ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 185ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 31η  Αυγούστου 2018, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε σημεία όπου διατίθεται ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Αν ανατρέξουμε, έστω με προχειρότητα, στην περίοδο, που μεσολάβησε από την παράδοση της εξουσιαστικής διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης Καραμανλή στο Πασοκ του Γ. Παπανδρέου μέχρι σήμερα μπορούμε να οδηγηθούμε σε ορισμένα συνολικά συμπεράσματα, όχι μόνο για την λεγόμενη μνημονιακή περίοδο, αλλά συνολικότερα.

Η σύντομη αλληλοδιαδοχή, η αγαστή συνεργασία, η αλληλοσυμπλήρωση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών, η εκλογική συντριβή του Πασοκ και η ενίσχυση του «νέου» Συριζα και της Χρυσής Αυγής, η κατασκευή νέων κομμάτων τύπου Ποταμιού ή ΑΝΕΛ και η είσοδος στην βουλή της Ένωσης Κεντρώων του κάποτε γραφικού Β. Λεβέντη χαρακτηρίστηκαν εν πολλοίς σημεία των μνημονιακών καιρών. Αρκετοί, μάλιστα, είχαν προβλέψει ότι τούτη η «κρίση» θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις.

Μόνο που την σταθεροποίηση την πρόσφερε η κομμουνιστική διαχείριση της «κρίσης».

Ήταν οι κομμουνιστές του Συριζα, που συγκυβερνώντες με τους ΑΝΕΛ, κόμμα της λεγόμενης σκληρής δεξιάς πρόσφεραν την περιζήτητη «ομαλότητα», απαραίτητο όρο για να επικυρωθούν οι καταστροφικές συνέπειες για τα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας των νέων όρων επιβολής. Αυτό ακριβώς το στοιχείο παρ’ όλη την αδιαμφισβήτητη και εντονότατη, πλέον, κοινωνική αποστροφή που απολαμβάνουν είναι το διαβατήριό τους για την «επόμενη ημέρα». Ο Τσίπρας σαν πρόσωπο αποτέλεσε την κατάλληλη μαριονέτα, που επέλεξε η λεγόμενη ιστορική κομμουνιστική ηγεσία του Συριζα. Οι δίαυλοι φανεροί ή κρυφοί με ενεργούς ή δήθεν αποστασιοποιημένους προύχοντες (Λαλιώτης κ.ά.) του Πασοκ παρέμεναν ενεργοί το ίδιο και με ισχυρά και ιστορικά τζάκια της δεξιάς (καραμανλικοί). Για τις κινηματικές άκρες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Εκπρόσωποι του κινήματος δεν συνδιαλέγονται απλά, αλλά έχουν πάρει ανοιχτά εξουσιαστικά πόστα και ανάλογες εξουσιαστικές ευθύνες.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι ήδη εδώ. Μονόδρομος. Ο τελικός σχεδιασμός, όπως προ πολλού έχουμε γράψει, είναι ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ χωρίς να αποκλείονται, το αντίθετο μάλιστα, και λοιποί πρόθυμοι να «συμβάλλουν σε μια εθνική προσπάθεια». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει ισχύοντος του εκλογικού νόμου, που προσφέρει 50 επί πλέον έδρες στο πρώτο κόμμα. Μόνο που η εκλογή νέου προέδρου της «Ελληνικής Μπανανίας» θα φέρει γρήγορα μια νέα εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα σ’ ένα χρονικό διάστημα στο οποίο, αυτά που ονομάζονται πολιτισμένα δανειακές υποχρεώσεις, θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο.

Και αυτές οι άτιμες οι αγορές είναι απαιτητικές.

Το εθνικό συμφέρον, λοιπόν, θα επιβάλλει τις εξελίξεις. Μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να καταναλώσουμε τις δήθεν πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους «δύο κόσμους», τις «διαχωριστικές γραμμές», να φάμε το κουτόχορτο περί ακροδεξιάς ατζέντας του Κυριάκου, ή να κληθούμε να μην ξεχάσουμε «τι σημαίνει δεξιά».

Όσον αφορά τους αναρχικούς θεωρούμε αυτονόητο, ότι δεν ξεχνούν, ούτε παραγνωρίζουν «τι σημαίνει αριστερά» είτε κομμουνιστική είτε μη. Θεωρούμε ακόμη ότι η επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε περίτρανα ότι η κομμουνιστικές ήττες δεν είναι δικές μας ήττες, οι εκλογικές τους αγωνίες δεν είναι δικές μας, ότι από την πλευρά μας με ειλικρίνεια θα κινηθούμε ενάντια και σ’ αυτή την εκλογική φιέστα, την οποία μάλιστα θεωρούμε από τις χυδαιότερες εκείνων που έχουν προηγηθεί.

Πιστεύουμε, επίσης, ακράδαντα ότι το εξουσιαστικό σκοτάδι, που προσφέρει τόσο κυνικά, τόσο αλαζονικά, με τέτοια επίδειξη εξαχρείωσης η αριστερά και οι συνδαιτημόνες της, όχι μόνο δεν θα γίνει αποδεκτό ως όρος ζωής, αλλά η απάντηση θα έρθει σύντομα και θα είναι εκκωφαντική… Τα λόγια αυτά δεν απορρέουν από κάποιου είδους ανεδαφική αισιοδοξία. Αντίθετα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η μεταβολή των συνθηκών επιβολής είναι τέτοιας έκτασης, και τέτοιου περιεχομένου, που η επιστροφή σε μια παραδοσιακή αγωνιστική κατάσταση εκ μέρους κοινωνικών κομματιών είναι σχεδόν αδύνατη. Η γραμμική ανάγνωση της ιστορίας άλλωστε δεν είναι απλά λανθασμένη, αλλά προσφέρει στην κάθε μορφής εξουσία την δυνατότητα να ενισχύεται από τις αδιέξοδες επιλογές στις οποίες οδηγεί. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Γιατί τίποτε ζωντανό και απελευθερωτικό δεν μπορεί να έρθει από καταστάσεις που έχουν πλέον κακοφορμίσει και μάλιστα σε ανυπόφορο βαθμό. Και ο νοών νοείτο…

Σεπτέμβριος 2018

anarchy.gr

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: