Η ρύπανση από τον πολιτισμό δεν έχει τιμή. Το παράδειγμα του Midway.

Η επιβολή τιμής στην πλαστική σακκούλα δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ρύπανσης του πλαστικού. Οι συσκευασίες πολλών προϊόντων με μεγαλύτερο όγκο από μια σακούλα, παραμένουν πλαστικές. Η συνείδηση του σεβασμού στην φύση δεν μετριέται με την τιμή των 4 λεπτών του ευρώ. Το μέτρο αυτό φωτίζει τους τελευταίους στην σειρά ως υπαίτιους, αφήνοντας στο απυρόβλητο όλες τις εταιρίες προϊόντων που συνεχίζουν να κατασκευάζουν πλαστικές συσκευασίες.

Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή τιμής στην πλαστική σακούλα, παραθέτουμε τα παρακάτω βίντεο, όπου δίνουν μια μικρή εικόνα των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα πλαστικά αντικείμενα γενικώς.

Βίντεο από CNN

Trailer από Ντοκυμαντέρ του Chris Jordan

Πρόκειται για το λεγόμενο Midway Atoll που αποτελείται από τρία μικρά νησιά στην μέση του Βόρειου Ειρηνικού. Η κοντινότερη ακτή απέχει από τα νησιά πάνω από 3.000 χιλιόμετρα. Ανατολικά και δυτικά των νησιών υπάρχουν δύο ήπειροι από πλαστικό που επιπλέουν στον ωκεανό. Δύο δίνες πλαστικού του κεντρικού βόρειου και δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η έκταση κάθε μίας από τις δίνες είναι περίπου όσο η έκταση της Γαλλίας, αλλά το ακριβές μέγεθος δεν είναι γνωστό αφού ο εντοπισμός τους από δορυφόρο είναι αρκετά δύσκολος λόγω των πολύ μικρών κομματιών από πλαστικό. Η κηλίδα από σκουπίδια αποτελείται από ένα χαρακτηριστικά μεγάλο όγκο πλαστικών, χημικών αποβλήτων και άλλων απορριμάτων, που έχουν παγιδευτεί από τα ρεύματα της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι ορατό. Προσπαθώντας οι επιστήμονες να υπολογίσουν ένα μέσο όρο σκουπιδιών, βρήκαν ότι η περιοχή έχει 7 εκ. τόνους πλαστικού, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα είδη σκουπιδιών.
Με όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε με τί τρέφονται τα ψάρια, οι χελώνες και τα πτηνά της περιοχής του Midway Atoll. Τα βίντεο που παραθέσαμε αποτυπώνουν την καταστροφική μανία του πολιτισμού ενάντια στην μητέρα φύση. Τα νησιά της περιοχής που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των πλωτών σκουπιδότοπων, πληρώνουν βαρύ τίμημα από την μόλυνση.
Οι ακτές τους είναι θαμμένες από πλαστικό και τα πουλιά τρέφονται από αυτό με αποτέλεσμα τον αργό και επώδυνο θάνατό τους.

Ελευθερόκοκκος

ΠΗΓΗ

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: