ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου στην εισηγητική του έκθεση, βάσει της οποίας προτείνει την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού (110 Α ΠΚ), μεταξύ άλλων, αναφέρει για τον «κίνδυνο για την κοινωνία των πολιτών» που εγκυμονεί η αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας πως «θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος», ενώ επίσης προσθέτει ότι οι «κατά καιρούς δηλώσεις από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης, δεν πείθουν».

Σ’ άλλο σημείο της εισηγητικής έκθεσης ο Αντιεισαγγελέας τονίζει ότι, δεν συντρέχουν λόγοι αποφυλάκισης, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο από το συνολικό 98% ποσοστό αναπηρίας, που διαπιστώνει η αρμόδια επιτροπή ΚΕΠΑ, το 95% σχετίζεται με την απώλεια όρασης, ενώ οι αισθήσεις της γεύσης, της όσφρησης και της ακοής «συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά του».

Ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας φροντίζει πρώτα απ’ όλα να ξεχνά ότι η σημαντική επιδείνωση της υγείας του πολυτραυματία και βασανισμένου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός προήλθε από τις συνθήκες κράτησής του.

Τον Σεπτέμβρη του 2010, το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δηλαδή ότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, μάλιστα ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Η συγκεκριμένη απόφαση καταδίκασε το ελληνικό κράτος σε αποζημίωση χιλίων ευρώ,για ηθική βλάβη, στο Σάββα Ξηρό έπειτα από προσφυγή του. Ο Σάββας Ξηρός προσέφυγε επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεδομένης της κατάστασης της υγείας του, η κράτησή του στις φυλακές «συνιστά απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση». Επί πλέον, ισχυρίστηκε ότι δεν του χορηγείται κατάλληλη και επαρκής ιατρική περίθαλψη. Το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή για το άρθρο 3 της Σύμβασης, δέχθηκε με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου και επιδίκασε (με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά) την καταβολή, από το ελληνικό κράτος, στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ο σεβαστός κ. Αντιεισαγγελέας φυσικά και γνωρίζει την συγκεκριμένη καταδίκη, η οποία εν ολίγοις επιβεβαιώνει τον βασανισμό του Σάββα Ξηρού από τις κρατικές αρχές. Η πρότασή του, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη όσον αφορά την στόχευσή της. Ο βασανισμός του Σάββα Ξηρού, όχι μόνο δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά αντίθετα να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Και πρέπει να συνεχιστεί γιατί η «δουλειά», που ξεκίνησε στον Ευαγγελισμό δεν πρέπει να μείνει στην μέση. Ο Αντιεισαγγελέας παρ’ όλα αυτά είναι συνεπής και αυτό το γεγονός πρέπει να του αναγνωριστεί, καθώς είναι βαθιά αλληλέγγυος στην γνωστή συμμορία που πρωτοστάτησε, οργάνωσε και εκτέλεσε υποδειγματικά το έγκλημα του Ευαγγελισμού, φυσικά πάντα υπό την υψηλή εποπτεία και με την δέουσα ιατρική, βεβαίως, βοήθεια των αμερικανών φίλων.

Ο κ. Αντιεισαγγελέας δεν είναι κυνικός όταν με δύο λόγια ομολογεί ότι δεν του φθάνει η συγκεκριμένη και πιστοποιήμενη αναπηρία (95%), καθώς θεωρεί ότι οι αισθήσεις της γεύσης, της όσφρησης και της ακοής «συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά» του Σάββα Ξηρού, απλά είναι ειλικρινής: θα τον έβγαζε μόνο εάν ήταν κουτσός, κουφός, δεν είχε όσφρηση, δεν γευόταν και βέβαια εάν προχωρούσε σε καθημερινές γονυκλισίες και αποκηρύξεις της δράσης του.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να κατανοήσουμε ότι η εισαγγελική πρόταση έρχεται να στηρίξει νομικά την επιθυμία, όχι μόνο του ιδίου φυσικά, ο Σάββας Ξηρός να βγει από την φυλακή νεκρός. Είναι άλλωστε μαζί με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο οι μόνοι από τους καταδικασθέντες ως μέλη της Ε.Ο. 17Ν, (οι οποίοι εντελώς τυχαία μάλλον), δεν έχουν πάρει ούτε μία άδεια…

Δημοσιεύθηκε  από Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: