ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 176ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Ως αντιεξέγερση από θεωρητικούς και μη περιγράφεται το σύνολο αφ’ ενός των στρατιωτικο-αστυνομικο-δικαστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται για την άμεση καταστολή των εξεγερμένων, την εκδίωξή τους από χώρους, που έχουν καταλάβει, αλλά και από τους δρόμους στους οποίους συγκρούονται ή κρατούν με οδοφράγματα, για την πραγματοποίηση συλλήψεων, και την φυλάκιση μικρότερου ή μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων, και αφ’ ετέρου την συντονισμένη και πολύπλευρη αντιμετώπιση της «παρέκκλισης», εκ μέρους των ΜΜΕ και κάθε πρόθυμου, θεσμικού και μη, υποστηρικτή του «νόμου και της τάξης», που διασαλεύθηκε.

Πριν ένα χρόνο περίπου, η ιστοσελίδα The Intercept δημοσιοποίησε ένα πεντάλεπτο βίντεο εκπαίδευσης του αμερικανού Πενταγώνου υπό τον τίτλο «Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity», στο οποίο εκτιμάται πως η μεγαλύτερη πρόκληση, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι πολλά χρόνια από σήμερα, σε έναν κόσμο, που πλήττεται από τις «ακραίες» ανισότητες, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τον υπερπληθυσμό, την πολιτική αστάθεια κ.ά., θα είναι οι συγκρούσεις σε αστικά περιβάλλοντα –σε «mega cities», γιγαντιαίες πόλεις, που περιγράφονται ως «αστικές ζούγκλες».

Το συγκεκριμένο βίντεο χρησιμοποιήθηκε στο Joint Special Operations University του αμερικανικού Πενταγώνου, σχολή όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων λαμβάνουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε θέματα, όπως ο ανορθόδοξος πόλεμος, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η προσαρμογή στα δεδομένα ξένων κοινωνιών κ.α. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το ότι μεταξύ των εικόνων, που εμφανίζονται στο βίντεο, υπάρχουν και εικόνες από ταραχές και επεισόδια των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς υπηρέτης, κοινωνός και μέτοχος των εξουσιαστικών αναγκών και σχεδιασμών έχει την αυταπάτη ότι το «πρόβλημα» λύνεται μόνο μέσω της στρατιωτικής ή αστυνομικής επιβολής και ισχύος.

Οι εξεγέρσεις ξεσπούν πολλές φορές «απρόοπτα» και άλλοτε «ώριμες» όσο ποτέ εμφανίζονται σαν τυφώνας, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του: βεβαιότητες, κινηματικές ορθότητες, κομματικές λογικές και πειθαρχήσεις τυπικές ή άτυπες, εξουσιαστικούς σχεδιασμούς, κοινωνικά πρότυπα και ρυθμίσεις κ.ά.

Οι εξουσιαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι προτιμότερο να προλαβαίνουν την εκδήλωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως άλλοτε έχει δείξει και η εμπειρία του Νοέμβρη του 1973, και αφού καθίσταται αδύνατον να αποτραπούν, επιλέγεται ο δρόμος του ελέγχου, της διάβρωσης τους, την αλλοίωσης των πηγαίων και επικίνδυνων για τα κόμματα, την πολιτική, και το κίνημα, χαρακτηριστικών τους, της απομόνωσης και της κατασυκοφάντησης των «ύποπτων στοιχείων», κάθε «προβοκάτορα» που στέκεται εμπόδιο.

Η αντιεξέγερση, λοιπόν, είτε σαν διαδικασία είτε σαν τεχνική, είναι πολυεπίπεδη. Οι τεχνικοί της εξουσίας γνωρίζουν, επίσης πολύ καλά, ότι αφού δεν μπορούν να εμποδίσουν την ύπαρξη ανατρεπτικών διεργασιών, μπορούν διεισδύοντας (με κάθε τρόπο) να τις αποδυναμώσουν, να τις εκτρέψουν σε κατευθύνσεις, που εκείνοι επιθυμούν.

Η αντιμετώπιση αυτής, ακριβώς, της διάστασης της καταστολής είναι δύσκολη έως αδύνατη, όταν εκλείπει και αυτή ακόμη η στοιχειώδης κατανόηση μιας συνεχούς απελευθερωτικής διεργασίας, των αναρχικών ιδεών, που την εμπλουτίζουν, αλλά και εμπλουτίζονται απ’ αυτήν, και ακόμη της ουσιαστικής καθαρότητας αυτών των ιδεών που πολεμούν την πολιτική, την αριστερά, τα κόμματα και κάθε μορφής εξουσία δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Νοέμβριος 2017

anarchy.gr

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: