Το αναρχικό διήμερο 2018 στο ΕΜΠ

Στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας το προγραμματισμένο από την Αναρχική Αρχειοθήκη διήμερο, στο οποίο περιλαμβάνονταν συζητήσεις, προβολές και έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Όπως και προηγούμενες χρονιές το διήμερο πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου Τοσίτσα.

Εκτός από τον χώρο του διημέρου στον οποίο υπήρχε τραπέζι με έντυπο αναρχικό υλικό, άλλο ένα τραπέζι, με ανάλογο υλικό, στήθηκε επί της οδού Πατησίων στην γωνία με την οδό Στουρνάρα, ενώ υπήρχε ανηρτημένο και πανώ με την φράση: ΟΥΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ, ΣΕ ΑΝΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΚΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ!

Έξω από τον χώρο της αιθούσης του διημέρου υπήρχε αναρτημένο πανώ με την φράση: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2018, 45 χρόνια μετά, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…, ενώ εντός του χώρου σε άλλα δύο πανώ υπήρχαν οι κάτωθι καταγραφές από παλαιότερες παρουσίες της ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗΣ στις επετείους μνήμης της εξέγερσης του 1973:

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ!

και

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

Η εντός του χώρου έκθεση αφορούσε φωτογραφικό υλικό από την εξέγερση του 1973, καθώς και την παρουσίαση των αφισών που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 20 χρόνια από την Αναρχική Αρχειοθήκη (ορισμένες από κοινού με άλλες αναρχικές ομάδες). Στα ταμπλώ της παρουσίασης υπήρχε το ακόλουθο κείμενο:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΦΙΣΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1998-2018

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την δημιουργία της Συσπείρωσης Αναρχικών (από τις 9 Ιανουαρίου 1988) και των 25 χρόνων από την ίδρυση της Αναρχικής Αρχειοθήκης (20 Νοεμβρίου 1993), χρόνια αφοσίωσης και υπηρεσίας στα αναρχικά ιδεώδη της καθολικής απελευθέρωσης, χρόνια σκέψης και δημιουργικής δράσης, χρόνια αταλάντευτου αντικρατικού αγώνα και συνεχούς παρουσίας στις ετήσιες ημέρες μνήμης της Εξέγερσης στο Πολυτεχνείο), παρουσιάζουμε τις αφίσες που κυκλοφόρησαν (κάποιες από αυτές σε συνεργασία με άλλες αναρχικές συλλογικότητες) τα τελευταία 20 χρόνια με αναφορά και αφορμή την επέτειο της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του 1973.

Υπήρξε επίσης παρουσίαση πρωτοσέλιδων των τελευταίων 4 χρόνων της αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, η οποία κυκλοφορεί πανελλαδικά επί 17 έτη.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Κατά την πρώτη ημέρα έγιναν οι εξής προβολές:

Ώρα 12.00μ.: V for Vendetta.

Ώρα 2.00μμ.: Πλάνα από τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1970 (κυρίως του 1973).

 Ώρα 3.00μμ.: Πως η Wall Street χρηματοδότησε τους Μπολσεβίκους.

Ώρα 3.30μμ.: Το πείραμα του Μίλγκραμ.

Ώρα 4.00μμ.: Το πείραμα (Η μεταφορά στον κινηματογράφο του πειράματος του Στἀνφορντ).

Μετά το πέρα των προβολών ακολούθησε η προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα: Αναρχικοί, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Εκλογές.

Κατά την συζήτηση αναπτύχθηκε το περιεχόμενο και οι πολλές όψεις της δημοκρατίας, μία εκ των οποίων είναι η κοινοβουλευτική εκδοχή της. Αναλύθηκε με εκτενή τρόπο η θεμελιακή αντίθεση της αναρχίας με την εξουσία, της οποίας η δημοκρατία αποτελεί την μία όψη. Η άλλη όψη της εξουσίας είναι η απολυταρχία, με τις διάφορες εκφάνσεις της (δικτατορία, φασισμός, εθνικοσοσιαλισμός κ.λπ.). Επισημάνθηκε το γεγονός πως το δίπολο δημοκρατία-φασισμός είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο και πως η μονόπλευρη πολεμική και δράση εναντίον του ενός πόλου (εν προκειμένω του φασισμού, του εθνικοσοσιαλισμού ή του εθνικισμού) εκ μέρους όσων μιλούν και δρουν στο όνομα του αναρχισμού ουσιαστικά δεν ενισχύουν απλά την δημοκρατία αλλά αυτήν καθ’ εαυτήν την εξουσία.

Συζητήθηκε επίσης η διαφορά ανάμεσα στον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό, όπως, επίσης και η διαφορά ανάμεσα στην ΑΠΟΧΗ και την ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν οι προβολές:

Ώρα 12.00μ.: The Medusa Touch (Το άγγιγμα της Μέδουσας).

Ώρα 2.00μμ.: πλάνα από τις κινητοποιήσεις των αναρχικών κατά την δεκαετία του 1980 (Επίσκεψη Λε Πεν, Πρώτη κατάληψη Χημείου, Δεύτερη Κατάληψη Χημείου, Τσέρνομπιλ).

 Ώρα 3.00μμ.: Ο εφιάλτης του Δαρβίνου.

Ώρα 3.30μμ.: Free state of jones (Η Ελεύθερη Πολιτεία Τζόουνς).

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα: Εγκληματικότητα, Ρατσισμός και εξουσία στη μνημονιακή εποχή.

Στην συζήτηση αυτή στην οποία, όπως και στην προηγούμενη, υπήρχε συμμετοχή των παρευρισκομένων, αναπτύχθηκε η έννοια της εγκληματικότητος και η πηγή προέλευσής της που είναι οι εξουσιαστικές σχέσεις και οι συνθήκες καταπίεσης κι εκμετάλλευσης που αναπαράγονται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής η οποία είναι ασύμβατη με την αρμονική διαβίωση των ανθρώπινων ομάδων.

Συζητήθηκε, επίσης, η διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική διαφοροποίηση, τον κοινωνικό διαχωρισμό και τον ρατσισμό και η σύγχυση που επικρατεί ως προς αυτά τα θέματα και η ισοπεδωτική λογική που ταυτίζει πλήθος συμπεριφορών με τον ρατσισμό ή προκαταλαμβάνει οποιαδήποτε διαφωνία σε επί μέρους ζητήματα ως καθολική ταυτίζοντάς της με τον ρατσισμό.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: