μπαίνουν οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί εργαζόμενοι. Το συνδικάτο CGT των δημοσίων υπαλλήλων καλεί τα μέλη του σε απεργία από τις 9 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης το ίδιο συνδικάτο καθώς και το FO καλούν σε απεργία διαρκείας τα μέλη τους στον τομέα των μεταφορών, μη δεχόμενα τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο Μακρόν για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο λόγια, αφού μετά από δυο μέρες η απεργία λήγει από τα συνδικάτα λόγω δικαίωσης!

Δεν λείπουν και οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι». Οι λεγόμενοι πολίτες με τα «Κόκκινα Φουλάρια» κάνουν την εμφάνισή τους στις γαλλικές τηλεοράσεις και ζητούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

5 Δεκεμβρίου: Σε απεργία διαρκείας καλεί ακόμα και το αστυνομικό συνδικάτο Vigi ως ένδειξη αλληλεγγύης στα Κίτρινα Γιλέκα.

Ο Μακρόν ανακοινώνει ότι η αύξηση στην τιμή των καυσίμων από την 1η Γενάρη δεν αναστέλλεται ούτε αναβάλλεται αλλά ματαιώνεται για το 2019.

6 Δεκεμβρίου: Δεκάδες χιλιάδες μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους και συγκρούονται με την αστυνομία. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων 700 μαθητές συλλαμβάνονται. Μάλιστα κυκλοφορεί βίντεο από την πόλη Mantes la Jolie (ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού) όπου η αστυνομία έχει αναγκάσει 147 μαθητές να κάθονται γονατιστοί με τα χέρια τους να κρατάνε το κεφάλι τους, σε κάποιους μαθητές η αστυνομία τους έχει δέσει τα χέρια με τάιραπ και τους έχει βάλει γονατιστούς να κοιτάνε ένα μαντρότοιχο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένα 12χρονο παιδί με αυτισμό.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: