ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 186ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 5η  Οκτωβρίου 2018, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε σημεία όπου διατίθεται ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Τον Νοέμβριο του 1996 δίνεται στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Ημιτελής Ειρήνη», η οποία συντάχθηκε από τη «Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια», την οποία συγκρότησαν το αμερικανικό ίδρυμα «Κάρνεγκι» και το Ινστιτούτο «Άσπεν». Στην εν λόγω έκθεση γινόταν αναφορά στη «μη αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας» από το ελλαδικό κράτος και στην «άρνηση του δικαιώματος των μουσουλμάνων της Ελλάδας να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι…». Στην ίδια κατεύθυνση το ίδιο έτος κινούνται τόσο η αμερικανική οργάνωση «Human Rights Watch» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το Υπ. Εξ. των ΗΠΑ, καθώς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Τρία χρόνια αργότερα, προφανώς για να λυθεί το πρόβλημα της «Ημιτελούς Ειρήνης» γενικότερα στα βαλκάνια, βομβαρδίζεται η Γιουγκοσλαβία στ’ όνομα του ανθρωπισμού από τις Νατοϊκές δυνάμεις με το επιχείρημα εκτός των άλλων της υπεράσπισης του «δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού».

Πολιτισμένα πράγματα. Όπου άλλωστε δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος.

Είκοσι χρόνια, περίπου, αργότερα ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ καλείται να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΌΧΙ σε δημοψήφισμα με το ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Στο χρονικό διάστημα που προηγείται με το ίδιο πρόσχημα, δηλαδή, την αναγνώριση του δικαιώματος του «αυτοπροσδιορισμού», με υποσχέσεις για ανταλλάγματα, αλλά και απειλές και εκβιασμούς ο πληθυσμός καλείται να ενδώσει στους κυριαρχικούς σχεδιασμούς. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρεμβαίνει προσωπικά με επιστολή, ο Ζάεφ καλείται στην Ουάσιγκτον και συναντιέται με τον αντιπρόεδρο Πενς, η Μέρκελ επισκέπτεται τα Σκόπια για να νουθετήσει τον επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και αξιωματούχοι της ΕΕ παρελαύνουν κυριολεκτικά χρησιμοποιώντας είτε το μαστίγιο είτε το καρότο, με τον γάλλο πρέσβη στα Σκόπια Τιμονιέ, να εκβιάζει ανοικτά με το δίλημμα «ή Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα», ενώ ενεργοποιείται ακόμη και ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο οποίος σε επιστολή του χαρακτηρίζει «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» την Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και, όμως, η αποχή θριάμβευσε.

Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είχε το θράσος να απέχει πανηγυρικά (ψήφισαν ΝΑΙ 500.000 από τους οποίους οι περίπου 200.000 αλβανόφωνοι), να αψηφήσει τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις για «ασφάλεια και ευημερία» των Μεγάλων και Ισχυρών, να φτύσει στα μούτρα το πολιτικό σύστημα, που το μόνο για το οποίο φημίζεται είναι η «διαφθορά», και η παραγωγή εθνικισμού (βλ. κυβέρνηση Γκρούεφσκι που έκανε τα πάντα για να πείσει τον πληθυσμό ότι ανήκει σε μια ανώτερη φυλή).

Θαυμάστε τώρα την ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ η οποία αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Φυσικά όσοι είχαν ή έχουν αντιρρήσεις εννοεί η ανακοίνωση θα πεισθούν ή έχουν πεισθεί, αφού αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπόδικοι και κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη καταδίκες, και στους οποίους έχει ήδη δοθεί η υπόσχεση τόσο από την κυβέρνηση Ζάεφ όσο και από δυτικές κυβερνήσεις ότι θα απαλλαγούν εάν υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κοινή ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν:

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ».

Συγκινητική, πράγματι, αυτή η επίδειξη σεβασμού στο δικαίωμα «αυτοπροσδιορισμού».

Την ίδια στιγμή οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα εξ αιτίας του Κοσσόβου και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, πρώην επικεφαλής της FSB, στενός συνεργάτης του Β. Πούτιν και επικεφαλής της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης», Σεργκέι Στεπάσιν δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα. Θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο, όπως το Βατικανό». Όσο για τις κατηγορίες περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του ελλαδικού κράτους η απάντησή του ήταν ότι «Το ελληνικό ΥΠΕΞ και μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ακριβώς τι κάναμε, τους είχα συναντήσει και μιλήσει μαζί τους πριν από δύο χρόνια…».

Οι κυριαρχικοί ανταγωνισμοί, λοιπόν, δεν βρίσκονται απλά σε ένταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Θα θυμίσουμε, ακόμη, για όσους σκοπίμως ή μη υποτιμούν το γεγονός ότι η ισχύς των ποικίλων εθνικισμών στην περιοχή παραμένει σε πολλές περιπτώσεις άσβεστη, την προτροπή του Μπένεκτιτ Άντερσον συγγραφέα του βιβλίου Φαντασιακές Κοινότητες, Στοχασμοί για τις απαρχές και τη διάδοση του Εθνικισμού, να κατανοήσουμε «ότι τα πράγματα θα γίνονταν πιο εύκολα αν κανείς αντιμετώπιζε τον εθνικισμό σαν να ανήκε στην ίδια κατηγορία με την «συγγένεια» και την «θρησκεία» παρά με τον «φιλελευθερισμό» και το «φασισμό»»…

Οκτώβριος 2018

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: