Πάντα επίκαιρο

[…] Ο κοινωνικός ανταγωνισμός, αυτό το συνεχές γίγνεσθαι, είναι απόλυτος όπως και η αναρχία. Ό,τι δημιουργεί το αφήνει να διαλέξει το δρόμο του. Δεν θα το καταπιέσει. Δεν θα το καταλύσει. Ξέρει πως, όταν οι κοινωνικοί αγώνες είναι μπροστά και καλούν, όταν οι εξεγέρσεις και οι συγκρούσεις συνταράσσουν το κράτος, όταν οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 500, τότε όλα τα βλέμματα θα κοιτάξουν ερωτηματικά: «Θυμάσαι τις ρίζες;». Τότε είναι που θα διαπιστώσουν ότι «η οδοντόπαστα έχει ξεραθεί μέσα στο σωληνάριο».

Έχουν μεγάλη σημασία όλες αυτές οι εικόνες, το πάθος και οι στιγμές που πέρασαν, αλλά κι αυτές που θα έλθουν. Είναι μια ακόμα παρακαταθήκη, όχι για διορθώσεις αλλά για να αναλογιστούμε πόσο εύκολα μπορεί να υπάρξουν ή να καλλιεργηθούν λογικές και καταστάσεις επιγόνων, σπεκουλαδόρων, τυχοδιωκτών, υποταγμένων στους εκβιασμούς και τις απαιτήσεις των εξουσιαστών τους, ενώ θα προσποιούνται τους αγωνιστές.

Αυτός είναι και ο λόγος που η μνήμη δεν μπορεί να μείνει βουβή. Έχει κάποια συμπεράσματα να καταθέσει. Δεν έχει παρά να κοιτάξει πίσω και να διαπιστώσει πως όλα έχουν τη ζωντάνια τους. Αυτή τη ζωντάνια κανένας δεν μπορεί να τη σβήσει από τις καρδιές των ανθρώπων.
Κι όταν έρθει η ώρα των επιλογών, αυτές δεν μπορούν να στηριχτούν σε θρύλους. Επειδή, οι θρύλοι είναι οι παραμορφώσεις της πραγματικότητας και χρησιμοποιούνται ως μέσον επιβολής.

Η ατελεύτητη σύγκρουση, που διαρκώς φέρνει στην επιφάνεια αντιφατικά αλλά και ξεκάθαρα απελευθερωτικά χαρακτηριστικά, μπορεί εύκολα να ξεράσει όλους τους κακόγουστους «σχεδιασμούς επί χάρτου». Άλλωστε είναι βέβαιο, πως ό,τι δεν ξεπηδά μέσα από το κοινωνικό γίγνεσθαι είτε σαν τέκνο της ανάγκης, είτε σαν φρούτο της οργής, μπορεί να εξελιχθεί σε μια κακόγουστη φάρσα.

Γι’ αυτό, πίσω και μακριά από κάθε είδους συρματοπλέγματα και αγκυλώσεις, που μόνο δυσκολίες και προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν:

Θα ρίξω τα μαλλιά μου πίσω,
Θα φορέσω το πρόσωπο ανάποδα
Και θα βγω στους δρόμους
και στις πλατέες
Με ντουφέκια, φωνές και συνθήματα
Να ρεζιλέψω τους οπαδούς του συρματοπλέγματος…

Ρομφαίος

Both comments and trackbacks are currently closed.