Οι αντισεξιστικές πολιτοφυλακές και η επαγρύπνηση του αντισεξιστικού κινήματος…

«Όποιος έχει αρχίδια ας τα κόψει»
«Μακριά τα βλέμματά σας από τα κορμιά μας».
Αντισεξιστικά συνθήματα σε τοίχους της Θεσσαλονίκης

Την «αντισεξιστική πρόταση» που ακολουθεί και ορισμένα αποσπάσματα της κινηματικής «συζήτησης», που ακολούθησε, τα αλιεύσαμε από το ιντυμίντια και θεωρήσαμε υποχρέωση και καθήκον μας να τα προβάλλουμε έχοντας την πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας και της σπουδαιότητας όσων διαβάσαμε…

«Επικίνδυνοι άνδρες αναρχικοί και μια αντισεξιστική πρόταση

από @ 25/03/2017 1:53 μμ.

Για τις διάφορες macho-τραμπούκικες συμπεριφορές που συναντάμε ανά καιρούς από «συντρόφους»

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες του γνωστού πρότυπου αναρχικού άνδρα manarchist. Έχουν γραφτεί πολλά κείμενα από αντισεξιστικές συλλογικότητες που θίγουν ζητήματα επιθετικότητας λεκτικής ή μη και παρουσιάζουν με σαφήνεια την εικόνα που παράγεται μαζικά στον αναρχικό χώρο. Ωστόσο αυτά τα κείμενα λίγες φορές έχουν πάρει μορφή στη καθημερινότητα εκεί που ζούμε δηλαδή, εκεί που τους έχουμε δίπλα μας. Ενώ έχουν βγει τόσα πολλά κείμενα δεν υπάρχει καμία διάθεση για συλλογικοποίηση του προβλήματος.

Πολύ πρακτικά προτείνω μια δημιουργία ομάδας περιφρούρησης από 4-5 άτομα σε κάθε πάρτυ γνωστό στο γυναικείο πληθυσμό που θα μας προστατεύει από επιθετικές συμπεριφορές όπως βλέμματα, χουφτώματα και χτυπήματα».

Η «αντισεξιστική πρόταση» είναι ανώνυμη, δηλαδή δεν υπογράφεται από κάποια συλλογικότητα ή ομάδα. Παρ’ όλα αυτά είναι ενδεικτική για την υποκρισία ενός σημαντικού μέρους από εκείνους που παραθέτουν παρόμοιες απόψεις και φυσικά προτάσεις. Η υποκρισία απλά στην προκειμένη περίπτωση είναι οφθαλμοφανής.

Κατ’ αρχήν υποστηρίζεται ότι η «εικόνα» του «γνωστού πρότυπου αναρχικού άνδρα manarchist» έχει παρουσιαστεί με σαφήνεια από «αντισεξιστικές συλλογικότητες» σύμφωνα με τις οποίες «η εικόνα παράγεται μαζικά στον αναρχικό χώρο».

Ουδεμία αναφορά, βέβαια, γίνεται σ’ οποιαδήποτε τέτοιου είδους συλλογικότητα και ούτε βέβαια αναφέρεται συγκεκριμένο κείμενο, που υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Η «παράλειψη» αυτή δεν είναι τυχαία, αφού από «τις διάφορες macho-τραμπούκικες συμπεριφορές» περνάμε απνευστί στην παντελώς αυθαίρετη κατοχύρωση του «γεγονότος» της «μαζικής παραγωγής» μιας τέτοιας εικόνας. Μόνο που, εφ’ όσον κάτι τέτοιο αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, θα προϋπέθετε ένα μηχανισμό, που θα δούλευε συστηματικά για αυτόν τον σκοπό, θα προϋπέθετε την ύπαρξη κειμένων, που θα στηρίζουν και θα αναπαράγουν αυτήν την «εικόνα» κ.ο.κ.

Έτσι, η κατασκευή οδηγεί εύκολα στην «νομιμοποίηση» και την αναγκαιότητα του «εργαλείου», που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί.

Η πρόθεση, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και η «αντισεξιστική πρόταση» έρχεται να την ξεκαθαρίσει. Η «λύση» στο «πρόβλημα» είναι η συγκρότηση «αντισεξιστικής αστυνομίας», δηλαδή «αντισεξιστικής πολιτοφυλακής», η οποία θα μας προστατεύει «από επιθετικές συμπεριφορές, όπως βλέμματα, χουφτώματα και χτυπήματα».

Προφανώς οι συμμετέχοντες στις «αντισεξιστικές πολιτοφυλακές» θα διδάσκονται πώς να διακρίνουν τα «σεξιστικά βλέμματα» και να δρουν αποτελεσματικά και γρήγορα προτού ο «σεξιστής» ή ο σεξιστής πάρει περισσότερο θάρρος…

Νομίζουμε, όμως, ότι σιγά σιγά η «εκπαίδευση» της «αντισεξιστικής πολιτοφυλακής» θα πρέπει να περάσει σε ανώτερο επίπεδο, ώστε η αντισεξιστική «επαγρύπνηση» να μπορεί να αστυνομεύει ακόμη και τις «σεξιστικές» σκέψεις, οι οποίες θα ήταν ακόμα καλύτερα να μπορούν να ανιχνεύονται και να εκτίθενται σε ειδικά μόνιτορ, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πρώτιστα σε κινηματικούς χώρους, όπως στέκια, καταλήψεις, στην πλατεία Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους, ώστε οι «αντισεξιστικές πολιτοφυλακές», όταν περιπολούν να έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Επίσης, μπορεί να κατασκευαστεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον «αντισεξιστικό αγώνα»: ο ορός της «αντι-σεξιστικής αλήθειας», στον οποίο να υποβάλλονται οι ύποπτοι, όσοι τελοσπάντων κοιτούν «περίεργα» τους κώλους των συντροφισσών (γιατί οι κώλοι των συντρόφων να μένουν «ανυπεράσπιστοι» από τα σεξιστικά βλέμματα δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά κάποιος «αντισεξιστικός» λόγος θα υπάρχει…), κάνουν περιττές άσεμνες χειρονομίες όταν μιλούν κλπ. Χρήσιμο και αποτελεσματικό θα ήταν ακόμη να γραφτεί ένας κατάλογος απαγορευμένων λέξεων ή τραγουδιών, όπως λόγου χάρη το «Ντίσκο τσουτσούνι» του Πανούση, κόμικ όπως ο Τρελός Στύτης, που κυνηγήθηκε όσο κανείς από την «αντιγαμιστική αστυνομία» κ.α.

Φυσικά η πρωτοποριακή αυτή πρόταση για συγκρότηση αντισεξιστικής κινηματικής χωροφυλακής δεν έμεινε γενικότερα ασχολίαστη, αντίθετα προβλημάτισε, γέννησε απορίες και ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις. Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές που θεωρούμε ότι συνέβαλαν στην διεξοδικότερη εμβάθυνση του θέματος.

«πλιζ διευκρίνηση

από * 25/03/2017 4:14 μμ.

τι εννοεις με το βλεμματα?? 

Εννοώ

από @ 25/03/2017 4:34 μμ.

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Ίσως να είναι εκείνο το λάγνο βλέμμα που σε εθίζει στην ένωση σου με εκείνον. Θα το έχετε νιώσει λογικά. Έχει την ομορφιά του απ’ τη μια αλλά και πολλά παράξενα απ’ την άλλη.

δηλαδή

από θαυμαστής 25/03/2017 4:52 μμ.

αν μια συντρόφισσα έχει ωραίο κώλο απαγορεύεται να τον θαυμάζουμε;

Ξεκολάτε ρε βλάκες

από @ 25/03/2017 6:21 μμ.

Ξέρετε πολύ καλά τι εννοεί…

Όταν κοιτάτε όπως κοιτάζει ο πεινασμένος μια μπριζόλα ! Τόσο πολύ σας κακοφαίνεται που δεν γουστάρουνε, που με τόσο ζήλο θέλετε να υπερασπιστείτε το «δικαίωμα» σας, ως λιγούρια, να κοζάρετε, που απαξιώνετε τόσο ακαριαία την οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας μιας συνθήκης, που το καταλαβαίνετε ή όχι, είναι ενοχλητική?! Μήπως επειδή μετά από μια ζωή γεμάτη κόμπλεξ και αγαμίας εσείς θα κωλογουστάρατε να κοιτάνε τον καβάλο σας και να σπαρταράνε κλειτορίδες όπως σας σηκώνετε το τσουτσούνι σας κάθε φορά που κοιτάτε ένα κώλο ή κανα βυζί?! Οπότε από το να το παίζετε χαζοί τουλάχιστον πείτε το ευθέως ότι σας καλοαρέσουν τα προνόμια που σας χαρίζει ο καπιταλισμός ως ψωλαρέοι και αφήστε τις μαλακίες και τα πονηρά αποπροσονατολιστικά κολπάκια που σας έχει διδάξει ο πολιτικαντισμός της αναρχίας τόσα χρόνια !

Τα ζητήματα έχουν κατατεθεί εδώ και 100 χρόνια πλέον και δεν χρειάζοντε περαιτέρω διευκρυνίσεις! Όποιος αδυνατεί να καταλάβει ήτε ψεύδεται υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του ώς Άντρας ήτε χρειάζεται λιγο αυτοκριτική και διάβασμα παραπάνω! Τα ζητήματα δεν μπορούν να κάνουν κύκλους και να επαναλαμβάνοντε με διαφορετικές ερμηνείες επειδή κάποιοι θα πιαστούν από όποια λέξη τους βολέψει για να αποπροσανατολίσουν το θέμα σε άλλα πεδία! Δυστυχώς δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε μεγάλη κλίμακα στον κόσμο, πόσο μάλλον όταν τα «ελευθεριακά» του κομμάτια, που κατα βάση τα κουμάντα γίνοντε από άντρες, είναι τόσο επιθετικά προς όποια προσπάθεια. Η συγκεκριμένη πρόταση του αρχικού ποστ είναι λίγο βλακεία κακά τα ψέμματα, όμως η ανάγκη για χώρους όπου οι γυναίκες δεν θα νιώθουν ως «κομμάτια» προς διεκδίκηση αλλά άνθρωποι είναι πραγματική. Και θα πρέπει να αναλογιστούμε σοβαρά το μήπως η αναρχία, όσο ελευθερικά προτάγματα και αν έχει στα χαρτιά, είναι τελικά ένας αφιλόξενος χώρος για τέτοιες «διεκδικήσεις» και αφού απεμπλακούμε από αυτή την εγκλοβιστική συνθήκη ως χειραφετιμένα υποκείμενα να συζητήσουμε σοβαρά για το πως σε έναν κόσμο τόσο αφιλόξενο, για σκεπτόμενους και ευφυής ανθρώπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε του χώρους και τους χρόνους που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.»

Αντισεξιστική αστυνομία τώρα, γιατί τα «κουμάντα» του χώρου δεν μπορεί να γίνονται μόνο από άντρες, που τους «καλαρέσουν τα προνόμια που τους χαρίζει ο … καπιταλισμός»!!! Αντισεξιστική αστυνομία τώρα, για να σωθούμε, έστω και αν είναι «λίγο βλακεία»…

Λ.

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.