ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ «ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΞΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»…

Ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου κοινή στρατιωτική άσκηση («ΝΗΡΗΙΣ 2017») με συμμετοχή μονάδων του ελλαδικού κράτους, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Η άσκηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου εθνικής άμυνας, σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) προς «εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών». Μέρος της άσκησης, όμως, αφορούσε και την προστασία ενεργειακών οδών και υποδομών, ενώ το βασικό σενάριο προέβλεπε «αντιμετώπιση θρησκευτικής τρομοκρατικής οργάνωσης που προσπαθεί να προμηθευτεί και όπλα μαζικής καταστροφής». Την άσκηση παρακολούθησαν η πρέσβειρα της Βρετανίας, στρατιωτικοί ακόλουθοι της Βρετανίας, Ισραήλ και Ιταλίας και παρατηρητές από την Αίγυπτο.

Στην άσκηση, επίσης, μετείχαν και μονάδες μιας επιπλέον ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMCMG-2, πλοία από Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, όπως και μονάδες του ΠΝ του Ισραήλ. «Μια σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων», όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί στο ΓΕΝ. Φυσικά, «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει». Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές ισραηλινές αναφορές, η κατάσταση στο Λίβανο χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνη», εξαιτίας της παρέμβασης του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ενώ το ισραηλινό κράτος αυτή τη φορά απειλεί ευθέως με αποστολή στρατευμάτων. Ενδεικτικό είναι ακόμη το γεγονός, ότι ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Αβ. Λίμπερμαν, σε επίσημη επίσκεψή του πρόσφατα στην Αθήνα, ευχαρίστησε δημόσια το ελλαδικό κράτος για τη συμμετοχή του (με πολεμικό πλοίο) στη ναυτική δύναμη «Unifil», που, στο όνομα απαγόρευσης επανεξοπλισμού της «Χεζμπολάχ», εκτελεί περιπολίες στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Και οι πολυεθνικές ασκήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν έχουν τέλος, καθώς επίκειται άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», όπου καλείται να συμμετάσχει για εκπαίδευση η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), αλλά και η «Blue Flag», που διοργανώνει η ισραηλινή ΠΑ και στην οποία συμμετέχει, με αεροσκάφη, πιλότους και τεχνικούς, η ελληνική ΠΑ.

Επίσης, πρόσφατα, με την NAVTEX 1165/17, η Τουρκία δέσμευσε για το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου για άσκηση και μάλιστα με πραγματικά πυρά μεγάλη περιοχή νοτίως της Λάρνακας, εντός του FIR Λευκωσίας και σε περιοχή που εμπίπτει στην λεγόμενη κυπριακή περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR), αλλά και στην περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση NAVTEX.

Την ίδια στιγμή ο άξονας Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, ενισχύεται, όπως διαφάνηκε και στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι όροι της «λήξης» του συριακού πολέμου και φυσικά το κουρδικό ζήτημα. Πρόσφατα, άλλωστε, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε, σε ομιλία του, πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ράκα της Συρίας δείχνουν πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδιαφέρεται περισσότερο να καταλάβει εδάφη από το να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος υποστηρίζουν την επαναχάραξη των συνόρων και την ίδρυση κουρδικών κρατών.

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.