Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑ…

«Να συζητήσουμε αυτοκριτικά την εμπειρία της διακυβέρνησης», είναι ο τίτλος συνέντευξης στο Βήμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου του Αριστείδη Μπαλτά πρώην υπουργού Παιδείας του Συριζα και σεβαστού μέντορα του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα.

Με κόπο προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τον ανυπέρβλητο θαυμασμό μας για την σοφία του μεγάλου κατά πως τον χαρακτηρίζουν θεωρητικού του Συριζα, αλλά και της αριστεράς γενικότερα εγχώριας και μη.

Ας μοιραστούμε, λοιπόν, την απόλαυση που νιώσαμε διαβάζοντάς τον ξανά μαζί σας. Παραθέτουμε, λοιπόν, προς τέρψιν αλλά κυρίως προς γνώσιν ένα μικρό απόσπασμα της βαρυσήμαντης συνέντευξης του.

Ερ. Δημ. (Λάμπρος Σταυρόπουλος): «Διατυπώνεται ακόμα μια ανησυχία για το που πάει ο Συριζα, κάτι που εδράζεται σε μια αρνητική εμπειρία: τη διαπιστωμένη ταύτιση κόμματος-κυβέρνησης, τα φαινόμενα κυβερνητισμού, την αποδυνάμωση των συλλογικών λειτουργιών, την αποξένωση από την κοινωνία κλπ. Τί έφταιξε τελικά;»

Απ. Αρ. Μπαλτά: «Μου μιλάτε για τη σχέση ανάμεσα σε τρία Κ: κοινωνία-κόμμα-κυβέρνηση. Για ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία αυτές είναι σχέσεις που εμπλέκουν πολλούς παράγοντες και οι οποίες δεν διευθετήθηκαν με πλήρως ικανοποιητικό τρόπο ποτέ και πουθενά. Για να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια σχετικώς επαρκή απάντηση απαιτείται να συζητήσουμε διεξοδικά –και αυτοκριτικά- την εμπειρία της διακυβέρνησης αυτά τα τρία χρόνια. Κατά το δυνατόν πλατιά και κατά το δυνατόν δημόσια. Γιατί πρόκειται για εμπειρία που δεν αφορά μόνον εμάς, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Και όπου, βέβαια, μόνο εμείς μπορούμε να διεξαγάγουμε μια τέτοια συζήτηση με όρους ουσιαστικής δημοκρατίας. Για τις περισσότερες άλλες πολιτικές δυνάμεις αυτή δεν θα αποσκοπούσε στη βελτίωση της κοινωνίας και των σχέσεων μαζί της, αλλά στη στενά δική τους αναπαραγωγή. Τουλάχιστον αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Ο θεωρητικός του Συριζα σε μεγάλα κέφια. Από την θεωρία στην πράξη. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η τεχνική του να μην λες τίποτα. Το άγιο Κόμμα στο απυρόβλητο, αφού «αυτές είναι σχέσεις που εμπλέκουν πολλούς παράγοντες και οι οποίες δεν διευθετήθηκαν με πλήρως ικανοποιητικό τρόπο ποτέ και πουθενά». Επομένως τι περιμένετε από εμάς, απαντά ο μέγιστος θεωρητικός Μπαλτάς. Έτσι βαφτίζουν οι κομμουνιστές θεωρητικοί την αφεντομουτσουνάρα τους στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Βουτηγμένοι στα εξουσιαστικά σκατά μέχρι το λαιμό, τους φτύνει όλος ο κόσμος και ισχυρίζονται ότι απλά ψιχαλίζει.

Όσο για την αυτοκριτική ήταν είναι και θα είναι για τους κομμουνιστές ο αγαπημένος τους καραγκιοζμπερντές. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αυτοκριτική, της αυτοκριτικής, ω αυτοκριτική, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται το «λάθος» κάτι σαν την καθολική εξομολόγηση, η οποία εξασφαλίζει την συγχώρεση. Όσο για το αλάθητο του πάπα, είναι απλή οδοντόπαστα μπροστά στο μοναδική ικανότητα του Συριζα, σύμφωνα πάντα με τον Μπαλτά που κυνικά διεκδικεί το μονοπώλιο της συζήτησης: «μόνο εμείς μπορούμε να διεξαγάγουμε μια τέτοια συζήτηση με όρους ουσιαστικής δημοκρατίας». Εδώ μιλάμε για καλαμοκαβαλάρηδες δίχως προηγούμενο. Η εμπειρία της διακύβερνησης Συριζα, μας λέει ο Μπαλτάς, πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά κατά το δυνατόν δημόσια επειδή δεν αφορά μόνον τους ίδιους αλλά ολόκληρο τον κόσμο, όμως μόνο οι ίδιοι μπορούν να την διεξάγουν με όρους ουσιαστικής δημοκρατίας.

Φοβερή και ψαγμένη η θεωρία του.

Ευχαριστούμε μεγάλε Μπαλτά, μας φώτισες. Α, και να μην χανόμαστε…

Δημοσιεύθηκε από Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: