ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ: (Α) ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ…

Στην νομή της εξουσίας, όπως είναι γνωστό, κερδισμένες βγαίνουν πάντα οι ύαινες, αλλά και εκείνοι, που έχουν φροντίσει να έχουν γερές πλάτες. Ο πλέον αδίστακτος θα επικρατήσει, τα αφοσιωμένα τσιράκια θα επιβιώσουν για όσο χρονικό διά­στημα βέβαια, αποφασίσουν και με τους όρους που θα αποφασίσουν οι ισχυροί πάτρονές τους.

Στις 10-10-2018 ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος δηλώνει ύστερα από συνάντηση, που είχε στις ΗΠΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, εκφράζοντας την πεποίθηση, πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ. Στην συνέχεια πρότεινε ως εναλλακτική λύση, παρακάμπτοντας το ονοματολογικό, την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα του ελλαδικού κράτους, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ. Ο Καμμένος στην συνέχεια προτείνει στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, στη συνάντηση που έχουν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, να δημιουργηθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
Ο Καμμένος ακούγεται συγκεκριμένα να λέει στο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών ότι:
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

Την επόμενη ημέρα 11-10-2018 η κυβερνητική φυλλάδα Εφ.τ.Σ. κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ενώ στο κύριο άρθρο της μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Υπάρχει «Σχέδιο B» για την κυβέρνηση; Φυσικά υπάρχει. Να απαλλαγεί πρώτα πρώτα από τον υπουργό που τορπιλίζει τόσο χοντροκομμένα τη συνοχή της. Και αν ο ίδιος δεν έχει την ευθύτητα να παραιτηθεί, ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να του υπενθυμίσει ποιος καθορίζει την κεντρική πολιτική γραμμή της χώρας», γράφει. Την ίδια ημέρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Έθνος κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο: ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΠΝΟΥΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ, ενώ το κομματικό όργανο του Συριζα, η εφημερίδα Αυγή, επιλέγει να προβάλει με σχετική …σεμνότητα δήλωση της σοφής κουκουβάγιας, του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση: «Ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια». Βέβαια, οι «κακές» γλώσσες διαδίδουν ότι τραπεζικά ευαγή ιδρύματα όπως ας πούμε η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αρχίσει να δίνουν δάνεια σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που στηρίζουν με τον δέοντα και συνεπή τρόπο την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 15-10-2018 ο Καμμένος νωρίς το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι ο Τσίπρας γνώριζε την εναλλακτική του πρόταση σε περίπτωση που το σχέδιο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν προχωρήσει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μια άρνηση και όταν είσαι ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και στη δική σου άρνηση πρέπει να κάνεις μια εναλλακτική πρόταση. Την εναλλακτική πρόταση την ξέρει ο Τσίπρας, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική γραμμή και εθνική πολιτική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «Καταθέτουμε μια προσωρινή πρόταση, την κατέθεσα ως εταίρος» συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες την αρνήθηκαν, στηρίζοντας παράλληλα τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ούτε υποκαθιστώ τον πρωθυπουργό, ούτε κανέναν. Από την στιγμή που αρνήθηκα την συμφωνία, κατέθεσα μια πρόταση». Όσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ διευκρίνησε ότι «Σε αυτό το ταξίδι πιστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις γύρω χώρες. Η ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι στην τριμερή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, προστίθενται και οι ΗΠΑ, δίνουν πολύ μεγάλη αξία στον ρόλο που θα παίξει η χώρα. Αυτό που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό για την άμυνα της χώρας», προσθέτοντας ότι «Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει να είναι το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας». Τέλος για την πρόταση του σχετικά με το …ζητηματάκι των νέων αμερικανικών βάσεων δήλωσε: «Για ποιες βάσεις μιλάμε; Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Στα πλαίσια αυτών υπάρχουν νατοϊκές δομές. Στη νατοϊκή δομή της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Αυτά θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Μήπως καταπατείται η εθνική κυριαρχία, όταν δίνουμε διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας, που προβλέπεται σε μια συμμαχική χώρα; Στο Βόλο ζήτησαν στο Στεφανοβίκειο, που υπάρχουν Απάτσι του στρατού να φιλοξενηθεί βάση ελικοπτέρων, που φεύγει από την Τουρκία. Το να υπάρχουν και 360 οικογένειες, που θα αφήσουν στο Βόλο και 5 δεκάρες, θα αναβαθμιστεί ο Βόλος και θα ενισχυθεί η ασφάλεια, γιατί θα έρθουν πέραν των ελικοπτέρων, θα έρθει και ένας στρατός απάτσι. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι το οποίο ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Πάντα χρησιμοποιούνταν αυτό. Θα προτιμούσαμε αυτό να γίνεται από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο ισχυρός εταίρος; […]εγώ ζήτησα εδώ και 3 χρόνια να δούμε, πώς μπορεί να ενισχυθεί με παρουσία συμμαχικών δυνάμεων η Κάρπαθος. Η Κάρπαθος είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ της ΝΑΣΑ. Νομίζετε ότι ο υπ. Άμυνας σχεδιάζει πολεμικά σχέδια και τα περνάει έξω; Υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσιάζονται στο ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται».

Στις 15-10-2018 Τσίπρας και Καμμένος συναντώνται στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ρηγίλλης, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ (δημοσιεύονται και φωτογραφίες) επανέλαβαν τη συμφωνία τους να προχωρήσουν μαζί στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο, όταν και αναμένεται να φτάσει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συμπέρασμα. Έχουμε δύο κυβερνήσεις, η πρώτη με πρωθυπουργό τον Τσίπρα και η δεύτερη με πρωθυπουργό τον Καμμένο; Φυσικά και όχι. Παρ’ όλα αυτά ο Καμμένος εμφανίζεται στην προκειμένη περίπτωση και είναι ταυτόχρονα υπουργός άμυνας και υπουργός εξωτερικών. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Η διπλή αυτή ιδιότητα με την οποία έχει κατοχυρώσει προ πολλού υπερεξουσίες, δεν προκύπτει εξ αιτίας δικής του αυθαιρεσίας, αλλά αποτελεί μέρος της προγραμματικής συμφωνίας συγκυβέρνησης κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών και δεξιών. Η συμφωνία αυτή συνεχίζει να απολαμβάνει της στήριξης τόσο των ΗΠΑ όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, αλλά και τον θαυμασμό τους, αφού συνεχίζει να γεννά «χρυσά αυγά» σε κάθε τομέα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς, που δήλωσε τον Ιούνιο του 2016 ότι «ζηλεύει» τον Τσίπρα καθώς «Πέρασε 7.500 σελίδες με μέτρα χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς απεργίες». Ο υπερυπουργός Καμμένος, όπως είναι γνωστό, και ουδείς αμφισβητεί έχει γερές αμερικάνικες πλάτες. Όχι, βέβαια, μόνο για λογαριασμό του, αλλά και για λογαριασμό του καθεστώτος Τσίπρα, το οποίο υπηρετεί πιστά. Οι σχέσεις του με τον πολυπράγμονα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πράιατ και στενότατες είναι και πολυδιαφημισμένες. Είναι, απλά, αδύνατον όσον αφορά μια επίσκεψη, όπως αυτή του υπερυπουργού Καμμένου στις ΗΠΑ και μάλιστα την δεδομένη χρονική στιγμή που εξελίσσεται περεταίρω στην ανατολική Μεσόγειο ένας σκληρότατος ανταγωνισμός για τα ενεργειακά ζητήματα και όχι μόνο, να μην ελέγχεται πλήρως από τους αμερικανούς «εταίρους» κάθε πτυχή της και φυσικά κάθε δήλωση, που θα βγει προς τα ΜΜΕ.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κάποιος ότι οι «αυθαιρεσίες» Καμμένου, οι «δικές» του προτάσεις, όχι μόνο ήταν σε γνώση του ιδίου του Τσίπρα, αλλά πρωτίστως υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του να δημοσιοποιηθούν ευρύτερα, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Γιατί; Γιατί πολύ απλά οι «προτάσεις Καμμένου» είχαν συζητηθεί εκ των προτέρων με τους αμερικανούς φίλους. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει άλλη περίπτωση. Μπορεί να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που να του πέρασε, έστω, για μια στιγμή στο μυαλό ότι οι «εναλλακτικές λύσεις», που απήγγειλε ο Καμένος αποτελούν προϊόν δικής του εμπνεύσεως; Δεν νομίζουμε. Με άλλα λόγια ο Καμμένος παπαγάλισε την πρόταση και εμφανίστηκε σαν ο εμπνευστής της, γιατί αυτή η μεθόδευση ικανοποιούσε εν προκειμένω τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Και μόνο η δήλωση Καμμένου ότι οι αμερικάνοι αρνήθηκαν την «πρόταση του» επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Έτσι οι ΗΠΑ εμφανίζονται αφ’ ενός ως καλεσμένοι στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι ως κατακτητές και αφ’ ετέρου στέλνουν το μήνυμα στο ρωσικό παράγοντα όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, αφού είτε με τον έναν τρόπο (Συμφωνία Πρεσπών) είτε με τον άλλο (Βαλκανικό ΝΑΤΟ και υπερενίσχυση των στρατιωτικών τους βάσεων στον ελλαδικό χώρο) οι σχεδιασμοί τους θα επιβληθούν.

Η δημοσιοποίηση, όμως, της «λύσης Καμμένου» βόλεψε και την «διευθέτηση» εσωτερικών ζητημάτων. Ο λόγος είναι, επίσης, απλός. Γιατί ο Τσίπρας να συμφωνεί να δημοσιοποιηθεί και να δημιουργηθεί «πρόβλημα» λόγου χάρη με το τσίρκο, που ονομάζεται, προφανώς για να διασκεδάζουμε, εσωκομματική αντιπολίτευση του Συριζα, αφού κάλλιστα θα μπορούσε ο σχεδιασμός αυτός να κρατηθεί μυστικός και να προχωρήσει σε περίπτωση «στραβής»; Μα για να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το εσωκομματικό τοπίο στον δρόμο προς τις κάλπες. Η «θυσία» εν συνεχεία του Κοτζιά, ο τρόπος, που «παραιτήθηκε» είναι πράγματι παραδειγματικός…

Δημοσιεύθηκε από Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: