Συνεχίζεται η δίκη των συλληφθέντων την 29η Ιουνίου 2011

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου συνεχίζεται, στο 5ο τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίσθηκε στις 29 Ιουνίου 2011.

Ακολουθεί το χρονικό των γεγονότων της ημέρας αυτής, το οποίο δημοσιεύθηκε στην αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 107, Ιούλιος-Αύγουστος 2011,υπό τον τίτλο: Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, η χαραυγή μιας άλλης μέρας.

Δεύτερη μέρα της κηρυγμένης από τη ΓΣΕΕ γενικής απεργίας.

Ημέρα που αποδείχτηκε πως ήταν η σημαντικότερη από όλες όσες έχουν προηγηθεί, αφού καθορίζει και καθορίζεται όχι μόνο την επίμονη έκφραση της αντίθεσης ενός τμήματος από αυτούς που κινητοποιούνται, αλλά και από τις παρατεταμένες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις που εκφράζουν και ασκούν την κρατική βία.

Ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, αλλά και ενδεικτική των διαθέσεων μέρους των διαδηλωτών να εισέλθουν στη Βουλή. Δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις από συνδικάτα οι άλλους φορείς. Έτσι, ο κόσμος που κατέβηκε στη πλατεία Συντάγματος ήταν σαφώς περισσότερος από την προηγούμενη μέρα, αλλά σταθερά «απομαζικοποιημένος» σε σχέση με τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις των καιρών. Αυτή, όμως, η συνθήκη δεν επηρέασε ούτε το πείσμα ούτε την συγκρουσιακή διάθεση και αντιπαράθεση των διαδηλωτών με τις κρατικές δυνάμεις για περισσότερες από 15 ώρες. Από νωρίς το πρωί διαδηλωτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε σημεία περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος.

9:30. Υπάρχει ένταση στο μπλόκο αποκλεισμού του Ευαγγελισμού, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τραυματίζουν έναν διαδηλωτή.

12:50. Ομάδα της ΔΙ.ΑΣ που βρίσκεται στην οδό Αμαλίας, με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος εμποδίζεται από διαδηλωτές να την προσεγγίσει.

13:00. Οι δυνάμεις καταστολής εκκενώνουν τον εθνικό κήπο και σφραγίζουν τις εισόδους, ανάμεσα σε φραστικές αντεγκλήσεις με τους διαδηλωτές.

13:35. Μικρή ομάδα διαδηλωτών προσπαθεί να ρίξει τα μεταλλικά φράγματα που έχει τοποθετήσει η αστυνομία μπροστά στη Βουλή στη μεριά της Β. Σοφίας. Γίνεται ρίψη χημικών σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κόσμος. Ξεκινούν οδομαχίες.

13:50. Οι συγκεντρωμένοι ρίχνουν τα μεταλλικά φράγματα σχεδόν σε όλο το μέτωπο μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη Γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών και συγκέντρωση των διμοιριών «φρουρών» της Βουλής στο κέντρο του μετώπου. Ο κόσμος υποχωρεί προσωρινά από την Αμαλίας προς το Ζάππειο. Επίθεση με ρίψη δακρυγόνων γίνεται και στη συμβολή με την Πανεπιστημίου.

13:55. Διμοιρία των ΜΑΤ προσεγγίζει από Αμαλίας το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μέσα σε βροχή αντικειμένων που της ρίχνονται. Κάνει χρήση χημικών και παρατάσσεται στη γωνία Αμαλίας και Όθωνος αποκόπτοντας στη μέση τους διαδηλωτές. Η περιφρούρηση των αγανακτισμένων δημιουργεί μια αλυσίδα στην Όθωνος. Η διμοιρία υποχωρεί, έπειτα από λίγο, προς το γκαράζ του κτιρίου της Βουλής Ο κόσμος συγκεντρώνεται ξανά.

14:05. Μετά την εκτεταμένη ρίψη χημικών στη πάνω μεριά της πλατείας Συντάγματος, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί στη Φιλελλήνων. Στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Β. Σοφίας, διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ.

14:15. Εκκαθαριστική επιχείρηση των κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους στη πάνω μεριά της πλατείας Συντάγματος. Πάρα πολλά χημικά. Ο κόσμος υποχωρεί. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον τρεις διμοιρίες συγκεντρώνονται στη γωνία Αμαλίας και Β. Σοφίας και κάνουν αποτυχημένη χρήση χημικών, (ο αέρας εκείνη τη στιγμή έφερε τα αέρια πάνω τους), με σκοπό να διαλύσουν ένα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη Β. Γεωργίου, μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

14:25. Διαδηλωτές στη Β. Γεωργίου απαντούν στη καταστολή με πέτρες και ξύλα προσπαθώντας να «ανεβούν» στη Αμαλίας Για αρκετά λεπτά γίνεται οδομαχία. Η αδιάλειπτη χρήση χημικών δεν είναι αρκετή για να εκκενώσει το δρόμο από τους διαδηλωτές. Τα χημικά μεταφέρονται από τον αέρα στην πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές, έπειτα από μια μεγάλη αντεπίθεση κατορθώνουν για λίγο να «πατήσουν» την Αμαλίας.

14:50. Οι ενισχυμένες, πλέον, διμοιρίες μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία εξαπολύουν γενικευμένη επίθεση στους διαδηλωτές με τουλάχιστον 6 βομβίδες χημικών και αναγκάζουν τους διαδηλωτές σε υποχώρηση προς την Φιλελλήνων, Καραγεώργη Σερβίας και τη Σταδίου. Μια διμοιρία κρυμμένη στη Βουκουρεστίου αναλαμβάνει να επισπεύσει την υποχώρηση των διαδηλωτών στη Σταδίου πετώντας χημικά και κρότου λάμψης στην πλάτη τους.

15:00. Διαδηλωτές που είχαν υποχωρήσει στη Σταδίου, εν μέρει επιστρέφουν στη πλατεία Συντάγματος. Στην ασφυκτικά γεμάτη από διαδηλωτές οδό Νίκης, υπάρχει ένταση και η αστυνομία κάνει χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών προσπαθώντας πάντα να «σπρώξει» το πλήθος μακριά από το Σύνταγμα. Πολύς κόσμος στην πλατεία Συντάγματος, που έχει, σχεδόν, γεμίσει, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι στη Φιλελλήνων.

15:10. Κάθοδος των κατασταλτικών δυνάμεων στη γωνία Καραγεώργη Σερβίας, νέος γύρος συρράξεων και υποχώρηση (με χημικά) των διμοιριών στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

15:20. Καίγεται στάση λεωφορείου ενώ τα υλικά από άλλες κατεστραμμένες στάσεις χρησιμοποιούνται μαζί με γλάστρες και καθίσματα για τη δημιουργία οδοφράγματος, κάθετα στη οδό Σταδίου, που ανατρέπει την πορεία διμοιριών από τη Βουκουρεστίου. Στα σκαλοπάτια της πλατείας απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στήνεται φράγμα από καρέκλες, πλαστικούς κάδους και τραπέζια, που κάνει αδύνατη την κάθοδο των μπάτσων στη πλατεία Συντάγματος

15:25. Αποτυχημένες προσπάθειες διμοιριών από Βουκουρεστίου να ξεμυτίσουν, αφού οι διαδηλωτές στο οδόφραγμα αποτρέπουν με σθένος οποιαδήποτε προσπάθεια τους. Η χρήση χημικών δεν απωθεί τους διαδηλωτές.

15:40. Συντονισμένη και έντονη επίθεση με χημικά των διμοιριών από Β. Γεωργίου και Βουκουρεστίου σπρώχνει τους διαδηλωτές προς Ερμού. Νέο μέτωπο συγκρούσεων στην Καραγεώργη Σερβίας. Οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν στην γωνία με την οδό Φιλελλήνων έχοντας περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος.

15:45. Άλλη διμοιρία κατεβαίνει την Ξενοφώντος ανενόχλητη και σταθμεύει Μητροπόλεως και Φιλελλήνων αποκόπτοντας το μεγάλο όγκο διαδηλωτών στη Φιλελλήνων από τους υπολοίπους. Απαντά με χημικά σε επιθέσεις διαδηλωτών, παραμένοντας όμως στο σημείο.

16:00. Προωθημένες στο ύψος της Ερμού διμοιρίες, ελέγχοντας πλέον το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, ρίχνουν χημικά σε πλατεία και συγκεντρωμένους στη Φιλελλήνων. Σποραδικές επιθέσεις διαδηλωτών με πέτρες. Χημικά ξανά. Εκτόξευση μιας μολότοφ δε βρίσκει το στόχο της.

16:04. Τελειώνει η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου. Συντονισμένη επίθεση μηχανοκίνητων μονάδων, ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, σε Πανεπιστημίου και οδό Σταδίου. Τραυματίζονται διαδηλωτές μετά από πρωτοφανή αγριότητα των μονάδων καταστολής. Συλλαμβάνεται ο αναρχικός σύντροφος Μανώλης Λιόλιος, ο οποίος ξυλοκοπείται από τους αφιονισμένους εχθρούς της ελευθερίας, που του προκαλούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Γίνεται απόπειρα αποδέσμευσής του με αποτέλεσμα ένας ακόμη σύντροφος να μεταφερθεί μισολιπόθυμος στο Γενικό Κρατικό Αθηνών με σοβαρά κτυπήματα από κλομπ, και όχι μόνον, όπου του γίνονται 14 ράμματα στα τραύματα που φέρει στο κεφάλι.

16:15. Επίθεση με χημικά στην πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές παραμένουν στο χώρο μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ορατή και αδιαμφισβήτητη είναι, πλέον, η διάθεση του κράτους για εκκένωση της πλατείας Συντάγματος.

16:20. Προσπάθειες των κατασταλτικών μονάδων να αδειάσουν τη Φιλελλήνων προκαλούν οδομαχίες στους κάθετους προς αυτή δρόμους. Το μεγαλύτερο μέρος των χιλιάδων διαδηλωτών απωθείται προς το Ζάππειο, όπου στήνει οδοφράγματα με ζαρντινιέρες κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση σε μοτοσικλετιστές μπάτσους.

16:50-17:00. Οι διμοιρίες καταστολής πραγματοποιούν συντονισμένη επίθεση στη πλατεία Συντάγματος που μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μέσα σε ένα νέφος από χημικά. Δέχεται επίθεση από αλλόφρονες ΜΑΤατζήδες ο αυτοσχέδιος σταθμός Α’ Βοηθειών που βρίσκεται πάνω στη πλατεία Συντάγματος. Στη πλευρά της Β. Γεωργίου διαδηλωτές αμύνονται με πέτρες και καρέκλες. Άδεια από διαδηλωτές η Φιλελλήνων. Οι διαδηλωτές απωθούνται στην Αμαλίας. Στα στενά γύρω από την κάτω μεριά του Συντάγματος γίνονται συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και μικρών ομάδων διαδηλωτών.

17:15. Με χημικά και ξύλο στους διαδηλωτές επιβάλλεται η εκκένωση της Αμαλίας. Οι διαδηλωτές διαλύονται προς το Ζάππειο.

17:20. Η αστυνομία υποχωρεί, σχετικά, από την πλατεία Συντάγματος την οποία έχει περικυκλώσει. Μεγάλη μερίδα διαδηλωτών κατευθύνεται από την Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια. Οδομαχίες κατά μήκος της οδού.

17:30. Πάρα πολλοί διαδηλωτές στις οδούς Καραγεώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως δέχονται διαδοχικές επιθέσεις από ομάδες της ΔΙΑΣ. Στήνονται ξανά, οδοφράγματα από ζαρντινιέρες, γλάστρες και κάδους σε πάρα πολλά σημεία των δρόμων αυτών. Σκοπός των ΜΑΤ είναι η απώθηση των διαδηλωτών προς το Μοναστηράκι.

17:50. Σφοδρή επίθεση δέχονται, από τα ΜΑΤ, διαδηλωτές που βρίσκονταν πάνω στη πλατεία Συντάγματος μέσα σε μια αποπνικτική από τα χημικά ατμόσφαιρα. Οι διαδηλωτές βρίσκουν καταφύγιο στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο σύνταγμα. Οι μπάτσοι πετάνε πέτρες και χημικά στο σταθμό και εγκλωβίζουν τους διαδηλωτές. Το ιατρείο του σταθμού δέχεται δεκάδες τραυματίες.

