ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ISIS KAI ΤΟΥ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…

Οι λέξεις ορισμένες φορές είναι φτωχές για να περιγράψουν την κτηνωδία, τον κυνισμό και την υποκρισία εκείνων που διαφεντεύουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, που θεωρούν ότι με μια κίνηση, ακόμα και με ένα απλό νεύμα μπορούν να συντρίψουν την ανθρωπινότητα και να σπείρουν ανείπωτη δυστυχία, πόνο, συχνά και τον απόλυτο όλεθρο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν υποτίθεται να «κονταροχτυπιούνται» για το «σκάνδαλο» Καμμένου, εάν δηλαδή το καθεστώς Τσίπρα προσπάθησε με νόμιμο και διαφανή τρόπο να πουλήσει βόμβες και σφαίρες έναντι του τιμήματος των 66 εκατομμυρίων ευρώ στο Σαουδαραβικό κράτος, το οποίο συνεχίζει να βομβαρδίζει ανηλεώς την Υεμένη στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα την δολοφονία 10.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 40.000.

Η Υεμένη, μια χώρα 27 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η φτωχότερη αραβική χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομάδας Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόνο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2017 η Σαουδική Αραβία έκανε 5.676 αεροπορικές επιδρομές, δηλαδή περίπου 21 την ημέρα ή σχεδόν μία κάθε ώρα. Οι διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν, λοιπόν, την Σαουδική Αραβία ότι βομβαρδίζει περιοχές αδιακρίτως, όπως δημόσιους χώρους, πλατείες, αγορές, 100 νοσοκομεία και συνοικίες, προκαλώντας απώλειες χιλιάδων αμάχων. Παιδιά που επιβιώνουν από τους τυφλούς βομβαρδισμούς χάνουν τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας, που βρίσκεται εκτός ελέγχου, ή από τον ασιτία. Περίπου ένα παιδί κάτω των 10 ετών μολύνεται κάθε λεπτό. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 19 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 27 εκατομμύρια κατοίκων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο χείλος του λιμού.

Και όμως η φρίκη αυτού του πολέμου δεν μπορεί να αγγίξει αυτόν τον άθλιο συρφετό πραγματικών σκουληκιών αριστερών και δεξιών, δημοσιογράφων και διανοητών που δήθεν δημοσιολογούν περί «σκανδάλου», ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η ουσία βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν καθεαυτή την πώληση όπλων για την οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Η επιλογή των Σαουδαράβων να χρησιμοποιούν βόμβες ΜΚ82 στους βομβαρδισμούς της Υεμένης είναι γνωστή εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον βομβαρδισμό μιας κηδείας στη Σαναά, την πρώην πρωτεύουσα της Υεμένης, που κατέχεται από τους φιλοϊρανούς αντιπάλους της, τον Οκτώβριο του 2016. Τότε είχαν αναρτηθεί δύο φωτογραφίες στο Facebook. Η μία ήταν από τον ανταποκριτή της ITV Πωλ Τάισον, ο οποίος δείχνει ένα θραύσμα και επικαλείται στελέχη του Πυροβολικού της Υεμένης που διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για MK82. H άλλη από έναν δικηγόρο της Σαναά που δείχνει ένα θραύσμα της βόμβας ακριβείας που έχει σειριακό αριθμό που παραπέμπει σε MK82.

Το καθεστώς Τσίπρα, εννοείται, και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα κουνούσε ούτε το δακτυλάκι του χωρίς την συγκατάθεση των αμερικανών «φίλων», οι οποίοι μαζί με τους βρετανούς είναι από τους βασικούς εμπνευστές και υπεύθυνους για τον άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας εκατομμυρίων ανθρώπων στην Υεμένη που παραμένει αποκλεισμένη.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο Ομπάμα σταμάτησε, λόγω της «κρίση»ς στην Υεμένη, μια συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ύψους 1,29 δισ. δολαρίων. Τον Μάιο του 2017, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε συμφωνία αγοραπωλησίας όπλων ύψους 110 δισ. δολαρίων. Όμως τον Ιούνιο του 2017 ο ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου, η οποία πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα μετά τη διένεξη με το Κατάρ. Η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στις 23 Νοεμβρίου 2017 διαρρέει ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει βόμβες ακριβείας από τη Raytheon –την εταιρεία που θυμήθηκε ότι χρωστάει αντισταθμιστικά στην Ελλάδα από το 1999– και την Boeing. Οι δύο εταιρείες είδαν αύξηση της τιμής της μετοχής τους κατά 0,57% και 0,11% αντίστοιχα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη συμφωνίας μέχρι να στείλει το κείμενο στο Κογκρέσο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων δηλαδή, ο πρόεδρος της οποίας έχει αντιρρήσεις.

Μ’ άλλα λόγια η Σαουδική Αραβία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναπληρώσει τις βόμβες που χρησιμοποίησε και να συνεχίσει τους ανελέητους βομβαρδισμούς ενώ επίκειται, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, μια από τις χειρότερες λιμοκτονίες όλων των εποχών στην Υεμένη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αρκετά δημοσιεύματα οι διαθέσιμοι πωλητές είναι λίγοι. Ένας από τους λίγους είναι το καθεστώς Τσίπρα, το οποίο όμως ως έμπορος όπλων έχει δυσκολίες πολιτικού και τεχνικού χαρακτήρα να πουλήσει βόμβες, καθώς α) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και β) πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιάμεσες χώρες για τη διέλευση του φορτίου.

Σημειωτέον ότι σε παλαιότερο ψήφισμα τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήδη από το 2013 (2013/2147) σχετικά με τη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις της με την ΕΕ και τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην 145η θέση σε σύνολο 148 χωρών σε σχέση με τις κοινωνικές ανισότητες. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τα υπερβολικά ευρέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η μυστική κράτηση, εξ αιτίας των οποίων έχουν οδηγηθεί σε κράτηση και φυλάκιση και φιλειρηνικοί αντιφρονούντες κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Σημειωτέον ότι στη Σαουδική Αραβία ισχύει η θανατική ποινή, είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες οι εκτελέσεις γίνονται δημόσια, ενώ υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για εκτελέσεις γυναικών διά λιθοβολισμού.

Στο ίδιο ψήφισμα καταγράφονται παραβιάσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, καθώς και συστηματικά βασανιστήρια.

Σ’ αυτό το κράτος υπερηφανεύεται το καθεστώς Τσίπρα ότι σκόπευε και σκοπεύει να πουλήσει βόμβες και σφαίρες. Ας προσέξουμε όμως κάτι ακόμη.

Σύμφωνα όπως είπαμε με πλήθος δημοσιευμάτων οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ενστάσεις αφορούν την πώληση στη Σαουδική Αραβία υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, δηλαδή βομβών. Η Σαουδική Αραβία, όμως δεν διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στην Υεμένη, άρα δεν χρειάζεται φυσίγγια. Επομένως γιατί το καθεστώς Τσίπρα να μην μπορεί να πουλήσει φυσίγγια στη Σαουδική Αραβία; Ποια ακριβώς θα είναι για τους Σαουδάραβες η χρησιμότητα φυσιγγίων, που πολύ σύντομα θα λήξουν, ενώ δεν κάνουν χερσαίες επιχειρήσεις, και γιατί να υποχρεούνται Αθήνα και Ριάντ να απαντήσουν;

Γιατί πολύ απλά μέρος του οπλισμού θα πάει άμεσα ή έμμεσα στον ISIS, όπως προφανώς έχει γίνει επίσης στο παρελθόν και δήθεν αποκαλύπτεται τώρα (βλ. Βήμα, Ίχνη ελληνικών όπλων στην Ράκα).

Μιλώντας στο Royal United Services Institute, στα μέσα του Ιουλίου του 2014, ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταξύ 1999-2004 MI6, Σερ Ρήτσαρντ Ντήαρλαβ, υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής και σταθερής χρηματοδότηση από ιδιώτες στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, για την οποία οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, και η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αύξηση της δύναμης του ISIS, σε σουνιτικές περιοχές του Ιράκ. Στις περιοχές αυτές η πλειοψηφία των τοπικών ηγεσιών αποτελείται από σουνίτες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τους χρηματοδότες της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου και φυσικά θα ήταν απίθανο να συνεργαστούν με τον ISIS χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Independent, η Σαουδική Αραβία δημιούργησε  το τέρας του Φρανκενστάιν χάνοντας γρήγορα τον έλεγχο της πάνω σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους συμμάχους της, όπως το τουρκικό κράτος, που αποτέλεσε ζωτική βάση για τους τζιχαντιστές του ISIS και της Αλ Νούσρα κατά τον συριακό εμφύλιο. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριζε, σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Wikileaks, ότι «η Σαουδική Αραβία παραμένει μια σημαντική βάση για την οικονομική στήριξη της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν, και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Η Σαουδική Αραβία πράττει εναντίον της Αλ-Κάιντα, στο επίπεδο μιας εγχώριας απειλής και όχι λόγω των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό».

Από τις αρχές Ιουνίου του 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει τουλάχιστον επτά νεκρούς και 48 τραυματίες, κατά τον απολογισμό των παράλληλων επιθέσεων που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, λίγες μόνο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Manchester, που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και 59 τραυματίες. Λίγο αργότερα, το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι μια έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την ξένη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων –και η οποία ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του David Cameron– μπορεί, τελικώς, να μην δημοσιευθεί ποτέ εξ αιτίας του «ευαίσθητου» περιεχομένου της, που επικεντρώνεται στο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας. Εντελώς τυχαία, μάλιστα, η παρεμπόδιση της δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης έρευνας συνέπεσε με την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων ύψους £3,5 δισ. από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Σαουδική Αραβία.

Ο στρατηγός Τζόναθαν Σο, πρώην ανώτερο στέλεχος του βρετανικού γενικού επιτελείου, που, σε συνέντευξή του στην The Telegraph στις 4 Οκτωβρίο 2014 κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα»: «Υπό την αμφίεση της μόρφωσης, ο ουαχαμπιτικός σαλαφισμός εκρήγνυται…και χρηματοδοτείται από σαουδαραβικά και καταριανά χρήματα, και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Γκύντερ Μέγιερ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Αραβικό Κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle τον Ιούνιο του 2014, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το από πού προέρχεται η χρηματοδότηση του ISIS: «η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης του ISIS μέχρι τώρα ήταν η υποστήριξη από τα κράτη του Κόλπου, αλλά κυρίως το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι αυτό συνιστά κίνδυνο για αυτές τις ίδιες χώρες, και ειδικά για τη Σαουδική Αραβία: «σαουδάραβες πολίτες πλέον αποτελούν την πολυπληθέστερη εθνικότητα ξένων μαχητών στο ISIS. Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέψουν, υπάρχει κίνδυνος να στραφούν κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος», ενώ επίσης προσθέτει ότι η ροή χρήματος προς το ISIS από τη Σαουδική Αραβία συνεχίζεται, «λιγότερο από τη σαουδαραβική κυβέρνηση από ό,τι από πλούσιους Σαουδάραβες».

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κάποιος τον λόγο, που από την πλούσια  ειδησεογραφία για το «σκάνδαλο» έχει εξαφανιστεί η λέξη ISIS, έχει παραλειφθεί το απλό συμπέρασμα: το καθεστώς Τσίπρα πουλάει όπλα όχι μόνο στους Σαουδάραβες σφαγείς χιλιάδων παιδιών στην Υεμένη, αλλά και στους σφαγείς τους ISIS οι οποίοι μόλις λίγες ημέρες πριν μακέλεψαν εκατοντάδες Σούφι σε τέμενος της Αιγύπτου.

Αντιπολεμική πορεία; Διαμαρτυρίες διανοούμενων και καλλιτεχνών; Καταγγελίες για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»; Ακτιβιστικές ενέργειες; Έστω ένα πανό σ’ ένα δρόμο ή μια προκήρυξη σε περαστικούς; Μήπως είδατε κάτι από αυτά;

Ούτε και θα δείτε, επειδή τα μεγαλύτερα εγκλήματα χρειάζονται και τους περισσότερους συνενόχους.

Δημοσιεύθηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: