ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ (1): ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ…

Οι εξελίξεις ραγδαίες και συγκλονιστικές και κυρίως «απρόβλεπτες» κρατούν με κομμένη την ανάσα ακόμα και τους πιο καχύποπτους σε παρόμοιες περιπτώσεις… Λέμε τώρα και κάτι παραπάνω, γιατί αν τα πάρουμε όλα στα σοβαρά χαθήκαμε…

Συνδικαλιστές αστυνομικοί καλούν σε συγκέντρωση στις 29 Ιουνίου στην πλατεία Εξαρχείων με θέμα Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις, ενώ σε σχετική αφίσα ένα λευκό περιστέρι και ένας υπέρλαμπρος ήλιος βρίσκονται στο κέντρο του κάδρου που ορίζεται από ένα διάπλατα ανοικτό παράθυρο, ενώ ακριβώς από κάτω φιγουράρει με μεγαλοπρέπεια η αριστοτελική ρήση «Ώσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω και πόλις, μη όντων νόμων καταλύεται».

Οι μπάτσοι-φιλόσοφοι, λοιπόν, είδαν και αποείδαν με την «ανομία» στην περιοχή και αποφάσισαν να καλέσουν σε φιλοσοφική ημερίδα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το κέτερινγκ της συγκέντρωσης έχει αναλάβει το γνωστό ψητοπωλείο Κάβουρας, ενώ στο γνωστό ξενοδοχείο που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το εκλεκτό εδεσματοπωλείο, θα μπορούν όσοι από τους συγκεντρωμένους εξαντλούνται να βρίσκουν τις απαραίτητες «παροχές», που με επαγγελματισμό και συνέπεια διαθέτει η διεύθυνση.

Το κοσμικό αυτό γεγονός, όμως, δεν άρεσε απ’ ότι καταλάβαμε σε κανέναν. Κανείς δεν το είδε θετικά εκτός από εμάς, όπως αντιληφθήκαμε σύντομα και με μεγάλη στενοχώρια είναι η αλήθεια.

Και πρώτα απ’ όλα δεν άρεσε στον αρμόδιο υπουργό δημόσιας τάξης κ. Τόσκα, ή μάλλον, όχι απλά δεν του άρεσε, αλλά δεν του άρεσε καθόλου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η εκδήλωση των αστυνομικών «χαλάει το ευρύτερο σχέδιο εξομάλυνσης της περιοχής», αφήνοντας ευθέως να υπονοηθεί ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση τονίζοντας πως «έτυχε της άμεσης υποστήριξης του κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

«Η αστυνομία, όπως και ο στρατός είναι «εργαλεία του κράτους, νόμιμης βίας και έτσι πρέπει να λειτουργούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στα Εξάρχεια θα πρέπει να μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις πολίτες και κάτοικοι της περιοχής.

Μάλιστα. Το συγκεκριμένο κάλεσμα δηλαδή σύμφωνα με τον Τόσκα δημιουργεί προβλήματα στο «ευρύτερο σχέδιο εξομάλυνσης της περιοχής».

Έκπληξη; Μα καθόλου. Εκτός και έχουν ήδη ξεχασθεί οι περιβόητες δηλώσεις του πριν περίπου ένα χρόνο (αρχές Αυγούστου 2016), όταν διαβεβαίωνε ότι έχει καλέσει «τις συλλογικότητες από τα Εξάρχεια» για να συζητήσουν, «για να υπάρξει ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση των ιδεών», αλλά και την πιο πρόσφατη δήλωση του για το πρόβλημα της «ανομίας» στα Εξάρχεια (15/1) σύμφωνα με την οποία «Διάλογος γίνεται ακόμη και στον πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλες πλευρές, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ανεκτικοί σε φαινόμενα ανομίας».

Άρα, σύμφωνα με τον Τόσκα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των συνδικαλιστών αστυνομικών δεν βοηθάει στο ευρύτερο σχέδιο «εξομάλυνσης», που εξελίσσεται και μέσα από τον διάλογο με συλλογικότητες, που έχουν κληθεί εδώ και ένα χρόνο να συζητήσουν το «πρόβλημα» και οι οποίες προφανώς έχουν ανταποκριθεί, όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Τόσκας.

Η επιμονή του, μάλιστα, να ρίχνει αρκετό βάρος και σε αυτό τον δρόμο της «διευθέτησης» δείχνει ότι τα αποτελέσματα που προσδοκά δεν είναι διόλου αμελητέα. Μ’ άλλα λόγια, η ανταπόκριση που εξασφάλισε δεν είναι μόνο θετική, αλλά και ήδη προσοδοφόρα, και απ’ ότι φαίνεται θα είναι ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Επομένως, δεν έχει κάποιο λόγο ούτε να αποδέχεται ούτε να πριμοδοτεί κινήσεις που ενδεχομένως θα καθυστερήσουν έστω και για λίγο τις δρομολογημένες εξελίξεις. Κινήσεις που θα αναγκάσουν σε πρόσκαιρη ανακωχή αντιτιθέμενα κινηματικά συμφέροντα, ή στην χειρότερη θα αποτελέσουν αφορμή για την εκδήλωση χαοτικών καταστάσεων. Και τέλος τέλος κινήσεις αχρείαστες και ανήμπορες να προσθέσουν στις δυνατότητες που ήδη επιδεικνύει η «κινηματική» προστασία με τα αστυνομικά καθήκοντα που της έχουν παραχωρηθεί, όσον αφορά την τάξη και την ασφάλεια της περιοχής και φυσικά των καταστηματαρχαίων της…

Ενάντιος στην συγκέντρωση είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Σρόιτερ: «Το σκέφτηκα πολύ», είπε, «σίγουρα θα ταράξω τα νερά αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο χώρο των Εξαρχείων αλλά αντιθέτως πρέπει να γίνει μια αστυνομική επιχείρηση για να καθαρίσουν τα Εξάρχεια, αλλά τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί από αυτούς που πρέπει να τη δώσουν». Ο Μητσοτάκης σε παρεμφερείς δηλώσεις του αρχικά σημείωσε ότι δεν διέκρινε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, στην συνέχεια όμως ανέφερε: «Αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. Δεν θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι χρήσιμη. Θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι σύντομα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αστυνομικών και θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι η αναγγελία και μόνο της πρόθεσης για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση που καλούν συνδικαλιστές αστυνομικοί δεν αποτελεί, βέβαια, κανενός είδους «πρόκληση», αλλά μια ακόμη ένδειξη της βαθύτατης κινηματικής παρακμής, αφού όλοι γνωρίζουν γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο και να το σκεφθούν, σε άλλες εποχές.

Και βέβαια, η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης και η ένταξή της στους ευρύτερους κατασταλτικούς σχεδιασμούς δεν έγκειται, σε καμία περίπτωση, σ’ αυτήν καθ’ εαυτήν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, αλλά απορρέει, αντίθετα, από την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει. Είναι, μ’ άλλα λόγια, μια «ψεύτικη» κίνηση που φιλοδοξεί να αποκομίσει και απ’ ότι φαίνεται το πετυχαίνει, σημαντικά οφέλη για τους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς (και για όσους από τα διάφορα κινηματικά μετερίζια συνεργάζονται μαζί τους άμεσα ή έμμεσα, φανερά ή κρυφά).

Είναι μια «κίνηση», λοιπόν, που είτε «έτσι» είτε «αλλιώς» είναι κερδισμένη…

Αλλού λοιπόν τα κακαρίσματα, και αλλού γεννούν οι κότες…

Δημοσιεύτθηκε από Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: