Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ …ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μας λείπει ένας αρχηγός;… πενήντα ξεφυτρώνουν,
το ένα κόμμα χάνεται;… θα έβγουν άλλα δέκα•
όλοι για το αξίωμα του αρχηγού μαλώνουν,
κι ίσως αργότερα μας βγη στη μέση και γυναίκα.
Αλλά κι εγώ ο αφανής των Αθηνών πολίτης
ελπίζω πως καμμιά φορά θα γίνω Κυβερνήτης
.

Γ. Σουρής

Οι περισσότεροι μάλλον προσπερνούν βιαστικά και με περισσή αδιαφορία τα σημαντικότερα των γεγονότων. Συνηθισμένο φαινόμενο θα πει κάποιος, σημάδι των καιρών θα σχολιάσει σκωπτικά κάποιος άλλος. «Χέσε ψηλά, κι αγνάντευε», σου λέει ο ένας, «δεν βαριέσαι, αδερφέ», σου λέει ο άλλος». Δεν γίνεται, όμως, έτσι δουλειά. Γίνεται; «Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα», έλεγε ο Σιμωνίδης ο Κείος, αρχαίος ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων, δηλαδή «άπειρη η γενιά των ηλιθίων». Δυσοίωνη η εκτίμηση του για την ανθρωπότητα, δεν λέμε, αλλά απ’ ότι αποδείχθηκε δεν λάθεψε και πολύ.

Τέλος πάντων. Ας μπούμε στο ψητό.

Το παράπονό μας έχει να κάνει με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής της Φώφης, του Σταύρου του ανθρώπου με το σακίδιο, της δημαρχάρας Αθηνών και πασών των περιχώρων Καμίνη, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θεοχαρόπουλου (όποιος δεν τον ξέρει να φάει μια μερίδα σκατά παραπάνω) και λοιπών συγγενών.

Το συγκλονιστικό και ιστορικό αυτό γεγονός πέρασε στα ψιλά. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το τρις χειρότερο είναι ότι υποβιβάστηκε η μεγαλειώδης παρουσία, ο χαιρετισμός και η επεισοδιακή ομιλία του προέδρου Λεβέντη. Αποφασίσαμε, το λοιπόν, να αποκαταστήσουμε αυτήν την κατάφωρη αδικία. Ιδού ολόκληρη η ιστορική ομιλία, που διεκόπη από τα γαϊδούρια τους συνέδρους.

Διαβάστε, καμαρώστε τους και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Λεβέντης: «Πολλοί από εσάς που βρίσκεστε σ’ αυτήν την αίθουσα το 1974 ψηφίσατε άλλα κόμματα όχι Πασοκ. Μετά σας έφερε κοντά στο Πασοκ η εξουσία.

[…] Σήμερα φαντάζουν μπροστά μου στην πρώτη σειρά ο πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφαγε αρκετούς μήνες πηγαίνοντας από εδώ και από εκεί μη βρει λεφτά και στην συνέχεια ένα πρωί με ωραίο φόντο έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, είναι ζωγραφικός πίνακας κύριε Γιώργο (γιούχα και αποδοκιμασίες)».

Από μικρό και από ζαβό μαθαίνεις την αλήθεια. Αμ’ πως, κύριε Γιώργο, μου είσαι και στην πρώτη σειρά αμ’ πως, κύριοι σύνεδροι. Γίνεται «να ’σαι το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος το Γενάρη»; Δεν γίνεται…

Λεβέντης (ακάθεκτος): «Ο κύριος Σημίτης μας έβαλε εις το ευρώ (αποδοκιμασίες και γιούχα), ελπίζω να μη θέλετε μια ομιλία, όπως (δείχνει) του Καραθανασόπουλου ή σαν του Μητσοτάκη να χαϊδεύει αυτιά, πιστεύω ότι η κριτική, η αυτοκριτική στα δημοκρατικά κόμματα είναι το πολυτιμότερο πράγμα, εκτός εάν δεν σας αρέσει και θέλετε να πω μπράβο σας και καλές επιτυχίες… δεν πιστεύω να θέλατε τέτοιο πράγμα… ο κύριος Σημίτης έβαλε την χώρα στο ευρώ, αλλά δεν προσπάθησε να κάνει μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις ακόμη τώρα είναι απραγματοποίητες το πολιτικό σύστημα είναι απρόθυμο για μεταρρυθμίσεις […] ο λόγος της κυρίας Γεννηματά περιείχε πολλά συνθήματα λες και έπασχε για χειροκρότημα (γιούχα και πάλι γιούχα και αποδοκιμασίες) με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, με συγχωρείτε…. Δημοκρατία Λαϊκή συμμετοχή αυτά ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου τα συνθήματα, το Πασοκ κυβέρνησε 15-20 χρόνια ακόμη είναι στόχος αυτά, για φανταστείτε μετά κυβέρνηση πολλών ετών, ακόμη αυτά είναι ανεκπλήρωτα, μια ομολογία ότι είμαστε στο μηδέν… (αποδοκιμασίες) αγαπητοί σύντροφοι εγώ δεν ήρθα να με χειροκροτήσετε»…

«Το διστακτικό φτύσιμο λερώνει τα γένια», λέει μια τουρκική παροιμία και ο Λεβέντης απ’ ότι φαίνεται δεν ήθελε να τα λερώσει…

Κουτσούκος (μέγας προεδρεύων της διαδικασίας του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής): «Κύριε πρόεδρε εμείς είμαστε φιλόξενο κόμμα»…

Λεβέντης: «Και εγώ είμαι φιλόξενος και εγώ είμαι άνθρωπος, που ακούω όλη ημέρα αντίθετους να μιλάνε»…

Κουτσούκος: «Αλλά άμα προσβάλετε τους συνέδρους θα απαντήσουν…».

«Είπαν τα γαϊδουρόπουλα τη μάνα τους γαϊδούρα», λέει μια έτερη τούρκικη παροιμία. Η προεδράρα, όμως, δεν μασούσε με τίποτα, το έκανε σουμπούρδελο το συνέδριο.

Λεβέντης: «Άκουσα μια άποψη ότι τα δάνεια του Πασοκ οφείλεται… από πολύ υψηλά ακούστηκε αυτή η απόψη πριν από δυο τρεις ημέρες σε ραδιοφωνική εκπομπή, τι να κάνουμε όλη η Ελλάδα δανειζόταν, δανειζόταν και το Πασοκ μοιραία λέει, όλη η Ελλάδα τότε δανειζόταν, έτσι εξηγούν κάποιοι τα δάνεια, (γιούχα και αποδοκιμασίες) έχω ζητήσει στην βουλή επίμονα παρέμβαση να υπάρχει εισαγγελικός λειτουργός κάθε φορά που αναθέτουμε προμήθειες ή δημόσια έργα, έχω ζητήσει παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, εάν είχαμε εισαγγελικό λειτουργό από πολύ παλαιότερα θα είχαμε γλυτώσει από Τσοχατζόπουλους, Παπαγεωργούπουλους και από πολλούς άλλους που δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμα, αλλά ίσως έχουν κάνει εφάμιλα αμαρτήματα και εγκλήματα.

Πριν από κάποιες ημέρες άκουγα ένα κανάλι το μπλου σκάι δεν θα πω ποιος μιλούσε από το Πασοκ και υπερασπιζόταν όλες τις μέρες του παλιού Πασοκ ο εκπρόσωπος και βγαίνει ένας τηλεθεατής ακούστε τι είπε ο τηλεθεατής και λέει κάνεις λάθος να υπερασπίζεσαι το παλιό Πασοκ είσαι νέο παιδί και καταστρέφεσαι (κράξιμο και γιούχα) ακούστε κύριοι ακούστε κύριοι… κύριε πρόεδρε, θέλετε να διακόψω, παρακαλώ σύντροφοι.

Εγώ τιμώ το συνέδριο σας και ήρθα, γιατί η ένωση κεντρώων με τον κόσμο του Πασοκ είμαστε συγγενείς, η συγγένεια αυτή με έκανε να είμαι εδώ… Διακόπτω….

Εύχομαι καλή επιτυχία να βρείτε το δρόμο και εάν όπως πιστεύει η κυρία Γεννηματά ανεβείτε καλώς να ανεβείτε αλλά, αλλά το ανέβασμα θέλει ειλικρίνεια και αυτοκριτική και όχι χειροκροτήματα (γιούχα)….».

Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
κι απ’ τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε
.

Αυτά έλεγε και ο μέγας Σουρής…

Συγγενείς με τον Λεβέντη, κατεστραμμένη νεολαία, άντε μετά να βρεις τον δρόμο σου. Επτά φορές χειροκρότησαν οι σύνεδροι την Φώφη και είκοσι δύο φορές τον Κυριάκο. Καλή επιτυχία πάντως και από εμάς και καλό «ανέβασμα»…

Δημοσιεύθηκε από Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: