Η επίσκεψη Ερντογάν, το ρεγάλο στον τούρκο εφέντη και οι σχεδιασμοί των «Μεγάλων Αφεντικών»…

Γελᾷ δ’ ὁ μωρός, κἄν τι μὴ γέλοιον ᾖ

Στις 7 Νοεμβρίου ο Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ, χρησιμοποίησε ένα απόφθεγμα από επιστολή που είχε γράψει ο Πασάς Σοκουλού Μεχμέτ προς τον πρέσβη της Βενετίας το 1573, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, αναφερόμενος στην Κύπρο: «Εμείς με την κατάληψη της Κύπρου σας κόψαμε το χέρι, ενώ εσείς με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου μας ξυρίσατε, απλά, τα γένια. Το χέρι, που κόβεται, δεν επανέρχεται, αλλά τα γένια που ξυρίζονται γίνονται πυκνότερα».

Σ’ όλη την ιστορία της κυριαρχίας σε κάθε τόπο και χρόνο έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι ανταγωνισμοί των εξουσιαστών είναι το ίδιο εύκολο να λυθούν με ποταμούς αίματος όσο και το να κάτσουν οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι στο ίδιο τραπέζι και να μοιράσουν την «πίττα». Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Πολλές φορές η μια προϋποθέτει την άλλη.

Θα θυμίσουμε ότι η «επίσκεψη» Ερντογάν γνωστοποιήθηκε ήδη από τον Μάιο δια στόματος Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος και είχε παρευρεθεί στην 25η επέτειο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η προετοιμασία λοιπόν της «επίσκεψης» ήταν μακρά και μεσολάβησαν εκτός των άλλων η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντρίμ τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα ο οποίος συνοδευόταν από τους βασικούς του υπουργούς, η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά τον Οκτώβριο στην Τουρκία όταν και έγινε δεκτός από τον Ερντογάν και τέλος ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Ο Κοτζιάς, μάλιστα, απαντώντας σε ορισμένες ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν ισχυρίστηκε σε γενικές γραμμές ότι επειδή ακριβώς η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί εύλογες ανησυχίες, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ενεργοποίηση της Διπλωματίας ώστε να πέσουν οι τόνοι, καθώς όπως επισήμανε αν σιγήσει η Διπλωματία, δεν θα υπάρχει πλέον αντίλογος στις εκατέρωθεν ανεύθυνες φωνές με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος».

Θα θυμίσουμε ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ προηγήθηκε της άφιξης Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι συλλήψεις των εννέα τούρκων «τρομοκρατών» ήταν ένα «μικρό» ρεγάλο στον Ταγίπ εφέντη από τα αριστερά γιουσουφάκια, που εμφάνισαν μάλιστα την κίνησή τους αυτή ως μεγάλο κατόρθωμα παρουσιάζοντας τους συλληφθέντες έτοιμους να κτυπήσουν ακόμη και την αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν μάλιστα άγρια προφανώς για να δοθούν τα κατάλληλα διαπιστευτήρια τόσο στην τουρκική πλευρά όσο και στους αμερικανούς «φίλους» που έχουν δώσει τα πράσινο φως αλλά και τις κατευθύνσεις για όσα προετοιμάζονται εδώ και καιρό και μέρος των οποίων αποτελεί και η επίσκεψη Ερντογάν.

Φυσικά ενήμερη και πλήρως συμμετέχουσα στους σχεδιασμούς αυτούς ήταν, είναι και παραμένει και η πλευρά των ευρωπαίων «εταίρων».

Η «επίσκεψη», λοιπόν, κλείδωσε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο διότι επικοινωνιακά φαίνεται να βολεύει και τις δύο πλευρές. Δεν πραγματοποιείται όμως γι’ αυτόν τον λόγο.

Οι ενεργειακοί δρόμοι της Α. Μεσογείου, το Κυπριακό, το προσφυγικό και η κατάσταση στην «νέα» Μ. Ανατολή, όπως την χαρακτήρισε ήδη από το 2006 η τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, είναι ζητήματα αφ’ ενός που αλληλοεπηρεάζονται και αφ’ ετέρου καταστάσεις, που τα «μεγάλα αφεντικά» ενδιαφέρονται να εξελίσσονται προς όφελος όλων εκείνων που μπορούν να τα βρουν…

Όπως δείχνεται και από την συνέντευξη που παραχώρησε στον Παπαχελά, ο Ερντογάν έρχεται να πάρει και όχι να δώσει. Σε κάθε περίπτωση αυτά που ενδεχομένως θα δώσει ουδόλως αφορούν τους ελλαδίτες κυβερνήτες.

Όσο για τον ιστορικό ρόλο των χρήσιμων πιονιών του φυράματος Τσίπρα και των λοιπών σταλινοθρεμμένων όπως ο Κοτζιάς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω. Δεν μας το επιτρέπει η αγωγή μας…

Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντως

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: