της Εileen mac donald
Έκδόσεις Γραφές
«Πυροβολήστε πρώτα τις γυναίκες» είναι η ανεπίσημη προτροπή της γερμανικής αστυνομίας στους άντρες της, στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με ομάδα τρομοκρατών…»… όπως εξηγεί η συγγραφέας, η οποία «αναζήτησε και κατόρθωσε να πάρει συνεντεύξεις από διάφορες γυναίκες που ενστερνίστηκαν τη χρήση βίας ως μέσο για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων…».
Ένας από τους σκοπούς του βιβλίου είναι, σύμφωνα με τη συγγραφέα, «να τις φέρει πιεστικά αντιμέτωπες με τις συνέπειες των πράξεών τους, πριν προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα για τη «φύση» της γυναικείας βίας». Ιδανική δικαιολογία ή και …άλλοθι για κάποιον ευκολόπιστο. Και διαβάζοντας το βιβλίο μόνο τέτοιος δεν πρέπει να είναι κανείς. Η συγγραφέας «αγωνίζεται» να βρει κοινά στοιχεία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικούς σκοπούς, απόψεις και πρακτικές. Έτσι –διόλου αθώα–, ανακατεύονται ένοπλες αριστερές ή Παλαιστίνιες αγωνίστριες, με πράκτορες ολοκληρωτικών καθεστώτων ή ακόμα και φασίστες, έτσι ώστε, στο τέλος, η ίδια η συγγραφέας να εκβιάζει το αποτέλεσμα της σύγκρισης: χρησιμοποίησαν όλες τη βία. Γενικό συμπέρασμα, αόριστο και …βολικό για κάποιους, ιδιαίτερα στους τωρινούς χαλεπούς καιρούς…Και ενώ η ίδια, όπως αναφέρει, δεν θέλει να πάρει θέση και να κρίνει τέτοιες απόψεις ή πρακτικές, χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς, οι οποίοι μας θυμίζουν τις καταθέσεις των μπάτσων-χαφιέδων κατηγόρων στη πρόσφατη δίκη της Ε.Ο. 17Ν.
Το καλύτερο πάντως είναι να κρίνει κανείς από τα λόγια των ίδιων των αγωνιστριών: γυναίκες της ΕΤΑ, Παλαιστίνιες αγωνίστριες, γυναίκες-μέλη του ΙRΑ ή των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της RAF ή της Rote Zora…
Α. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑ
[… Ήδη από το 1980 υπήρχε γυναικείο κίνημα, το οποίο, όμως είχε οδηγηθεί σε αποτυχία λόγω διαφωνιών πολιτικού χαρακτήρα. Υπήρχε διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο θεώρησης των γυναικείων προβλημάτων, κάποιοι πίστευαν ότι και η ίδια η ιδέα της ύπαρξης αποκλειστικά γυναικείων προβλημάτων αποτελούσε έκφραση της μπουρζουαζίδικης ιδεολογίας. Η ΕΤΑ ήταν εκείνη που επέμεινε για την ανάγκη σύστασης μιας γυναικείας οργάνωσης, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ιδιαίτερων προβλημάτων για τις γυναίκες, όχι μέσα στο κίνημα, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο – και είναι αυτή που συνετέλεσε τα μέγιστα στην τελική συγκρότηση του Εγκιζάν. Η ΕΤΑ διαθέτει σπουδαία ικανότητα πολιτικής ανάλυσης και εξαιρετικά σαφή πολιτικό λόγο… Όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια, το κάνουν μόνο για τον εαυτό τους! Δεν είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν τίποτα στους άντρες!…Η ΕΤΑ αποτελεί την πρωτοπορία της επανάστασής μας. Αν η επανάσταση στοχεύει στην αλλαγή της κοινωνίας, αυτό σημαίνει ότι η πρωτοπορία θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να αλλάξει την ίδια τη στάση της απέναντι στις γυναίκες… Όταν οι γυναίκες στηρίζουν την αντίληψη περί ανωτερότητας των ανδρών, είναι εξίσου εκφραστές της «μάτσο» ιδεολογίας με τους άνδρες. Με αυτό τον τρόπο διαιωνίζουν τη βία που έχει αποδέκτη τις γυναίκες, κάτι που αποτελεί την ουσία της «μάτσο» αντίληψης των αντρών. Η επανάσταση, αν θέλεις, αρχίζει από το σπίτι…»
Β. ΚΙΜ ΧΟΥΟΝ ΧΟΥΙ.
Σε αυτό το κομμάτι του βιβλίου, περιγράφεται η μετατροπή ενός κοριτσιού στη Βόρεια Κορέα, σε πράκτορα-ρομπότ και η ανάθεση σε αυτήν της αποστολής ανατίναξης ενός αεροπλάνου των Νοτιοκορεατικών αερογραμμών.
Γ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ.
[… «Η Ιντιφάντα είναι γιος μου»…Αυτή είναι η Ιντιφάντα, η εξέγερση των Παλαιστινίων που άρχισε τον Οκτώβρη του 1987 κατά της στρατιωτικής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς. Θα μπορούσε να συγχωρεθεί σε κάποιον η σκέψη ότι οι πέτρες και οι κοτρόνες, που αποτελούν το βασικό οπλοστάσιο των πολεμιστών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οπλισμός τρομοκρατών, ιδιαίτερα απέναντι σε έναν πάνοπλο και εκπαιδευμένο στρατό. Αλλά οι ισραηλινές αρχές έχουν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οποιοσδήποτε πετάξει πέτρα εναντίον Ισραηλινού στρατιώτη αποτελεί απειλή για την κρατική ασφάλεια…Σήμερα έμαθα κάτι υπέροχο που θα σώσει τη ζωή πολλών παιδιών. Παρακολουθούσα μια διαδήλωση. Τα παιδιά ήταν, όπως πάντα, πολύ γενναία και πέταξαν πολλές πέτρες. Οι στρατιώτες τους κυνήγησαν με τα ρόπαλα τους υψωμένα, έτοιμα να χτυπήσουν και εγώ κατηύθυνα τη διαφυγή των παιδιών. Όχι πολύ μακριά από μένα, στέκονταν δύο παιδιά που έτρωγαν τα παγωτά τους. Οι στρατιώτες κινήθηκαν εναντίον τους, αλλά βλέποντας το παγωτό που τους έχει απομείνει, κατάλαβαν ότι θα ήταν αδύνατο λίγο πριν να πετούσαν πέτρες και έτσι έφυγαν τρέχοντας για τα επόμενα παιδιά…Θα αγοράζουμε δεκάδες παγωτά πριν τη μάχη και θα λέμε στα παιδιά των ομάδων κρούσης πού να μας βρίσκουν όταν θα πρέπει να διαφύγουν τρέχοντας…Συχνά αναρωτιέμαι τι κάνουμε στα παιδιά μας. Τα έχουμε μετατρέψει σε πολεμιστές στην ηλικία των τριών ετών. Δεν τους φερόμαστε σαν σε παιδιά και εκείνα δεν συμπεριφέρονται ως τέτοια. Είναι από πολλές απόψεις ανώτερά μας γιατί είναι εντελώς ανυπεράσπιστα στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τα τρία τους χρόνια έχουν χάσει την παιδικότητά τους και αυτό κανείς δεν μπορεί να τους το δώσει πίσω. Ανησυχώ για το πώς θα νιώθουν όταν μεγαλώσουν. Ξέρω ότι θα είναι γεμάτα μίσος και πίκρα αν δεν νικήσουμε στον αγώνα μας…Πρέπει να καταλάβεις ότι η ζωή του καθένα από μας δεν αξίζει τίποτα. Μπορείς να την τινάξεις στον αέρα. Πάντα θα υπάρξουν άλλοι που θα ξεσηκωθούν και θα πάρουν τη θέση σου. Είναι σαν να ζούσαμε μέχρι τώρα σε μια τεράστια φυλακή και αυτή είναι το μόνο που έχουμε να χάσουμε πραγματικά. Φαντάσου πώς θα ήταν να ήσουν στη θέση μου, μια περήφανη, μορφωμένη γυναίκα που έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Μετά σκέψου πώς είναι να είσαι έντομο, γιατί έτσι μας αποκαλούν οι στρατιώτες – κατσαρίδες, σκυλιά, έντομα. Φαντάσου τον εαυτό σου, γεμάτη αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση και μετά να σε πλησιάζει στο δρόμο ένας δεκαεπτάχρονος στρατιώτης. Κάνε αυτό, σε προστάζει και εσύ από ντροπή το κάνεις. Έτσι είχαν τα πράγματα πριν την Ιντιφάντα. Ο στρατιώτης μας έλιωνε κάτω από την μπότα του σαν να ήμασταν έντομα. Τότε είπαμε «αρκετά πια, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε, είμαστε ανθρώπινα πλάσματα». Έτσι γεννήθηκε η Ιντιφάντα μας και δε θα μας συνθλίψουν ξανά…]
Δ. ΛΕΪΛΑ ΚΑΛΕΝΤ. Στις 6 Σεπτεμβίου 1970, η ίδια και ένας νεαρός άνδρας αποπειράθηκαν να καταλάβουν ένα αεροπλάνο της Ελ Αλ. Απέτυχαν. Ο σύντροφός της σκοτώθηκε από Ισραηλινούς άνδρες της ασφαλείας πτήσης, οι οποίοι, πάντως, της χάρισαν τη ζωή.
Ε. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
[…Όταν ήμουν στις φυλακές του Άρμα συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για τον αγώνα ενός καταδυναστευμένου λαού και όχι απλώς για μια αντίδραση στη βρετανική κατοχή. Παρ’ όλο που η τεράστια πλειοψηφία των φυλακισμένων γυναικών δεν αποτελούσαν την παραμικρή απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όταν έβλεπες το βάρβαρο και πωρωμένο τρόπο με τον οποίο τις αντιμετώπιζαν, τότε ο αγώνας επανακαθοριζόταν στην ολότητά του. Εκείνοι οι έξι μήνες αποτέλεσαν μια αποφασιστικής σημασίας καμπή για μένα. Είχα προσχωρήσει στο κίνημα μέσα από τη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ πιο πριν ήμουν μια διανοούμενη με σοσιαλιστική ιδεολογία… Μισώ τον πόλεμο και τους σκοτωμούς που μας επιβάλλονται. Έχω όμως εντελώς διαφορετική άποψη για τη βία εναντίον ενός ένοπλου εχθρικού στρατού. Στον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, αλλά και των άλλων λαών, αποτελεί το μοναδικό όπλο τους. Είναι το μόνο πλαίσιο στο οποίο θεωρώ ότι η βία είναι δικαιολογημένη…»]
ΣΤ. ΣΟΥΖΑΝΑ ΡΟΝΚΟΝΙ.
Η Σουζάνα Ρονκόνι ήταν μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, καθώς και συνιδρυτής της ένοπλης οργάνωσης Πρίμα Λίνεα (Πρώτη Γραμμή).
Ζ. ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΗ ΒΙΑ
Στο τελευταίο αυτό κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται η ιστορία ένοπλων οργανώσεων στη Γερμανία ενώ παρατίθενται και μικρά αποσπάσματα από συνεντεύξεις κρατικών αξιωματούχων, κυρίως.
Αναρχική Παρέμβαση