18:00. Επίθεση και εμπρησμός στο ταχυδρομείο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του υπουργείου οικονομικών. Η πυροσβεστική θέτει σχεδόν αμέσως τη φωτιά υπό έλεγχο. Στα Προπύλαια γίνεται συγκέντρωση των διαδηλωτών, που είχε καλεστεί για τις 18:00. Επίθεση σε καταστήματα τραπεζών στη Πανεπιστήμιου, Αγροτική και Μillenium, η προσπάθεια εμπρησμού τους σταματά όταν γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν εργαζόμενοι μέσα. Φήμες για χρήση πλαστικών σφαιρών από τους μπάτσους.

18:15. Νέα επίθεση των ΜΑΤ με σκοπό να εκκενώσουν την πλατεία Συντάγματος. Γίνεται χρήση των γκλομπ με απίστευτη βιαιότητα, ενώ ανεξέλεγκτη είναι και πάλι η χρήση χημικών. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται. Το ιατρείο του σταθμού δε μπορεί να δεχτεί τραυματίες, αφού οι μπάτσοι έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση. Είναι αδύνατη η διακομιδή τραυματιών από ασθενοφόρα.

18:30. Αποπνικτική ατμόσφαιρα στη πλατεία Συντάγματος. Αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται ξανά στο χώρο με τους πραιτοριανούς να τον έχουν περικυκλώσει ασφυκτικά. Ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ επιτίθενται σε διαδηλωτές στην Ερμού και Μητροπόλεως. Συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους μπάτσους και υποχώρηση μεγάλου μέρους των διαδηλωτών προς Μοναστηράκι.

18:50. Οι μηχανοκίνητοι συμμορίτες της ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, συνεχίζουν το κυνηγητό των διαδηλωτών σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Θησείο με μόνο σκοπό να αποτρέψουν επιστροφή τους στο Σύνταγμα. Επίθεση σε ταβέρνες και ξύλο σε όσους έβρισκαν μπροστά τους στο Μοναστηράκι.

19:10. Διμοιρίες ρίχνοντας με μανία χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πέτρες και χημικά εναντίον διαδηλωτών εκκενώνουν τη πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος απαντά με πετροπόλεμο, άλλα οι ελάχιστοι διαδηλωτές που έχουν απομείνει στην πλατεία αδυνατούν να αποκρούσουν τους καταστολείς. Οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν μετακινηθεί στα γύρω στενά.

19:30. Διμοιρίες με χρήση χημικών απωθούν συγκεντρωμένους, διαδηλωτές και μη, από την Αμαλίας έως τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

19:45. Μετά από οδομαχίες στα Προπύλαια ο κόσμος απωθείται στην Νομική Σχολή όπου βρίσκει προσωρινό καταφύγιο. Άπειροι Δελτάδες στην Ακαδημίας.

20:00. Διαδηλωτές συγκεντρώνονται ξανά στη πλατεία Συντάγματος άλλα άμεσα τους διαλύει πάλι η κρατική καταστολή. Γίνονται σποραδικές επιθέσεις της αστυνομίας τόσο στη πλατεία Συντάγματος όσο και στα γύρω στενά.

20:30. Η αστυνομία έχει τον έλεγχο της πλατείας Συντάγματος και των γύρω δρόμων Λίγοι διαδηλωτές με σπασμωδικές επιθέσεις στους μπάτσους προσπαθούν να τους απωθήσουν από την πλατεία και τα γύρω στενά, άλλα μάταια. Η αστυνομία δεν επιτρέπει τη διακομιδή τραυματία από το Σύνταγμα με ασθενοφόρο. Γίνεται μια σύλληψη.

21:00. Μικρής έκτασης συγκρούσεις στο Σύνταγμα. Κόσμος βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Μοναστηράκι. Δελτάδες κυνηγούν διαδηλωτές στο σταθμό Ακρόπολη και κάνουν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τραμπουκίζοντας κόσμο.

22:00. Στα Εξάρχεια γίνεται επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στη Μπουμπουλίνας. Χρήση δακρυγόνων από τους φύλακες της εξουσιαστικής τάξης. Οι αψιμαχίες και οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενη μέρας. Συνολικά οι τραυματίες από τις συγκρούσεις πλησιάζουν τους 200. Ο αριθμός είναι κατά προσέγγιση, αφού πολύς κόσμος που τραυματίστηκε δεν πήγε στα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ξεπέρασαν τους 600, ενώ συνελήφθησαν 17 διαδηλωτές σε ορισμένους από τους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: